Érdekes egy világ a test(sz)építés.  Ha másért nem, hát azért, mert itt még a csalásnak (is) megvan/meglehet a rendelt helye és ideje.

Természetesen nem a gyakorlatok helytelen kivitelezésére, a súlyzók, gépek rángatására buzdítalak, sokkal inkább arra, hogy a csalás módszertanának elméleti hátterét megértve, s azt alkalmazva új impulzust biztosíthass a szervezetednek, az izmaidnak.

A „háttértudományokról” röviden annyit, hogy az 1950-es években két „guru”, Joe Weider és Bob Hoffmann csatázott módszereik feljebbvalóságával és helyességével kapcsolatosan. Hoffmann amellett kardoskodott, hogy minden mozdulatsort precízen, lassan szükséges végigvezetni a maximális mozgástartományon, ugyanis csak ezzel lehet elérni, hogy a megdolgoztatott izmok szinte valamennyi rostját kimerítsük. Weider a tudatos csalást preferálta azért, mert ennek segítségével nagyobb súlyok használhatók, melynek eredményeként idővel még nagyobb és erősebb izmokat tudhatunk magunkénak.

Ma már tudjuk, hogy az igazság – hogy is lehetne másképp- a kettő „összegyúrásában” rejlik. Ennélfogva tehát akkor jársz el bölcsen, ha időről időre tudatosan csalsz az edzéseid során.

Mit jelent a tudatos csalás? A legfontosabb, hogy megértsd: A „csaló technikát” tudatosan azért használod, hogy izmaid munkáját nehezebbé tedd, ne megkönnyítsd!

Vegyük górcső alá mondjuk a csaló karhajlításokat (bicepsz): a gyakorlat pozitív fázisának alsó harmadában (amikor a súlyzót felfelé húzod) törzsed picit(!) hátradöntve a legnehezebb ponton „átsegíted” a súlyzót, majd  a negatív fázist (a súlyzó leengedése) lassan, teljes kontroll mellett hajtod végre. Ez egy csaló ismétlés. Világos, ugye?

Nemrég ismét belepillantottam a 70- es években forgatott testépítő kultuszfilmbe, a Pumping Ironba. A főszereplő Arnold Schwarzenegger, aki tréningjei során gyakran használta a csalást. Mit mondjak, egy- egy gyakorlatnál „tépte” a súlyokat rendesen, messziről elkerülve a precíz kivitelezést… Más elemeknél viszont sebészi pontossággal dolgozott, meseszerű nézni, ahogy feszülnek, majd elernyednek az izmai.

Végső következtetés: Bizonyosan megéri edzés közben csalni, ám tudni kell a mikéntjét, az idejét!

Írta: Bögi Viktor

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a [email protected] címen.