Mindenkit szeretnék meggyőzni, hogy kezdjen el rendszeresen edzeni, elsősorban súlyzós edzést végezni az erő és az izomtömeg növelése érdekében. Mielőtt elkezdenél pánikolni, hogy „túl nagy, túl izmos, nem nőies” formát akarok mindenkinek hadd magyarázzam el miért fontos egy 40 feletti nőnek az erőedzés sokkal inkább, mint a kardió edzés valamilyen gépen vagy szabadban. Pontosan meg kell értened mit jelent a hipertrófia és hogyan szolgál téged. Azt is megemlítem, hogy a kardiónak mi a szerepe az életben összefüggésben az ellenállásos edzéssel.

A hipertrófia szerepe

Úgy hiszem, hogy a hipertrófia fogalmát nem jól használjuk, de minimum félreértjük. A hipertrófia azt jelenti, hogy megváltoztatjuk az izom alakját, funkcióját és erejét a sejtszerkezet táplálásával – ez nem szükségszerűen jelenti azt, hogy az izom nagyobb lesz. Tény, hogyha testzsírszázalék csökkentésen dolgozol, vagyis a fogyáson, az izomépítés nagy valószínűséggel a méretcsökkenésben fog segíteni hiszen az izom sokkal sűrűbb, mint a zsír.

Amit mi egyénileg túl izmosnak ítélünk meg azt mások szintén a saját ízlésüknek megfelelően megítélik ezért nincs igazán jelentősége, hogy a „túl izmos” valójában mit is jelent. A legtöbb nőnek messze nincs olyan hormonprofilja, mint a férfiaknak és emiatt nem is képesek akkora izomtömeget felhalmozni, mint a férfiak.

A hipertrófia mögötti mérések és tudomány azt mutatja, hogy a túlterhelés pontjáig kell dolgoztatnod izmaidat. Ez az jelenti, hogy edzés közben meg kell barátkozni a nehéz, kényelmetlen érzésekkel. Így ki kell jelenteni, hogy minden cikk, amit valaha is arról olvastál, hogy hogyan építs hosszú, szálkás izomzatot 2,5 kg-os súllyal 200 ismétlést végrehajtva, úgy ahogy van marhaság! Egyszer azért, mert az izomzatod hosszát nem tudod megváltoztatni mivel fix pontokról erednek és tapadnak. Ezek a pontok a csontok felszínén találhatóak így magának a csontoknak a hosszát kellene megváltoztatni, hogy hosszabb izmot kapjunk. Amit meg tudsz változtatni egy izmon az az alakja, funkciója és az ereje, de a hossza nem.

5 ok a hipertrófia mellett:

1. Küzdelem az öregedés ellen

30 éves kor után izomzatunk természetes zsugorodásba kezd. Az izomtömeg hanyatlani kezd körülbelül 3-5%-ot veszítünk belőle évente. Szóval, mielőtt belemegyünk a hipertrófia edzés részleteibe jegyezd meg, hogy az öregedés első fázisa ellen már felvetted a kesztyűt. Az erőedzés megkezdésével hamar visszaszerzed a már elvesztett izomtömeget és erőt. Ha éppen változó korban vagy akkor megint csak hormonális változásokon mész keresztül, ami befolyásolni fogja, hogy mennyire könnyen fogsz izmot építeni. Ezért minél korábban kezded annál felkészültebb lesz a tested az öregedéssel szemben.

2. Jól fogsz kinézni meztelenül

Az izomtömeg felpörgeti az anyagcserét és az izomzatodnak tápanyagokra van szüksége, hogy boldoguljanak. Ha több izomtömeged van akkor a tested hatékonyabban fogja használni a bevitt élelemet. Ez segít a testsúly szabályozásban. Jól tudom, hogy nem mindenki a jó külső miatt edz, de azon nincs mit tagadni, hogy egy nagyon jó mellékterméke az edzésnek, hogy megváltoztatja a testet. A testkompozíciód teljesen megváltozik, ha izmot szedsz fel. Az eredmény legjobban nem a mérlegen látszik, hanem a ruhaméreteken, előtte-utána fotókon, mérőszalagon vagy a tükör előtt.

3- Önbizalommal telinek érzed magad

Valami igazán nagyszerű és csodálatos dolog történik, amikor edzel, és egyre erősödsz. Az élet más területein is elkezded érezni, hogy erős, önbizalommal teli vagy és képes vagy dolgokra. Ez egy olyan nőnek, akinek sosem volt önbecsülése hatalmas dolog. Az endorfinok megszaporodása az agyban, amit egy edzéstől kapsz a legyőzhetetlenség érzését adja. Meghozza az erős test és erős tudat összhangját, ami megváltoztathatja az életedet.

4. Csökkenti a sérülések kockázatát

Míg az egyik fő célja az izomzatnak a mozgás létrehozása egy másik fontos funkció a testtartás és testhelyzet fenntartása. Az erős izomzat védi az ízületeket és egy olyan mozgatórendszert építesz, ami képes összehúzódni, reagálni és visszapattanni ezzel megelőzve a sérüléseket és lehetővé téve a mozgékonyságot.

5. Általános egészségügyi előnyök

Gyakran hagyják figyelmen kívül a termekben, hogy az izomzat építése segíti az általános egészség megtartását. Egy jól funkcionáló test megfelelő anyagcserével fel tudja venni a harcot a legfőbb megbetegedésekkel szemben, melyek ahogy öregszünk egyre jobban érintenek bennünket. A csontok megtámogatása a csontritkulással szemben alap szükséglet, ha élvezni akarjuk életünk előre haladását. Egy jó edzésterv, helyes táplálkozással bizonyítottan a legjobb védekezési forma nőknek és férfiaknak egyaránt a cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri betegségekkel és a rákkal szemben.

Tehát itt van. Pontosan tudod, hogy szükséged van rá. Most, már csak a tömegekhez kell eljuttatni az információt. Az emberek nagyrésze hasznot húzna a rendszeresen végzett súlyzós edzésekből. Ez jó hír! Az erőedzés abszolút pozitív hatással van az ember életére- képes leszel játszani a gyerekekkel, kezelni a stresszt, aktívabb leszel és egy új energiaszintre érsz a segítségével.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet keress bizalommal!

Gallai Dávid – Személyi Edző

daivdg1@windowslive.com

Forrás: https://breakingmuscle.com/fitness/strength-training-and-hypertrophy-for-women-over-40

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.