Sokan egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy miért is fontos a fehérjebevitel és a fehérjék fogyasztása. Általában egyből mindenki a testépítéssel köti össze és az erősportokkal. Leginkább hölgyek szokták mondani, hogy ,, én nem akarok olyan izmos lenni”.

A fehérjék fontos szerepet játszanak szervezetünk működésében és nem csak a testépítők számára, hanem minden embernek szükséges tápanyag. (már csecsemőkortól fontos feladatokat látnak el testünkben) . A fehérjék nem csak az izomzat, hanem a szervezet alapvető építőkövei is.

 • Ellátják a szervek közötti szállító feladatokat
 • Hozzájárulnak enzimek aktivitásához, mely segíti a testben a kémiai reakciókat
 • Lehetővé teszik, hogy a szervezet védekezni tudjon a fertőzésekkel és a sérülésekkel szemben
 • A mozgáshoz szilárd vázat biztosítanak (pl.: a kollagén is)
 • Segítenek az enzimek, hormonok, immunsejtjeink előállításában

A fehérjebevitel történhet növényi és állati eredetű fehérjeforrásokból is.

 • A leghasznosabbak az állati eredetű fehérjék, hiszen mind a 9 fontos aminosavat tartalmazzák amit a szervezet nem tud előállítani. Ide tartoznak a húsok, de a legértékesebb fehérje források közé tartozik a tojásfehérje is (az összes esszenciális, létfontosságú aminosavat tartalmazza)

 • Növényi eredetű fehérjék: (pl.: a tofu, csicseriborsó, földimogyoró vagy az abból készült mogyoróvaj) nem tartalmaznak csupán 8 fontos aminosavat, kivétel a szójából kivont. Ezért az állati eredetűek a jobb minőségű fehérjék. A vegetáriánusoknak ezért elég gondosan meg kell válogatniuk a táplálékukat, hogy biztosítsák szervezetük számára a megfelelő mennyiségű fehérjebevitelt.

Összegzésül, akár testépítő valaki, akár nem, fontos a fehérjebevitel. Minden sejtben lejátszódó folyamatban résztvesznek, így igen fontos biológiai szerepet töltenek be. Természetesen aki rendszeresen sportol annak különösen érdemes odafigyelni erre, hiszen fontos az izmok számára a fejlődés miatt, mivel a szervezetben nincsenek fehérje raktárak, ezért az izomzat megtartása érdekében naponta többször kellene fehérje dús ételeket fogyasztani. Érdemes táplálékkiegészítők formájában is fehérjét bevinni, különösen azok számára hasznos akiknek az étrendje alig tartalmaz jó minőségű fehérjét.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.