Ha szeretnél valami gyorsan elkészíthető, mégis egészséges finomságot reggelire vagy tízóraira, ez a banános muffin tökéletes lesz. Puha, gyümölcsös belsejükben ott az alma és az áfonya, a tetején pedig ropogós magvak adják a pluszt. Könnyű, tápláló, és bűntudat nélkül fogyasztható – akár útközben is.

Előkészítés: 15 perc

Sütés: 20 perc

Összesen: kb. 35 perc

Adagok száma: kb. 12 darab muffin

Hozzávalók

  • 2 db érett banán (kb. 200 g)
  • 1 db közepes alma (reszelve, kb. 100 g)
  • 150 g friss áfonya (vagy fagyasztott, felengedve)
  • 2 db tojás
  • 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 50 g zabpehely (apró szemű)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet só
  • 3 evőkanál méz
  • 60 ml olívaolaj (vagy kókuszolaj)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 evőkanál vegyes mag (pl. tökmag, napraforgómag, lenmag)

Elkészítés lépésről lépésre

  1. A sütő előmelegítése: Kapcsold be a sütőt 180 °C-ra, és készíts elő egy 12 darabos muffin formát, béleld ki papír kapszlikkal.
  2. Banánpüré készítése: A banánokat villával törd pépesre egy nagy tálban. Ez lesz a muffin természetes édes és krémes alapja.
  3. Nedves hozzávalók keverése: Add a banánhoz a tojásokat, a mézet, az olajat és a vaníliakivonatot. Keverd simára.
  4. Száraz alapanyagok előkészítése: Egy másik tálban keverd össze a lisztet, zabpelyhet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat és a sót.
  5. Massza összeállítása: A száraz hozzávalókat fokozatosan add a banános keverékhez, és spatulával lazán forgasd össze. Ne keverd túl, hogy a muffin könnyű maradjon.
  6. Alma és áfonya hozzáadása: Reszeld le az almát, majd keverd bele a masszába az áfonyával együtt. Finoman forgasd át.
  7. Formázás: Kanalazd a tésztát a muffin kapszlikba, kb. ¾ magasságig.
  8. Magvak szórása: A tetejére szórd a vegyes magokat, hogy ropogós réteget kapjanak.
  9. Sütés: Helyezd a formát a sütő középső rácsára, és süsd kb. 20 percig, amíg aranybarna lesz, és a beleszúrt fogpiszkáló tisztán kijön.
  10. Pihentetés: Hagyd hűlni 10 percig a formában, majd a rácson.

Konyhai tippek és trükkök

  • Ha extra szaftosságot szeretnél, keverj a tésztába 2 evőkanál natúr joghurtot.
  • Fagyasztott áfonyát használva előtte ne olvaszd ki teljesen, így nem fogja elszínezni a tésztát.
  • A magvakat előtte serpenyőben enyhén pirítsd meg, így még intenzívebb lesz az ízük.
  • Ha gluténmentes változatot készítenél, használd a teljes kiőrlésű liszt helyett mandulaliszt és zabpehely keverékét.

Nem csak reggelire

Ezek a muffinkák nemcsak reggelire, hanem tízóraira vagy délutáni nasi gyanánt is tökéletesek. Puha belsejük, gyümölcsös édességük és a magvak ropogóssága garantáltan mosolyt csal minden falat után. Készítsd el, és élvezd, hogy egészséges édességgel kényeztetheted magad és a családod!

Tápanyaginformáció (adagonként, 1 muffin)

  • Kalória: kb. 145 kcal
  • Fehérje: 3 g
  • Szénhidrát: 22 g
  • Zsír: 5 g
Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!

    [tssendy listID "11895"]

    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!

      [tssendy listID "11895"]

      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.