A mai rohanó, „az idő pénz” felfogású társadalmunkban az öngondoskodás általában a teendőink listájának végére kerül… főleg akkor, ha ez egy olyan gondoskodás, amelyet egyesek nem igazán találnak élvezetesnek (pl. az edzés). De amit a legtöbben nem veszünk észre az az, hogy az önmagunkról való gondoskodás, különösen a testmozgás, produktívabbá tehet minket és egyensúlyt teremthet az életünkben. Az edzés segít csökkenteni a stressz szintjét fizikailag és mentálisan is, így ha kevesebb stressz van az életünkben, kiegyensúlyozottabbak leszünk. Kérdés, hogy hogyan használhatjuk a testmozgást ezen egyensúly megteremtésének érdekében?

Fizikai stressz csökkentése

Az edzés beindítja a test endorfin termelését, amely segítségével kevésbé érezzük magunkat feszültnek, így annyira nyugodtan és hatékonyan tudjuk elvégezni a napi teendőket, amennyire csak lehetséges. Ha nem érzed magad fizikailag kimerültnek, akkor nagyobb az esélye, hogy rátalálsz az egyensúlyra, hiszen több lesz az energiád és könnyebben birkózol meg a napi kihívásokkal.

Habár kutatások már régóta hangoztatják a rendszeres testmozgás előnyeit, a legújabb tanulmányok rávilágítanak, hogy az ülő életmód mennyire is káros az egészségünkre. Talán már találkoztál a kijelentéssel: az ülés az új dohányzás! Dr. James Levine, Kelj fel! Miért van rád halálos hatással a széked, és mit tehetsz ellene, írója azt állítja, hogy az átlagos nyugati irodai dolgozó napjának körülbelül 13 óráját ülve tölti (munkahelyen vagy szabadidőben), 8 órát alszik és csak 3 órát mozog… ez nevezik egyensúlynak!? A hosszan tartó ülés egészségügyi veszélyei közé tartozik az agy csökkent vérkeringése által kiváltott kognitív károsodás, hormonális egyensúlyzavar, a magas vérnyomás, sőt a felgyorsult öregedés is! A jó hír azonban az, hogy a nap folyamán bevezetett minimális mozgás is ellensúlyozhatja az üléssel járó fizikai terhelést. Ha pedig egy gyors mozgássort szeretnél elvégezni közvetlenül az irodában, akkor olvass tovább!

Mentális stressz csökkentése

A testmozgás nemcsak enyhíti a testünket érő stresszt, de segít abban is, hogy elménk lenyugodjon. Ahogy említettük, a mozgás endorfinokat szabadít fel, aminek köszönhetően energikusabb leszel és több dolgot el tudsz végezni a napi teendőid közül. Ez a megnövekedett hatékonyság csökkentheti a mentális stresszt, mivel a sok szorongás abból adódik, hogy túlterheltek vagyunk, és úgy érezzük, mintha egy nap nem tartalmazna elég órát minden feladat elvégzéséhez. Továbbá, ha nap közben szünetet tartunk, hogy valamilyen testmozgást végezzünk, lehetővé válik számunkra, hogy abban az időben csak önmagunkra koncentráljunk. Napunk legtöbb részét más emberek kiszolgálásával töltjük, például: főnökeink, családtagjaink, barátaink stb., így az önmagunkkal való törődés gyakran elmarad. Az, hogy utoljára helyezzük magunkat, nemcsak fizikailag van rossz hatással a hosszú élettartam elérésére, hanem lelkileg is hat a saját nyugalmunkra. Annak érdekében, hogy egész nap másokat tudjunk szolgálni, először magunkat kell szolgálnunk. Mindannyiunknak szüksége van egy kis helyre, hogy ki tudjuk engedni a gőzt, és erre az edzés nagyszerű módszer. Az önmagunkra szánt idő segítségével újra koncentrálhatunk a testünkre és a lélegzetünkre, mintha megnyomnánk a reset gombot. És ez egyben nagyszerű motiváció is: egy új fitnesz cél elérése vagy valami nehéz dolog felemelése másfajta teljesítmény, és az eredményesség érzését keltheti.

Bárhol és bármikor edzhetsz

Noha néhányan azt gondolhatják: „Nekem nincs időm megállni és edzeni a rohanós napom közepén!”, kutatások szerint produktívabbak vagyunk, ha tartunk egy kis szünetet, majd visszatérünk a feladatunk elvégzéséhez. És mi jobb módja van annak, hogy rövid szünetet tartsunk, mint a pulzus megemelése? Sokan akár munka előtt vagy után látogatják az edzőtermet, de azoknak, akiknek meg kell találni az egyensúlyt a munka és család között, nem biztos, hogy életképes megoldás, így a testmozgás mellékvágányra kerül. Tehát azoknak, akik meghatározott szünidővel rendelkeznek, egy rövid mozgássor folyamatos beépítése a nap során nagyszerű módja annak, hogy beépítsenek némi öngondoskodást menetrendjükbe, és ezáltal kialakítani a megfelelő egyensúlyt.

A jobb eredmény érdekében végezz el egy 10 perces teljes testedzést a nap különböző pontjain – nincs szükség felszerelésre. Íme, egy jó példa mozgássor, ezt bárhol elvégezheted:

15 saját testsúlyos guggolás

25 terpesz ugrás

15 fekvőtámasz (végezheted álló helyzetben, függőlegesen a falon)

1 perc plank

Ismételd meg ezt a mozdulatsort egymás után 1-3-szor, valamint a nap folyamán többször, hogy felgyorsuljon a pulzusod és jól érezd magad!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Szládovics Rita Mónika

forrás: https://www.mindpumpmedia.com/

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.