A komfortzóna kifejezés azokra a kényelmes körülményekre utal, amikben biztonságosan, otthonosan érzed magad. Ahol minden ismerős, kiszámítható, nincsenek kihívások lehet tudni, mi után mi fog történni. Ahol biztonságosan önmagad lehetsz. Amikor a világ a komfortzónádon kívül kaotikus, akkor a komfortzónád kiszámíthatósága segít megpihenni, erőt gyűjteni. A komfortzónából kiindulva könnyebb a kinti világgal is megküzdeni. Éppen ezért bárki bármit mond, a komfortzóna önmagában nem “gonosz”, és te sem vagy elfuserált, ha keresed a kényelmes szituációkat.

Fejlődés a kényelmes szituációkban?

Igen önmagában a komfortzóna, mint olyan nem rossz, de amennyiben a fejlődés fontos számunkra, akkor nem is jó. Amikor mindig a megszokottat csinálod persze az biztonságos és amolyan rutin, de leszel attól izmosabb? Leszel erősebb? Elfogod érni a célodat? Nem biztos. Sőt inkább nagyobb a valószínűsége, hogy nem. De még lehet, hogy izomlázad sem lesz már egy idő után, ami szintén, ha komolyabb célod van nem feltétlenül lesz jó. Amennyiben valakinek komolyabb célja van és fejlődni akar, muszáj újabb és újabb ötleteket, valamint technikákat az edzésbe rakni, ami persze fáj, nehéz és elég kimerítő is. Innestől fogva lépünk ki a komfortzónából, de jön egy teljesen más szint. Persze ez az adott céltól is függ. A szintentartás megvalósulhat a kényelemben is, tehát a komfortzónában, de a komolyabb eredmény az sosem fog. Viszont aki komolyabb eredményt is szeretne legyen szó most bármiről , néha annak is jó visszatérni a komfortba ,hiszen nem lehet mindig 120%-on pörögni egy idő után az sem visz előre. Meg kell találni itt is a helyes egyensúlyt a kettő között. Ilyen szempontból olyan is előfordulhat, ha kimerítjük teljesen magunkat ,akkor pont a komfortzónában jön meg a pillanatnyi fejlődés.

Mikor lépjünk ki a komfortzónából?

Valószínű, hogy elsőre csak azt érzed valami nem stimmel. Nyűgös vagy és fásult, nem találod a helyed, nem segítenek a korábban inspiráló, motiváló, pihentető dolgok. Ehhez pedig nem is kell semmiféle nagy változásnak történnie bőven elég, ha telik az idő és te változtattál mondjuk magán az edzésed stílusán, vagy az edzésnapokon. Ugyanis van egy pont, ahol a komfortzóna ismerőssége és kiszámíthatósága hirtelen már csak keveset, vagy semmit nem ad. Sőt, ez még abba is átfordulhat, hogy egyenesen idegesíteni kezd az a fajta megszokottság amit eddig a teremben csináltál és ahelyett, hogy szusszannál egyet a kényelemben, nyughatatlanságot érzel és feszengsz benne. Ilyenkor a komfortzónád nem egy támogató, biztonságos tér, hanem visszatartó erő, amin lehet, hogy nem csak érdemes, de szükséges változtatnod.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.