Egy igazi lélekmelengető étel, amely ötvözi az olasz konyha paradicsomos, fűszeres ízeit a cottage cheese krémességével. Az olasz rakott ziti cottage cheese-zel nemcsak laktató, hanem különleges is – egy falat, és máris úgy érzed, mintha egy olasz trattoria hangulatos vacsoráján ülnél.

Elkészítési idő

  • Előkészítés: 20 perc
  • Sütés: 35 perc
  • Összesen: kb. 55 perc

Adagok száma

6 adag

Hozzávalók

  • 500 g ziti tészta (helyette penne vagy rigatoni is jó)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 500 g darált marhahús (vagy sertés/pulyka)
  • 700 g passzírozott paradicsom (paradicsomszósz)
  • 2 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • ½ teáskanál chilipehely (elhagyható)
  • Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 250 g cottage cheese
  • 200 g ricotta vagy krémesebb túró
  • 150 g mozzarella reszelve
  • 50 g parmezán reszelve
  • 1 tojás

Elkészítés lépésről lépésre

  1. Tészta főzése
    Forralj fel egy nagy lábos sós vizet, majd főzd a ziti tésztát al dente-re. Szűrd le, de tarts fél csészényi főzőlevet.
  2. Szósz készítése
    Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat. Pirítsd üvegesre a vöröshagymát, add hozzá a fokhagymát, majd a darált húst. Süsd morzsalékosra és aranybarnára.
  3. Ízesítés
    Öntsd rá a paradicsomszószt, fűszerezd oregánóval, bazsalikommal, chilipehellyel, sóval és borssal. Főzd kis lángon kb. 15 percig, hogy az ízek összeérjenek.
  4. Sajtos krém
    Egy tálban keverd össze a cottage cheese-t, ricottát, tojást és a reszelt parmezán felét. Sózd, borsozd.
  5. Rétegezés
    Egy nagy tepsit kenj ki kevés olajjal. Az aljára kanalazz egy réteg szószt, erre tedd a ziti tészta felét. Jöhet a sajtos krém fele, majd ismét szósz, tészta, krém és végül a maradék szósz.
  6. Sütés
    Szórd meg a tetejét a mozzarellával és a maradék parmezánnal. Süsd előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 25–30 percig, amíg aranybarnára pirul.

Konyhai tippek

  • Ha selymesebb ízt szeretnél, adj 1-2 evőkanál tejszínt a cottage cheese keverékhez.
  • Szórd meg friss bazsalikomlevelekkel tálalás előtt.
  • Ha nincs parmezán, jó minőségű füstölt sajt is illik hozzá.
  • Vegetáriánus változatban a darált húst helyettesítheted grillezett zöldségekkel (padlizsán, cukkini, gomba).

Az olasz rakott ziti cottage cheese-zel egyszerre hozza el a mediterrán hangulatot és a krémes, laktató rakott tészta élményét. Ideális választás családi vacsorára, baráti összejövetelre vagy bármikor, amikor valami igazán kiadós finomságra vágysz.

Tápérték (1 adag – kb. 450 g)

  • Kalória: 560 kcal
  • Fehérje: 32 g
  • Szénhidrát: 55 g
  • Zsír: 23 g
Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!

    [tssendy listID "11895"]

    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!

      [tssendy listID "11895"]

      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.