A test-és alakformáló edzéseket elkezdő emberek nagy része testedzéseit tartja elsődlegesen fontosnak, a tréningeket leszámítva tovább folytatja hagyományos életvitelét- ami legalábbis az étkezéseket illeti. Ez hiba, hiszen egy sporttal foglalkozó embernek más tápanyagszükséglete van, mint kevésbé aktív társának.

A hagyományos, elterjedt étrendek három étkezésből állnak. Reggel gyorsan behabzsolunk valamit,a délelőttöt valahogy kihúzzuk, aztán jöhet a bőséges, háromfogásos ebéd, amely garantálja a teltséget, puffadtságot, vércukoringadozást és álmosít.

Mire ezt az egészet megemésztjük, következik a vacsora, amikor is rárontunk a hűtőszekrényre, aztán befalunk minden szemünk elé kerülő ételt- mindez emésztési problémákat, rossz éjszakát okoz, hosszabb távon pedig zsírpárnáink szépen gyarapodni kezdenek. Kell ez nekünk?

Sokkal egészségesebb napi öt, hat kisebb étkezéssel biztosítani testünk számára a szükséges tápanyagokat. A legkönnyebb átállást az biztosítja, ha a szokásos három mellé még kettő étkezést beiktatunk (nevezhetjük tízórainak és uzsonnának). Az sem árt, ha edzés után elfogyasztunk egy fehérjeturmixot, egyszerű szénhidrátokkal kiegészítve, hiszen ez gyorsabb regenerálódást tesz lehetővé.

Mint egészségi állapotunkkal komolyan foglalkozó embereknek, tudnunk kell, hogy mit és mikor fogunk enni naponta. Nem lehet csupán arra hivatkozni, hogy „majd ha időm lesz, veszek valamit, aztán megeszem”.

Lehetőség szerint kerüljük a zsíros, cukros ételeket, gyorséttermeket, édességeket. Amennyiben ételeinket otthon készítjük el, használhatunk zsírszegény tejtermékeket, sovány húsféleségeket, teltmagvas pékárut, gyümölcsöket, zöldségeket – hogy csak néhányat említsek.

Az éttermi kínálatból is válogathatunk úgy, hogy annak hasznát vegyük- könnyű levesek, sovány húsok, kevesebb köret, saláták…

Ez a fajta táplálkozás némi előretervezést, többlet energiabefektetést igényel, de az eredmények garantáltan jelentkezni fognak – már pár nap után könnyedebbnek érezzük magunkat, jobb lesz a közérzetünk, néhány hét múlva pedig pozitív változásokat észlelhetünk testösszetételünkben is.

Bögi Viktor
személyi edző

SPEEDFIT-Fitnesz Mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.