Ezen edzéstippek segítségével rövid idő alatt megtanulhatod, hogy eddz okosabban és hatékonyabban.

Ha belegondolsz, hogy mennyi mindent kell cipelned a hétköznapokban, gyorsan ráébredsz, hogy mennyire nem terheled egyenletesen az izomzatodat. A púpig rakott bevásárló szatyor, amit egyik kezedben cipelsz, a bőrönd, amit csak egy kézzel húzol, a laptoptáska, melyet az egyik válladra akasztasz neked is bizonyára ismerősek.

Tehát a terheléseket, amelyeket a mindennapi életben elszenvednek az izmaid, ritkán utánozzák azokat a tökéletesen szimmetrikus gyakorlatokat, amiket az edzőteremben rendszeresen végzel. Ennek kompenzálása az edzésprogramban nemcsak, hogy előnyhöz juttathat, hanem segíthet a funkcionális, valós erő felépítésében is, ami a legtöbb ember számára az egyetlen, ami igazán számít.

Minden olyan gyakorlat, amely célzottan kihívás elé állítja az egyensúlyodat, az a kiegyensúlyozatlan edzés kategóriájába tartozik. Az egyoldalú gyakorlatok tökéletes példaként szolgának- mivel egyszerre csak az egyik végtagodat vagy a tested egyik oldalát edzed (gondolj a félpadon végzett egykaros nyomásra vagy az egylábas felhúzásra), megakadályozod, hogy az erősebb végtag kompenzálja a gyengébbet. Az eredmény kiegyensúlyozottabb erő és egyenletesebb izomzat.

A másik rendkívül hatékony lehetőség, amelyet sokan soha nem vesznek figyelembe – ha egyáltalán tisztában vannak vele – az ellentétes erőfejlesztő edzés. A koncepció egyszerű: Egy súlyzó vagy állítható súlyzó egyik oldalát nagyobb súllyal terheljük, egy egyenletesen terhelt súlyzót vagy súlyzót közelebb fogunk meg az egyik oldalhoz, mint a másikhoz, vagy egy ellenállási szalagot használunk az egyébként stabil terhelés kiegyensúlyozatlanságához (pl. úgy, hogy a szalagot csak a súlyzó egyik végéhez rögzítjük, vagy csak az egyik súlyzót tartjuk erősen).

Ezáltal nemcsak a célizmokat kényszeríted arra, hogy keményebben dolgozzanak az egyenetlen terhelés ellensúlyozására, hanem a stabilizáló izmok armadáját is igénybe veszed, amelyek egyébként csak messziről szurkolnának neked.

Az eredmény több izom – elvégre minél többet dolgozol, annál többet építesz -, és (ami ugyanilyen fontos) egy hatékonyabb agy-izom kapcsolati hálózat, amely növeli a teljesítményedet az edzőteremben és azon kívül is.

Oké, már ezt is tudod, de hogyan tovább?

Ideje bővítened az edzésrutinodat ellensúlyozó feladatokkal, úgy, hogy egy hét alatt minden izom vagy izomcsoport legalább egyszer találkozzon vele hetente. Például cseréld le a két kézzel végzett bicepsz gyakorlatot a váltott kezű verzióra vagy a kétkezes román felhúzást az egykezes verzióra.

A lényeg az, hogy rendszeresen próbára tedd az egyensúlyodat a terhelések eltolásával. Ennek előnye nem csak az lesz, hogy az izmaid szimmetrikusabbá és erősebbé válnak, hanem az is, hogy hihetetlenül masszív és kidolgozott core izmaid lesznek.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.