Figyelem! Csak haladóknak!

Amikor már nagyon erős vagy és elkezded megközelíteni a genetikai potenciálodat, hatalmas kihívássá válik a további egyenletes fejlődés – tény, hogy mikor már a testsúlyod háromszorosával húzol fel, elképesztő erőfeszítésbe kerül rátenni a rúdra újabb 2.5 – 5 kg-ot. Ezért itt van most pár tipp, haladóknak, hogy felülkerekedjetek a holtponton és eddig még nem látott erőre tegyetek szert és új egyéni rekordokat tudjatok beállítani.

A biztonság kedvéért szögezzük le, hogy ez a cikk nem kezdő vagy középhaladó sportolóknak atlétáknak szól, hanem kifejezetten olyan haladóknak, akik azt látják, hogy egy jó ideje csak szinten tartani tudnak és megálltak a fejlődésben. Kezdőként a legjobb, amit tehetsz, hogy a helyes minőségű és mennyiségű táplálkozásra koncentrálsz, és edzésről edzésre fejlődsz egy keveset. 

Elemezd ki a technikád

A legjobb súlyemelők, erőemelők, testépítők levideózzák magukat edzés közben és kielemzik a technikájukat vagy szakértő tanácsát kérik ki. Ha egyszer már a testsúlyod kétszeresével guggolsz nagyon limitáltá válik, hogy mennyit és milyen gyorsan tudsz még erősödni. Helyette, optimalizáld a technikádat – csekkold le, hogy megfelelően vezeted a mozgást és az ízületi elmozdulásokat, illetve minden a megfelelő sorrendben van rögzítve.

Vedd fel videóra magad legalább 3 szögből és kérdezz meg egy edzőt, hogy mit lát, mit javasol és hogy mi a véleménye. Egy pillantás egy profitól azonnali segítségedre lehet, hogy rögtön nehezebb súllyal dolgozz és elkerüld a sérüléseket.

Eddz erősebb társaiddal

Gyakran az erő mentális dolog. Ha te vagy az edzőteremben a legerősebb egyén, nagy az esélye, hogy nagyon nehezen fogsz tovább fejlődni. Ellenben, ha te vagy a leggyengébb a teremben, még akkor is, ha már 150 kg-al tudsz guggolni, erősödni fogsz, mert társaid fel fognak húzni a saját szintjükre.

Célozd meg a gyengeségeidet

Ha nehezen megy robbanékonyan megindítani a guggolás legalsó pontját, gyakorold könnyebb súllyal a megszakított guggolást. Ha a fekve nyomás felső szakasza a problémás, végezd talajon fekve egy ideig. Gyakorold a csípő feszítést, ha jobb tartást és nagyobb erőt szeretnél belevinni a felhúzásodba.

Könnyű azt hinni, hogy ahhoz hogy jobban menjen a fekve nyomás, többet kell fekve nyomni. Azonban, előnyben részesíteni néhány korrektív gyakorlatot, nagy lépés a mozgás hibáid kijavításában és némi változatosságot jelent az edzéseidben.

Fejleszd a robbanékonyságodat, gyorserődet

Mikor már túl vagy a kezdeti izomtömeg gyarapodáson, másfajta megközelítésnek is hasznát veheted. Robbanékony gyakorlatok, mint az olimpiai súlyemelés és variációik látványosan fogják javítani a robbanékonyságodat, ami segít belevinni az erődet a fő gyakorlataidba. Használj láncokat, gumiszalagokat, hogy fejleszd az erőátviteledet, a koncentrikus fázisban guggolás, fekve nyomás közben.

Intenzív edzés intenzív pihenés

Javítsd a regenerálódás képességét a brutális edzések után. A legtöbb ember, erőszintjétől függetlenül nem piheni ki magát, mert a testük és a tudatuk folyamatosan túl van stresszelve. A pihenés ugyan akkora fókuszt kell, hogy kapjon, mint a terhelés, mert egyik nincs a másik nélkül.

Aludj éjszakánként legalább 7 órát zavartalanul. Szivacshengerezz és mobilizálj naponta, hogy frissen tartsd a tested. Mértékkel végezve, aerob edzés szintén hozzá tud járulni, hogy szíved és keringési rendszered egészséges maradjon.

A légzés ereje

Vegyél egy mély levegőt, majd lélegezz ki. Jó eséllyel a vállaid megemelkedtek és lesüllyedtek légvétel közben. Ez annyit jelent, hogy nem jól vettél levegőt.

Légvételkor összpontosíts arra, hogy táguljon a bordakosarad és a rekeszizmod/gyomrod. Ez megnöveli a felvett oxigén mennyiségét, ami javítja a kitartásod. Továbbá, a diafragmatikus légzés aktivizálja a paraszimpatikus idegrendszert (hatékonyabb pihenés és emésztés) teljesebb regenerálódást biztosítva az erő edzések között.

Végezetül ne feledd, hogy megfelelő tápanyag felvétel nélkül szinte lehetetlen fejlődni. Kizárólag egészséges, teljes értékű élelmiszereket fogyasztva aknázhatod ki tested izom építő és regeneráló folyamatait. Megfelelő mennyiségű fehérje zsír és szénhidrát nélkülözhetetlen a megfelelő forrásokból. Egyszerűen hangzik, mégis rengetegen figyelmen kívül hagyják, hogy a táplálkozás jön először és csak utána az edzés. Mindig hosszú távon gondolkodj, a súlyzós edzés egy hosszú folyamat, ami tele van” lentekkel” és” fentekkel”.

Kérdéssel tudtok hozzám fordulni az alábbi emailen, erőt és egészséget kívánok!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Galla Dávid

davidg1@windowslive.com

Forrás:https://www.muscleandfitness.com/workouts/workout-tips/10-advanced-tips-boost-your-strength/

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.