A Covid-19 okozta megbetegedés végkimenetelét számos kockázati tényező befolyásolja. Az életkor mellett az aktív életmód is nagy szerepet játszhat a vírus okozta megbetegedés súlyosbodását illetően – mutatott rá egy nemrégiben publikált brit tanulmány. A mindennapos aktív mozgással, testedzéssel megelőzhető a vírus okozta megbetegedés veszélyessá válása, a tünetek erősödése.

A passzív, mozgásszegény életmód növeli a Covid-19 kialakulásának és a betegségben való halálozásnak a kockázatát egy új tanulmány szerint. A British Journal of Sports Medicine című folyóiratban publikált tanulmányban a kutatók közel 50 000 koronavírussal fertőzött ember esetét vizsgálták az USA-ban, akik az elmúlt két évben legalább háromszor számoltak be fizikai aktivitásukról egy klinikán.

A tanulmány szerint azok az emberek, akik a fertőzést megelőző két évben fizikailag nem voltak aktívak, nagyobb valószínűséggel kerültek kórházba és intenzív osztályra a betegség miatt, mint a fizikailag aktív betegek. Kiderült, hogy a kevés testmozgás sokkal nagyobb kockázatot jelent a betegség kialakulása során, mint például a dohányzás, az elhízás vagy a magas vérnyomás.

Ez számszerűsítve 32 százalékkal nagyobb a halálozási rátát jelent.

A vizsgált betegek 15 százaléka jellemezte magát inaktívként (heti 0-10 perc fizikai aktivitás), közel 80 százalékuk “bizonyos mértékű aktivitásról” számolt be (heti 11-149 perc testmozgás), és 7 százalékuk számolt be heti több mint 150 perces folyamatos testmozgásról.

A fizikailag inaktív betegek kétszer nagyobb eséllyel kerülnek kórházba a Covid-19 miatt, mint a legaktívabb csoportban lévők a tanulmány szerint. A legaktívabb csoporthoz képest az intenzív osztályra való kerülés esélye 73 százalékkal volt magasabb és 2,5-szerese volt a halálozás kockázata az inaktív csoportnál. A mérsékelten aktív csoporthoz képest az inaktívaknál 20%-al nagyobb volt a kórházi kezelést igénylő megbetegedés kockázata, 10%-al nagyobb volt az intenzív ellátás kockázata, és 32%-al nagyobb a halálozásé.

A konklúzió tehát, hogy az aktív testmozgás nagy mértékben csökkentheti a Covid-19 okozta megbetegedés tüneteit, a betegség súlyosbodását és elősegítheti a gyors és panaszmentes felépülést.

Mozogj Te is az egészségedért!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.