Persze mindenki gyorsan túl szeretne esni az edzésén, de a valamilyen módon lerövidített edzéssel csak magadat csapod be. Hiszen ezek a kis hibák, rövidítések és egyszerűsítések vezetnek a kívánt izomnövekedés hiányához. Illetve jelentősen növelik a sérülés kockázatát, vagy ami még rosszabb sérülést is okozhatnak! Ne aggódj, nem csak te csalsz hébe-hóba edzés közben – tudatosan vagy öntudatlanul. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat, hogy a jövőben minden célodat gond nélkül elérhesd. Íme, az 5 leggyakoribb!

1. Menj le elég mélyre guggolás közben!

A leggyakoribb hiba talán guggolás közben fordul elő. Sokan nem guggolnak le elég mélyen – így túl gyorsan állnak fel újra. Az eredmény: a csípő és a comb izmai nem teljesen lesznek terhelve. Inkább így csináld: A lábfejek mindig teljesen érintkezzenek a talajjal és ne nyomd fel magad addig, amíg a combjaid nincsenek vízszintben. A testtartás ellenőrzéséhez állj a tükör elé, és kövesd a mozgásodat, hogy megvalósuljon a teljes terhelés.

2. Az ismétlések túl gyors végrehajtása!

Azok, akik csak gyorsan le akarják tudni az ismétléseiket, hajlamosak túl gyorsan végrehajtani a kívánt gyakorlatot. Sokkal intenzívebb és jobb terhelést ad a test bármely izmának az, ha kicsivel lassabban, koncentráltan és koordinálva mozgatod a gyakorlatok közben a terhelt testrészedet.

3. Plank gyakorlat közben ne hagyd lesüllyedni a hátad/csípőd!

Az alkartartás közbeni púpos vagy éppen lesüllyedt hátnak súlyos következményei lehetnek: gerincproblémák. A plank mindenekelőtt a magizomzat (core) elülső izmait edzi, amelyek befolyásolhatják a testtartásodat pozitív irányban, ám ha hagyod magad megereszkedni vagy görnyedni, hajlamos éppen az ellenkezőjét elérni. Plank esetében a hátadnak egyenesnek kell lennie, tekintetednek lefelé kell irányulnia, hogy elkerüld a nyaki görcsöket és hogy a nyaki gerincet természetes, kissé ívelt helyzetben tartsad.

4. Ne ereszd le a medencéd, fekvőtámasz közben!

Ha a mellkasod nem kerül elég közel a talajhoz fekvőtámaszok közben, jelentősen megkönnyíted magadnak, de ezt úgyis tudod. A probléma inkább az, hogy ha nem (vagy nem csak) a mellkasodat, hanem inkább a medencédet ereszted a talaj felé. Egyáltalán nem jó ötlet ezt tenni, mert a mellizmaid nincsenek optimálisan terhelve, illetve a gerinced is káros terhelésnek van kitéve. Ám, ha úgy csinálod, hogy kézfejeid kissé szélesebben helyezkednek el, mint a vállaid szélessége; illetve a fejed, hátad és sarkaid egyenes vonalat alkotnak: optimális terhelés érhetsz el és minimálisra redukálod a sérülés és gerincbántalmak lehetőségét.

5. Ne homoríts fekve nyomás közben!

Ez például akkor történik, ha a fekve nyomó pad túl magas számodra – sérülésekhez vezethet az ágyéki gerincben-, vagy túl sok súlyt szeretnél kinyomni és akár akaratlanul is rásegítesz mellizmaid és vállaid izomerejére. A megoldás: tedd fel mindkét lábad a fekve nyomó padra, így a hátad alsó része elég szorosan fog feküdni rajta. Így a gyakorlat azonban a koordináció szempontjából is igényesebbé válik, tehát jobb, ha pár kilóval kevesebbet raksz fel a rúdra, nehogy meglepetés érjen.

Összegzésül: Mindig ügyelj az ellenőrzött végrehajtásra! Sokan csak akkor veszik észre az edzéshibákat, ha már fáj a hátuk vagy más ízületeik. Tanácsunk: Figyelj arra, hogy minden gyakorlatot ellenőrzötten végezz, és ne ess bele a homorítás csapdájába! Ennek során tartsd feszesen és stabilan az alsó hátad – megakadályozva a későbbi hátproblémákat.

Ha további tanácsokra, tippekre vágysz; esetleg már hát- vagy ízületi fájdalmaktól szenvedsz, keresd bizalommal edzőinket. Egy szakértővel mindig könnyebb dolgozni és gyorsabb fejlődés vár Rád, akár ilyen téren is.

Jó és körültekintő edzést kívánunk!

SPEEDFIT – Fitnesz Midenkinek

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre!


A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.