Fogyás, fogyókúra, diéta…Meglehet neked is görcsbe ugrik a gyomrod, amikor ezeket a szavakat olvasod, mi több, a velük kapcsolatos kellemetlen múltbéli élményeid, érzéseid akár uralmuk alá is hajthatnak.

Kevés szerencsés embertársunk mondhatja el magáról, hogy életében legalább egyszer ne kínlódott volna végig valamilyen étrendi megvonást. S aki egy ilyen tortúrát megélt, azt is tudja, hogy annak befejeztével, amikor többé- kevésbé visszatért   a „régihez”, visszatértek a korábbi „formái” is…

Van erre megoldás? Vagy, ahogy a bölcsek mondják, ez a külső világ a folyamatos nyereségek és veszteségek világa?

Először is meg kell értened, hogy minden koplalás és „mindent bele” jellegű diéta és fogyókúra előbb-utóbb zsákutcába vezet. Ennek magyarázata egyszerűen az, hogy az emberi szervezet gyorsan alkalmazkodik az ételek megvonásához, mégpedig az anyagcsere sebességének csökkentésével. Ez azt jelenti, hogy a test „raktározó üzemmódba” kapcsol, a kezdeti súlycsökkenés pedig, bármennyire is látványos volt egy ideig, megáll.   Tartós és biztos eredményeket csak úgy tudsz elérni, ha fokozatosan és tudatosan felépítve életmódot „korrigálsz”, ideértve elsődlegesen a kalóriabevitel- és leadás megfelelő határok közé szorítását, valamint a rossz táplálkozási beidegződések és szokások szisztematikus leépítését.

„Józan paraszti eszedet” használva, kis léptékkel, ám annál célratörőbben, kezdd el magad távol tartani az egészségtelen ételektől! Érthetem ezek alatt a kekszeket, zsíros felvágottakat, cukros üdítőket, kalóriadús feldolgozott élelmiszereket…Úgyis tudod, miről/mikről van szó, mindenki tudja, inkább csak tudomásul venni nem akarja… Ezek az élelmiszerek feleslegesen sok „üres kalóriát” tartalmaznak, nem hasznosulnak megfelelően, nagy vércukorszint-ingadozást eredményeznek, s egyre csak többet és többet kívánsz belőlük. Helyettesítsd mindegyiket kalóriaszegényebb, több fehérjét, ugyanakkor kevesebb zsírt és szénhidrátot tartalmazó” testvéreikkel”, melyek   valóban energetizálják és építik a tested!

Aztán itt van a vízivás.  Egészséges mértékéről tudományos körökben is folynak viták. Anélkül, hogy ebbe is belebonyolódnál, igyál! Ne spórolj, testkilogrammonként 0,3 decilitert gond nélkül elfogyaszthatsz naponta, szükséged lesz rá.  A sok közül csak két indok, miért fontos a víz: segít a szervezetedben felgyülemlett káros salakanyagok eltávolításában, illetve segítségével kordában tarthatod az étvágyadat.

Végezetül ne feledd: Az, hogy sok és sokféle étel vesz körül, nem probléma, hanem lehetőség. A te tiszted, hogy kiválaszd és elfogyaszd azokat, melyekkel fenntartod a tested, melyekkel örömet szerzel magadnak.

Írta: Bögi Viktor

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.