Fogyni szeretnél, és csökkenteni a hasi zsírt? Ahhoz, hogy valóban látható eredményt érj el, megfelelő edzésre van szükséged. Egy amerikai tanulmány kiderítette, hogy az edzések közül melyik az igazi zsírcsökkentő. Az emberek számára a legfőbb szempont az esztétika, tehát sokan a szép, lapos hasat szeretnék összekapcsolni a hasi zsír elleni küzdelemmel. De nem minden hasi zsír egyforma. Egyrészt ott van a hasi zsír, azaz a csípőzsír, amitől meg akarsz szabadulni, hogy jól nézz ki. De az igazi hangsúlyt az úgynevezett zsigeri hasi zsírra kell fektetni. Ez felhalmozódik a hasüregben, és körülveszi a belső szerveket. Régóta köztudott, hogy ez a zsír jelentős egészségügyi kockázatokat jelenthet például a szív- és érrendszeri betegségek területén. Növeli a cukorbetegség kockázatát is. A hasi zsírtól csak diétával lehet megszabadulni, természetesen ez hosszabb ideig tart, mert ez egy olyan energiaforrás, amelyet a szervezet valójában csak valódi hiányállapotokban hasznosít.

Milyen edzések tudnak segíteni a hasi zsír ellen?

Ha kiegészítő edzésre van szükséged, hogy további kalóriákat égess el, akkor érdemes a hasi zsírral is foglalkoznod. Régóta vitatott, hogy melyik edzés a leghatékonyabb.

Kutatók már régóta tanulmányozzák a különböző edzések hatásait

Gyakorlatilag minden sportolási forma pozitív hatással van a zsírégetésre. Nagyjából így fogalmazhatnánk: Minél jobban megerőlteted magad, azaz minél több kalóriát égetsz el, annál hamarabb tűnnek el a nem kívánt zsírtartalékok.

Ezért javasolják sokan az állóképesség és a kardió edzést, amellyel biztosan nem lehet hibázni. A kutatók azonban az alternatív és kiegészítő edzésmódszerek felé fordították figyelmüket.

Így zajlott az edzéstanulmány

A kutatók tanulmánya szerint ez egy hosszú időtartamú vizsgálat volt. Tizenkét éven keresztül 40 éves és annál idősebb személyeket figyeltek meg, akiket nagyjából három csoportra lehetett osztani: Voltak olyan résztvevők, akik keveset vagy egyáltalán nem mozogtak, volt egy csoport, akik rendszeresen aerobikra, futásra vagy kardió edzésre jártak, és végül volt egy harmadik csoport, akiknek az edzés középpontjában a súlyokkal végzett munka állt.

Minden résztvevőnél rendszeresen megvizsgálták a testsúlyt és a haskörfogatot. Az eredmények egyértelműek voltak.

A súlyzós edzés segít a legjobban a hasi zsír ellen

A súlyzós edzés bizonyult a legsikeresebb módszernek a hasi zsír csökkentésére és az új zsír képződésének megelőzésére.

A tizenkét éves megfigyelési időszak alatt minden vizsgálati személy átlagosan hízott valamennyit, ami normálisnak tekinthető, de eltérő módon. A haskörfogat növekedése a súlyzós edzést végző sportolóknál volt a legkisebb; a megfigyelési időszak végén átlagosan 0,7 centiméterrel volt alacsonyabb, mint a futó- és állóképességi sportolóknál.

A kutatók szerint ez az érték elvileg alacsonyabb zsigeri zsírtartalomra is utal, de pontosabb vizsgálatokat nem végeztek, mivel ehhez olyan összetett módszerekre lett volna szükség, mint a komputertomográfia. Természetesen azok a személyek híztak a legtöbbet, akik nem végeztek semmilyen sportot.

Naponta körülbelül 20 perc súlyzós edzés elegendő

A súlyzós edzéseket végző csoport naponta átlagosan 20 percet edzett könnyű és közepes súlyokkal. Viszont a kutatók úgy gondolják, hogy a még tovább végzett edzés, még hatékonyabb lehet.

Az ideális hasi zsír elleni edzésnek körülbelül 70-80 százalékban súlyzós gyakorlatokból kell állnia, különösen a súlyokkal végzett guggolás jó kezdő gyakorlat, és jó stimuláció a hasizmoknak. De kiegészítő futóedzéseket is javasolnak és mindezt természetesen egészséges, kiegyensúlyozott és szükség esetén kalóriaszegény étrenddel együtt.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.