Ha még nem kóstoltad az édesburgonyát, bátran ajánlom neked, hiszen nemcsak rendkívül finom, hanem még fantasztikusan egészséges is. Felhasználhatósága széleskörű, akár édesen, akár sósan készíted, nem fogsz csalódni!

Honnan származik ez a remek zöldség?

Ez, a szulákfélékhez besorolt növény Dél-Amerikából származik, ahol már 5000 évvel ezelőtt is fogyasztották. Európába a hódítások idején került, Kolumbusz Kristófnak köszönhetően ismerték meg ezt a gumós zöldséget, amit batátának is neveznek. Manapság Kína a legnagyobb batátatermelő a világon, de egyéb Ázsiai és Afrikai országokban is az egyik legfontosabb alapzöldség lett. Hazánkban nem igazán elterjedt, de szinte bármelyik élelmiszerboltban kapható.

Viszont miért olyan jó nekünk?

  • Magas a C, B2-, B6-, valamint az E vitamin tartalma, emellett megtalálható található benne bizonyos ásványi anyagok, mint a kálium, réz és mangán.
  • Alacsony a zsír és koleszterin tartalma, neve pedig ne adjon okot az aggodalomra, a cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják
  • Fehérje és magnézium tartalmának köszönhetően kedvező hatással van az izmok építésére és működésére.
  • Nagyon magas a rosttartalma, melynek előnye, hogy hosszú órákig biztosítja a jóllakottság érzését, segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet.
  • Komplex szénhidrát, ami olyan energiával lát el, amely fokozatosan szabadul fel a szervezetedben, hosszú időre energiával lát el
  • Míg a sima burgonyát nem, addig ezt fogyaszthatod akár a diéta alatt is.

A legjobb tulajdonsága viszont, hogy bármilyen formában elkészíthető. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle.

Mivel úgy is nyakunkon a farsang ezért megosztok veletek egy édesburgonyás fánk receptet.

Pillekönnyű joghurtos édesburgonya fánk

  • Hozzávalók:
    37 dkg Teljes kiőrlésű liszt
  • 25 dkg édesburgonya
  • 14 dkg natúr joghurt
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 db tojás
  • 5 dkg eritrit por
  • 4,5 dkg kókusz  olaj (olvasztva)
  • 1/2 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk vanília kivonat
  • 1 csipet só
  • Oliva/ kókusz olaj a sütéshez

ELKÉSZÍTÉS

  • Az édesburgonyákat alaposan megmossuk, majd héjastul feltesszük főni, és a főzővízbe egy kevés sót teszünk. Miután megfőtt, leöntjük róla a vizet, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Meghámozzuk, sajtreszelőn lereszeljük vagy burgonyanyomóval összetörjük.
  • Egy kenyérsütő gép üstjébe kimérjük a hozzávalókat, a következő sorrendben: először az aljába az olajat, majd a joghurtot, a tojást, a citromhéjat, a vaníliát, a reszelt édesburgonyát, az eritritet, a fahéjat és egy kevés sót. Végül hozzászitáljuk a teljes kiőrlésű lisztet, és a tetejére morzsoljuk az élesztőt.
  • Elindítjuk a dagasztóprogramot, majd miután a gép bedagasztotta, 20 percig hagyjuk kelni,és ismét elejétől indítjuk a programot. Miután a gép másodszor is kidolgozta a tésztát, duplájára hagyjuk kelni.
  • Lisztezett munkalapra borítjuk, gyengéden kilapítgatjuk, majd nyújtófával ujjnyi vastagra nyújtjuk. Hagyjuk egy kicsit pihenni, majd óvatosan tetszőleges formára szaggatjuk.
  • Egy edényben legalább három ujjnyi olajat melegítünk, és a tetejükkel lefelé beletesszük a fánkokat. Pár perc alatt mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. (Arra vigyázzunk, hogy ne legyen nagyon forró az olaj, mert akkor kívülről megég, belül pedig nyers marad a fánkunk.)
  • Miután megsültek, az olajból papírtörlőre szedjük a fánkokat, felitatjuk róluk a felesleges olajat. Fogyaszthatjuk Cukormentes lekvárral, vagy megszórhatjuk fahéjjal elkevert eritrittel.

Vass Tamara

Edző

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!

    [tssendy listID "11895"]

    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!

      [tssendy listID "11895"]

      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.