Azt szokták mondani, hogy egy embernek átlagosan napi nyolc óra minőségi alvásra van szüksége. De számos egyéni tényező lehet, ami miatt ez az időtartam mégsem lesz helytálló.

Mennyi az annyi?

Azt gondolja, ennyi alvás nem elég? Vagy éppen ellenkezőleg: kevesebb pihenés lenne komfortos, de bizonytalan, hogy nem árt-e önmagának? Nem csak arról van szó, hogy esetleg időnként fáradtabb lesz. Az alvás éppen olyan fontos az emberi szervezet számára, mint az evés vagy az ivás. Bár az éjszakai pihenés alatt az anyagcsere lelassul, hiszen az energiafeltöltés a cél, vannak folyamatok , amelyek felpörögnek. Ez az ideje az emlékekés a megszerzett információk elraktározásának, az izmok és szövetek regenerálódásának, és számos hormon termelése is ekkor a legintenzívebb.

Mit tegyen, hogy jobban aludjon?

1. lépés- Lefekvési idő kalkulálása

Egy átlagos alvási ciklus nagyjából 90 percig tart, és általában 5 ilyen ciklus zajlik le éjszakánként. Ez 7,5 órát jelent. Körülbelül ennyire van szüksége a szervezetének ahhoz, hogy minden folyamat végbemenjen. Egyértelmű jele a folyamatok sikeres lefuttatásának, ha reggel magától ébred. Tehát első lépésként az ébredési időhöz képest számoljuk vissza 7,5 órát, és ez az időpont legyen az, amikor lövik a pizsit. Ekkor kezdje el a lefekvési rituáléját: nyisson ablakot, közben igyon egy kis vizet, mosson fogast. Közeledve ehhez az időponthoz, kerüljön minden alvásromboló tevékenységet, mint például a koffeinfogyasztás, közösségi média pörgetése vagy a függőséget okozó sorozatok nézése.

2. lépés- Próbálja elhagyni az ébresztőórát

A reggeli csörgés hasznos emlékeztető lehet arra, hogy ideje felkelnie. Ám nem kellemes ébresztőórára ébrednie. Lehetséges, hogy éppen egy REM-fázisban van, amikor nem jó ébredni. A legideálisabb , ha az óra jelzése előtt már nagyjából 15 perccel ébren van. Ha nem ébred fel magától, akkor kezdje el fokozatosan korábbra tolni a lefekvési idejét. Hetente vagy tíznaponta 15 perccel korábbi időponttal kísérletezzen. Ha pedig épp ellenkezőleg, túl korán ébred, akkor ugyanezzel a módszerrel tegye későbbre a lefekvési idejét.

3. lépés- Javítson alvási hatékonyságán

Mostanra valószínűleg megvan az, hogy mikor kell ágyba bújnia megfelelő mennyiségű alváshoz. Ám az alvás minőségére is mindenképpen oda kell figyelnie. Főleg, ha délutánonként alig bírja nyitva tartani a szemét. Minden élőlénynek van egy belső biológiai órája, ami nagyjából 24 órás periódusokból áll. Ennek során biokémiai, fiziológiai és viselkedésbeli folyamatok mennek végbe, ami külső hatások is befolyásolnak. Ilyen például a napfény. Persze a cirkadiánciklusnak van egy természetes mélypontja délutánonként, de ha ezt alig bírja átvészelni, akkor az éjszakai alváson még dolgozni kell.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Forrás: dietaesfitnesz, netamin

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a [email protected] címen.