A súlyzós edzéssel nem csak esztétikus testet formálhatsz magadnak. Ily módon célzottan javíthatod egészségedet is! Az erő- vagy izomépítő edzés a legtöbb esetben egy izmos és tökéletesen meghatározott testhez kapcsolódik – de sajnos így, az edzés egyéb előnyei könnyen feledésbe merülhetnek.

Ebből a cikkből megtudhatod, hogy az erőnléti edzés milyen egészségügyi előnyöket kínál, és mi fontos az izomépítésben, ha egyszerre szeretnél javítani az egészségeden is.

Mi is az izomépítő edzés?

Az izomépítő edzés során izomtömegedet szeretnéd növelni. Ez úgynevezett izom hipertrófiával, azaz az izomrostok megvastagodásával lehetséges. Annak érdekében, hogy ez megtörténjen, meg kell dolgoztatnod a megfelelő izomcsoportokat, míg az izmok ki nem merülnek. A legjobb módszer erre: erősítő edzés (szabad)súlyokkal.

Miért is olyan egészséges az izomépítő edzés?

Az esztétikai szempontokon és az erőnövekedésen kívül számos egészségügyi előny érhető el izomépítő edzéssel. Most elmagyarázzuk, hogy mely egészségügyi aspektusokon segít az izomépítés:

 • Csontjaid stabilabbá válnak: Az erőedzés pozitív hatással van a csontvázra vagy a csontokra, és így biztosítja a test stabilitását. “Kimutatták, hogy a stressz inger serkenti a sejteket, hogy nagyobb csonttömeget képezzenek” – mondja Dr. Yavuz Şahin, kölni sportorvos. „Különösen azon a területek megterhelésével, ahol a csontok rögzülnek. Ez megerősíti az egész csontszerkezetet – magyarázza a müncheni ortopéd sebész és sportorvos Dr. Christian Schneider. Hosszú távon ez csökkenti a csontvesztés (osteoprosis) és a törések kockázatát – az egész vázad stabilabbá válik.

Ezen kívül a megvastagodott izomrostok védik a csontvázat, így megakadályozhatják a csontok sérülését is. Nem szabad lebecsülni ezt a hatást, mivel a csonttömeg (úgy mint az izomtömeg) az életkor előrehaladtával csökken, hacsak ezt nem ellensúlyozod a megfelelő edzéssel.

 • Edzi a szív- és érrendszert is: A szívedet ugyanúgy edzheted, mint a test bármely más izmát: Guggolással, fekvőtámaszokkal és egyéb gyakorlatokkal a szerv szivattyúteljesítménye nő, így az üreges izom rendszeres edzéssel erősebbé válik – a szív hatékonyabbá válik. Egy edzett ember szívének átlagosan, percenként 20 ütéssel kevesebbre van szüksége ahhoz, hogy elegendő vérrel lássa el a testet.

Tehát az izomépítő tréning a stroke és a szívroham megelőzésére is szolgálhat: az izmok egy “interleukin 6” nevű hírvivő anyagot termelnek. Ez hozzájárul a védekező sejtek kialakulásához, amelyek megakadályozzák az artériák meszesedését illetve javíthatják a zsíranyagcserét, csökkenthetik a vérnyomást és a stresszt. Tehát a szív- és érrendszer rugalmasabbá válik az ilyen edzések révén, és “rugalmasabb alkalmazkodási lehetőségeket is kifejleszt” – teszi hozzá dr. Schneider. A súlyzós edzés így akadályozza meg a szívrohamot és a stroke-t is.

 • Megerősíti idegrendszered: Még mielőtt az izmokat stimulálnák a stressz ingerek, az egyes izomsejtek hírvivő anyagokat szabadítanak fel. Ez serkenti az új idegsejtek képződését, valamint az agy véráramlását, ami szintén növeli tested stresszel szembeni ellenállását. Ezen kívül megtanulsz koncentrálni egyetlen feladatra – ezt alagútlátásnak is hívják, mivel elzárod a külső hatásokat. Az eredmény: fokozott éberség, fegyelem és figyelem.
 • Az immunrendszered erősebbé válik: ez köztudottan megvéd a kórokozóktól. Annak ellenére, hogy ez nem izom, mégis edzheted. Így működik: Az erőnléti edzés során felszabadul az adrenalin, egy hormon, amely többek között növeli a vérnyomást, de serkenti az immunsejtek képződését is. Ahogy a szív erősebbé válik, a testben a véráramlás is növekszik. Ez, az immunokompetens sejtek jobb eloszlásához vezet.

Az izomépítő edzés során úgynevezett mikrotraumák keletkeznek az izomrostokban. A tested ezt gyulladásként érzékeli, és azonnal gyulladás gátló, hírvivő anyagokat küld az adott izmoknak. A felszabadítás tehát egyenértékű az immunrendszer gyakorlatával, így a jövőbeni kórokozók folyamatai kipróbálásra kerülnek. Az immunrendszered tehát minden edzéssel erősebbé és hatékonyabbá válik! A következtetés: Azok, akik rendszeresen sportolnak, erősebb immunrendszerrel rendelkeznek, és kevésbé valószínű, hogy megbetegednek.

 • Javul az anyagcseréd: Az izomépítés hatékony módszer a testzsír „elégetésére”. Ennek oka, hogy a kalóriák edzés közben és után is lebomlanak. “Ez az utóégető hatás, akár 48 órán át is tarthat” – magyarázza dr. Sahin. Ráadásul: az izmok éjjel-nappal energiát fogyasztanak, akkor is, ha éppen nem edzel. Tehát több izom több kalóriát éget el, ami azt jelenti, hogy gyorsabban fogysz. De: a regeneráció is fontos! Tehát nem kell rosszul érezned magad, ha jól megérdemelt pihenőidővel kényezteted magad a kanapén. Ez idő alatt izmaid nőnek, és tested felépül a stresszből. Azonban az edzések közötti szünetek nem lehetnek túl hosszúak, ellenkező esetben a kívánt hatás (izomnövekedés) nem érhető el.

Mikor káros az izomépítő edzés az egészségedre?

Ha túlzásba viszed az edzést. Alapvetően, mint minden sporttevékenység esetében, a következő ökölszabály érvényes: Mikor edzel, és közben fájdalmaid vannak (tested kimerült), abba kell hagynod a testmozgást – különben többet fog ártani, mint amennyit majd használ. “Az egészségügyi kockázatok elsősorban a helytelen- vagy túlterhelésből származnak” – mondja dr. Sahin. Ezért a kezdőknek ideális esetben szakmai felügyelet mellett kell elkezdeniük az edzéseket, hogy meghatározhassák határaikat, és ne vigyék túlzásba a munkát.

Plusz gondolj a két edzés közötti szünetekre. A pihenőnapokon a test megjavítja és megvastagítja az izmokat, hogy legközelebb még jobban képesek legyenek megbirkózni a kihívással. Az izomépítés csak akkor valósulhat meg, ha kellően regenerálódsz, különben izomtömeged és egészséged is csak romlik.

Következtetés: Elengedhetetlenül sok egészségügyi előnye van az izomépítésnek, ha nem erőlteted túl magad. Érdemes azonnal elkezdened, még akkor is, ha nem egy izmos test szerepel a prioritásaid között.

Jó edzést kívánunk!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.