Emberek ezrei töltik az estéiket az edzőteremben. A legtöbbször a munka miatt  egyszerűen nincs lehetőséged máskor menni. Néha azonban csak a reggeli edzés kellemesebb alternatívája. A kérdés az, hogy vajon hatékony-e az ilyen késői edzés?

Az éjszakai baglyok fellélegezhetnek

A jó hír elöljáróban: a jelenlegi kutatások szerint az esti edzés valóban gyorsabban fittebbé tesz. A rossz hír: hogy ez rád is igaz-e, az a saját bioritmusodtól függ. De lassítsunk egy kicsit.

Alapvetően feltételezhetjük, hogy az átlagember a napi teendői után estefelé nagyobb lendülettel vág bele az edzésbe. Ez sok esetben akár azt is jelentheti, hogy 20 perccel hosszabb edzést is kibírhatsz.

Az izmok a napközbeni mérsékelt igénybevétel hatására bemelegednek, és ennek megfelelően rugalmasabbak, mint kora reggel.

Az izomműködés és az erő este éri el a maximumot. Ezenkívül az esti sportolóknak előnyére válik a napszakra jellemző megnövekedett tesztoszteronszint. Ez a hormon általában elősegíti az izomnövekedést.

Az átlagos bioritmusú emberek délután 4 és 9 óra között vannak csúcsformában. Ezután masszív teljesítménycsökkenésre számíthatsz, hacsak a saját bioritmusod nem tolódik jelentősen hátrébb.

Ez könnyen előfordulhat, azonban neked kell felmérned, hogy az izmaid ezután az időpont után mennyire fáradtak.

Ezenkívül az edzés sikere az azt követő alvási fázistól is nagyban függ. A szervezetnek szüksége van pihenőfázisokra az anyagcsere-folyamatok felépítéséhez. Ezért legalább 90 perccel lefekvés előtt fejezd be az edzést, hogy a keringési rendszernek legyen ideje alkalmazkodni a pihenőfázishoz.

Ne feledd azt sem, hogy soha ne tervezz 6 óránál kevesebb alvást, és ennek megfelelően ne menj túl későn haza.

A testednek alvás közben optimálisan kell tudnia pihenni. A hátbarát matrac és az állítható ágykeretek előnyösek és megfelelő alátámasztást biztosítanak a sportolás által rendszeresen megterhelt test számára.

Nem mindenki szereti az esti sportolást

Nem mindenkinek az igényei felelnek meg az átlagos bioritmusnak. Néhány korán kelő embernek reggel van elég energiája ahhoz, hogy még a reggeli előtt elvégezze az első edzést.

Az ilyen embereknek azonban aligha lenne motivációjuk este elmenni az edzőterembe, nemhogy ott csúcsteljesítményre törekedjenek. Valószínűleg már maga az ötlet is eleve ellenszenves lenne számukra.

Alapvetően ez nem jelent problémát, amíg folyamatosan odafigyelsz magadra. Kedvezőtlenné válik azonban, ha ezek az emberek a napi munkaidő miatt kénytelenek az edzésüket estére áthelyezni.

Kényszerhelyzetben nehéz a legjobb teljesítményt elérni. Ráadásul egy nagyon fáradt szervezet nem szabadítja fel az izomépítéshez szükséges tartalékokat a megfelelő pillanatban.

Legrosszabb esetben a sportoló ebben a helyzetben nagyon feszültté válik, esetleg kedvezőtlen sérüléseket szenved.

Ha az edzés mindig stresszel és sietséggel jár, akkor teherré válik. Hiányzik a relaxációs hatás. Még a legjobb matraccal sem lehet szó pihentető alvásról.

Ilyen körülmények között az esti edzés nem ajánlott. Ebben az esetben a munkaidő átszervezése lehet célszerű. Ez természetesen a munkáltató rugalmasságától függ.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.