Az utóbbi időszak sokunknak jelent nehézséget. Kiszámíthatatlan helyzetek sora, melyek minden embert próbára tesznek. A legtöbb üzlet, edzőterem, kávézó, étterem bezárt, ezzel sok szabadidős lehetőséget kilőve a listáról. Vagy mégsem?

Cikkemben a motiváció megtartásáról, az otthoni edzésről és a szabadidő aktív kitöltéséről fogok írni.

Bezárt a terem? Nem gond!

Tódulnak ránk a neten az otthoni edzősvideók, tippek, tanácsok.

Otthon edzeni valóban ilyen könnyű lenne? A válaszom nem. A megszokott otthoni környezet, kényelem, TV, Számítógép, hűtő mind-mind csábítóan hangzik és szabotál az edzésben. No és akkor még nem is írtam az eszközökről. Nem mindenkinek van otthon súlyzója, pedig mindig súlyokkal edz a teremben. Most hogyan tovább?

Tények: Ahhoz, hogy otthon tudjunk edzeni, kell az önfegyelem, elszántság, motiváltság.  Azt mondom, amíg még jó idő van, a szabadtéri edzés lehetőségét se hagyjuk ki.

Ha tudatosítjuk magunkban, akár nap, mint nap, hogy miért is edzünk… csak tegyük fel a kérdést magunknak! Onnantól kezdve már az első és talán az egyik legfontosabb lépést megtettük a motiváció fenntartásához.

Következőként pedig tervezzük el, hogy hogyan és mit szeretnénk csinálni az edzés programunkban. Mi szükséges hozzá, milyenek a lehetőségek (hely, ha kint eddzünk, akkor az időjárás, edzéskellékek…). Amennyiben otthon edzünk kelleni fog egy kijelölt hely, ahol kényelmesen elférünk, és lehetőlég nem vagyunk útban senkinek. Sajáttestsúllyal is lehet nagyon jó edzéseket végezni, de használhatunk kiegészítő kellékeket, például gumikötelet, TRX-et is. Szabadtéri edzésnél úgy szint. A lényeg, hogy legyünk kreatívak és ne féljünk az új dolgok kipróbálásától.

Kicsit vissza a motivációhoz. Úgy gondolom, ez mindenkinél eltérő lehet, ezért fontos ismerni magunkat, hogy a motivációt fent tudjuk tartani. Van, akit az edzősvideók, fitnesz guruk motiválnak, van, akit az edzője, párja, családja, barátja. De általánosságban elmondható, hogy a kitűzött CÉL az, ami motivál, és ezt kell a szemünk előtt látni. Nem mindig könnyű, de magunkért megéri dolgozni. És akkor se csüggedjünk, hogyha nem mindig sikerül úgy, ahogyan szeretnénk, legyünk magunkkal megértőek és tudjuk, hogy minden nap egy lehetőség.

Hogyan hat ránk az otthoni edzés?

A megváltozott edzésmódszerekkel karbantartjuk az izmokat, ami azért is fontos, mert ha újra módunk lesz nagyobb súlyokkal edzeni, akkor hamarabb, könnyedén visszarázódhatunk a régi erőnlétünkhöz. Itt meg kell, hogy említsem a saját testsúllyal történő edzést. Hiszen ez is kellően nagy edzésterhelést tud biztosítani. A legtöbb gyakorlat nehezíthető, könnyíthető. Tehát ez mindenki számára előnyös. Továbbá a funkcionális edzésre is érdemes hangsúlyt fektetni bármi is legyen a célunk.

Az aktív szabadidő és a rekreációs edzés fontossága.

A mindennapi mozgás elengedhetetlen a testnek és a léleknek, viszont nem mindig tudunk izzasztó edzéseket végezni. Ahhoz, hogy a homeosztázis (Belső környezet, mely az egyensúlyra törekszik) regenerálódni tudjon, pihenőre van szükségünk. Ez első sorban az alvásra értendő. Pihentető, nyugodt alvásra. A testnek minden nap szüksége van a mozgásra. Tehát az egész napos pihenés nem biztosítja a mindennapi szükséges aktívitást.

 Jó, de mit is lehet ilyenkor csinálni?

Minden olyan mozgásformát, amelyet alacsony intenzitási szinten lehet végezni (50-60 % terhelés). Ilyen tevékenység lehet például a sétálás, kirándulás, kerékpározás, kertészkedés, házimunkák végzése.

Összegezve a lényeg, hogy a napi mozgásmennyiség, heti edzések meglegyenek, továbbá a pihentető alvás, a stressz kezelése és a kiegyensúlyozott táplálkozás.

Havasi Anna

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a [email protected] címen.