Először is el kell különítenünk a fájdalmat. Legyen szó, nyaki, derék, vagy térdfájdalomról. A legtöbb esetben a nem megfelelően megválasztott súly, túl sokáig tartó nagyon nagy terhelés, valamint a nem megfelelően végrehajtott és kivitelezett gyakorlatok állnak a háttérben, de ezeken kívül természetesen lehetnek más, akár komolyabb tényezők is.

1. Fájó térd edzés közben 

Nézd meg a tükörben, akár oldalról, akár szemből, hogy helyesen hajtod-e végre, mindig ez az első. A térded ne menjen a boka vonala elé, de az is nagyon fontos, hogy ne legyen kifelé vagy befelé forgatva. Ez tipikus probléma azoknál, akik egyébként is kifelé vagy befelé hordják a lábfejüket (egy kicsit csámpásak). Ha teljesen rendben van a kivitelezés, és a helytelen végrehajtást kizártuk keressünk fel egy orvost, mert ízületi gyulladás ,vagy porcleválás is lehet a háttérben, mivel az ,hogy fáj a térdünk az teljes egészében nem szükséges. Kerüljük az ugró és szökkenő gyakorlatokat mindenképpen.

2. Nyaki fájdalom

 Főként a törzsemeléssel végzett hasizomgyakorlatoknál, és fekvőtámasz közben fordul elő, hogy hirtelen megfájdul a nyak vagy a fej. Általában a helytelen testtartás, a nyak túlzott megfeszítése, az áll fokozott előretolása okozza a problémát, amit tapasztalatom szerint a legtöbben sajnos észre sem vesznek, miközben végzik a gyakorlatot. Nagyon fontos, hogy a támaszos feladatoknál ne lógjon a fej,(de akár ide lehetne tenni a guggolást, a felhúzást, vagy a fekvenyomást is) mindnél fontos a fej pozíciója. A karhajlításnál ne az áll indítsa a mozdulatot, a nyak végig maradjon a gerinc vonalában megtartva. Ez sajnos ritkán sikerül külső segítség nélkül egy kezdő sportolónak, ezért is fontos, hogy legyen egy edző, aki figyel ezekre és a gyakorlat közben korrigálja a tartáshibákat, így kiküszöbölhető lenne a nyaki fájdalom. A tarkó környékén hirtelen jelentkező, nyilalló fájdalmat vérnyomásprobléma is okozhatja, amit igen komolyan kellene venni. Tehát szinte az összes gyakorlatnál figyelni kellene a helyes testtartásra, valamint a nyak és a fej pozíciójára és a gyakorlatok helyes kivitelezésére, valamint a megfelelő súlyhasználatra.

3. Derékfájás 

Ez általában hirtelen szokott előfordulni. És leggyakrabban a nem jól kivitelezett ,és rossz technikával végrehajtott  emelő gyakorlatok a hibásak ennél . Az elején mindig jó,ha ebben segít egy edző aki megtanítja gyakorlatok helyes kivitelezését. Ugyan úgy probléma szokott lenni a sokáig tartó túl nagy terhelés is, tehát a nagyon nagy súlyok, vagy nem megfelelően a saját határainknak megválasztottak , valamint a bemelegítés hiánya. A bemelegítés lenne az első és legfontosabb. Egy rossz emelésnél elmozdulhat egy csigolya, ami aztán nyomni kezdi az ideget és ez fájdalommal fog járni. Ezért kellene a helyes technikákat elsajátítani. A nyakból nyomás például nagyon összenyomja a porckorongjaidat, így sérülékenyebbé válik a gerinced is, és ha rendszeresen terheled a csigolyáid, előbb vagy utóbb szinte biztos a gerincsérv kialakulása. Ha már nem tudod az izmaid segítségével precízen végrehajtani a gyakorlatot a súly nehézsége miatt, inkább ne erőltesd. Kezd az alapoknál, ha kell kérj segítséget és tanuld meg a helyes kivitelezést.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.