Edzéssel az egyensúlyért

Edzés szempontjából a fizikai oldalt közelítjük meg elsősorban, de az érzelmi és spirituális oldalt sem hanyagolhatjuk el, hiszen edzésteljesítményünkre és bármilyen egyéb jellegű teljesítményünkre egyértelműen hatással vannak ezen állapotaink. A fizikai oldalt speciálisan személyre szabott edzéssel tudjuk megcélozni leghatékonyabban. Ezért most az egyensúlyi edzés jótékony hatásait és előnyeit fogom röviden összefoglalni majd ennek fényében bemutatok pár gyakorlatot. Figyelem! Nem csak sportolóknak!

Fogyjál a zsírból!

Ki ne akarna leégetni még egy kis zsírt magáról? Egyszerűen szólva, minél több izmot használsz annál több kalóriát fogsz elégetni. Kilószámra tudod lebontani magadról a felesleges súlyt, ha olyan gyakorlatokat használsz, amelyek több nagy izomcsoportot igénybe vesznek egyszerre.

Fejleszd az agilitást

Az agilitás nem csak atlétáknak és pofi sportolóknak fontos. Az agilitás teszi lehetővé, hogy a megfelelő pillanatban a megfelelő sebeséggel váltsunk irányt, hogy elkerüljük a mindennap elénk gördülő akadályokat úgy, hogy az irányítás és a kontroll nálunk maradjon. Elég csak arra gondolni mikor a járdán sietünk és kerülgetjük az embereket vagy egyéb tárgyakat, amik az utunkat keresztezik. Amikor a biciklis vagy autós elől kell odébb szökkennünk hirtelen vagy kocogás közben nem akarunk rálépni egy kőre. Egyszerűen szólva, az agilitás lehetővé teszi, hogy a legkülönbözőbb fizikai akadályokat leküzdjük.

Kerüld el a sérülést

Ez kétféle módon működik: Van akut és krónikus sérülés. A jó egyensúly mindkettőnél segítség!

 • Az akut sérülést úgy tudjuk definiálni, mint egy hirtelen, váratlan eseményt, ami egy traumát is magában hordoz. Ez megtörténhet, amikor elveszítjük az egyensúlyunkat és elesünk vagy mikor a testünk egyik felére több súly nehezedik, mint amennyit elbír. Ha fejlesztjük egyensúlyunkat elkerülhetjük a hasonló helyzetek okozta sérüléseket és a regenerációt is felgyorsítjuk.
 • Krónikus sérülés egy túlterhelésből túlhasználatból fakadó sérülés. Ezek lassan, hosszú idő alatt alakulnak ki. Amikor az egyensúlyunk „kívánnivalókat” von maga után testünk kompenzál, ami sérüléshez vezet. Például, ha valakinek van egy gyenge jobb lába biztos, hogy a balt többet fogja terhelni, így idő elteltével a bal láb túlhasználtságából adódóan ki fog alakulni egy krónikus sérülés.

 No de elég a magyarázásból, lássunk pár gyakorlatot…

Egylábas guggolás padra – Állj közel a padhoz, hátadat tartsd egyenesen, természetesen és emeld meg előre az egyik lábadat majd guggolj rá a padra.

Kitörés ellenoldali vállból nyomással – Tartsd a súlyt közel a válladhoz, mellkasodhoz a támaszkodó láb ellenoldalán. Törzsedet tartsd feszesen.

TRX mellből nyomás egykézzel – Törzsed feszes, elfordulás nem megengedett. Minél messzebb vagy a felfüggesztési ponttól annál nehezebb.

TRX egykezes evezés – Törzsed feszes, elfordulás nem megengedett. Minél messzebb vagy a felfüggesztési ponttól annál nehezebb.

Egylábas felhúzás – Tedd a súlyt a támaszkodó lábad oldalára, másik lábad engedd hátra amennyire csak tudod. Törzs rotációt el kell kerülni.

Pallof nyomás gumiszalaggal – Mellkas magasan rögzítsük a szalagot, húzzuk feszesre majd nyomjuk két karunkat mellső középtartásba.

Próbáljátok ki a gyakorlatokat és építsétek be őket edzésprogramjaitokba, hogy érdekesebb és átfogóbb edzésben részesítsétek magatokat.

Gyakorlatokkal kapcsolatos kérdésekkel keressetek nyugodtan!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Gallai Dávid

Személyi edző

Cikk forrása:  http://blog.anytimefitness.com/exercise-way-better-balance/

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.