Ha szeretnél valami gyorsan elkészíthető, mégis egészséges finomságot reggelire vagy tízóraira, ez a banános muffin tökéletes lesz. Puha, gyümölcsös belsejükben ott az alma és az áfonya, a tetején pedig ropogós magvak adják a pluszt. Könnyű, tápláló, és bűntudat nélkül fogyasztható – akár útközben is.
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 20 perc
Összesen: kb. 35 perc
Adagok száma: kb. 12 darab muffin
Hozzávalók
- 2 db érett banán (kb. 200 g)
- 1 db közepes alma (reszelve, kb. 100 g)
- 150 g friss áfonya (vagy fagyasztott, felengedve)
- 2 db tojás
- 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 50 g zabpehely (apró szemű)
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 3 evőkanál méz
- 60 ml olívaolaj (vagy kókuszolaj)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál vegyes mag (pl. tökmag, napraforgómag, lenmag)
Elkészítés lépésről lépésre
- A sütő előmelegítése: Kapcsold be a sütőt 180 °C-ra, és készíts elő egy 12 darabos muffin formát, béleld ki papír kapszlikkal.
- Banánpüré készítése: A banánokat villával törd pépesre egy nagy tálban. Ez lesz a muffin természetes édes és krémes alapja.
- Nedves hozzávalók keverése: Add a banánhoz a tojásokat, a mézet, az olajat és a vaníliakivonatot. Keverd simára.
- Száraz alapanyagok előkészítése: Egy másik tálban keverd össze a lisztet, zabpelyhet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat és a sót.
- Massza összeállítása: A száraz hozzávalókat fokozatosan add a banános keverékhez, és spatulával lazán forgasd össze. Ne keverd túl, hogy a muffin könnyű maradjon.
- Alma és áfonya hozzáadása: Reszeld le az almát, majd keverd bele a masszába az áfonyával együtt. Finoman forgasd át.
- Formázás: Kanalazd a tésztát a muffin kapszlikba, kb. ¾ magasságig.
- Magvak szórása: A tetejére szórd a vegyes magokat, hogy ropogós réteget kapjanak.
- Sütés: Helyezd a formát a sütő középső rácsára, és süsd kb. 20 percig, amíg aranybarna lesz, és a beleszúrt fogpiszkáló tisztán kijön.
- Pihentetés: Hagyd hűlni 10 percig a formában, majd a rácson.
Konyhai tippek és trükkök
- Ha extra szaftosságot szeretnél, keverj a tésztába 2 evőkanál natúr joghurtot.
- Fagyasztott áfonyát használva előtte ne olvaszd ki teljesen, így nem fogja elszínezni a tésztát.
- A magvakat előtte serpenyőben enyhén pirítsd meg, így még intenzívebb lesz az ízük.
- Ha gluténmentes változatot készítenél, használd a teljes kiőrlésű liszt helyett mandulaliszt és zabpehely keverékét.
Nem csak reggelire
Ezek a muffinkák nemcsak reggelire, hanem tízóraira vagy délutáni nasi gyanánt is tökéletesek. Puha belsejük, gyümölcsös édességük és a magvak ropogóssága garantáltan mosolyt csal minden falat után. Készítsd el, és élvezd, hogy egészséges édességgel kényeztetheted magad és a családod!
Tápanyaginformáció (adagonként, 1 muffin)
- Kalória: kb. 145 kcal
- Fehérje: 3 g
- Szénhidrát: 22 g
- Zsír: 5 g
Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.