A “kollagén” kifejezés az emberi szervezetben leggyakrabban előforduló fehérjére utal. Például az inaink 85%-a és a kötőszövetünk 70%-a kollagénből áll. Ezt a fehérjét elsősorban a szépségiparban használják, például a krémekben, amiknek évek óta szerves részét képezi. Azonban úgy tűnik, hogy a kollagén a sportiparban is egyre népszerűbb. Elmondjuk, miben található meg  és milyen mellékhatásai lehetnek a kollagén-kiegészítőknek, továbbá milyen pozitív hatásai vannak a szervezetre.

Miben található meg a kollagén?

Az emberi szervezet termel kollagént, ez azonban 25 éves kortól elkezd csökkeni, ami azt jelenti, hogy az elpusztult sejt- és szöveti struktúrák lassabban regenerálódnak, a bőr öregedési folyamata gyorsabban halad előre. Jó kollagénforrás például a hal vagy a csirke, de ehhez ügyeljünk arra, hogy az említett élelmiszerek bőrét is fogyasszuk el. Rossz hír a vegetáriánusok/vegánok számára: A kollagén kivétel nélkül állati eredetű. Csak olyan növényi élelmiszerek vannak, mint a paprika, a bogyós gyümölcsök vagy a brokkoli, amelyek magas C-vitamin-tartalmuk miatt fokozzák a kollagéntermelést. Fogyasztásuknál érdemes odafigyelni arra, hogy a magas C-vitamin-tartalmú élelmiszerek minél frissebbek és melegítetlenek legyenek. Ellenkező esetben a vitamin a tárolás vagy a melegítés hatására lebomolhat. Vigyázat, az E-vitamint tartalmazó élelmiszerek, mint például a diófélék, gátolják a kollagéntermelést. Ezért célszerű a kollagént étrend-kiegészítők formájában bevinni, így optimalizálhatjuk a szervezetben a felszívódását. A kívánt hatás elérése érdekében ajánlott az adott étrend-kiegészítő rendszeres fogyasztása.

Milyen mellékhatások jelentkezhetnek a kollagén tartalmú étrend-kiegészítőknél?

Mivel a kollagén természetes fehérje, általában nem okoz mellékhatásokat. Ha úgy döntessz, hogy étrend-kiegészítőt szedsz, ügyelj arra, hogy megfelelően szedd. Ez azt jelenti, hogy a gyártó által megadott fogyasztási mennyiséget és maximális adagot semmilyen körülmények között nem szabad túllépni. A szervezet fontos fehérjékkel való ellátásának legjobb módja azonban mindig a táplálkozás.

Mire jó a kollagén?

A kollagénnek számos egészségfejlesztő hatást tulajdonítanak különböző alkalmazási területeken. A következő területek különösen a sportolók számára jelentősek:

Izomépítés:

A kollagént azoknak ajánlják, akik edzés közben izmot akarnak építeni vagy zsírt akarnak veszíteni. Ez annak köszönhető, hogy ez a fehérje rendszeres fogyasztás mellett segít a sovány testtömeg növelésében és a zsírtömeg csökkentésében.

Kötőszövetek:

Mivel a kollagén vélhetően erősíti az inakat és a szalagokat, úgy gondolják, hogy jelentősen felgyorsítja a regenerációt. Ez a feltételezések szerint például sportolóknál ritkább sérülésekhez vezethet.

Ízületek:

A kollagénről azt is feltételezik, hogy segít a szervezetnek regenerálódni és újjáépíteni a sérült ízületi porcokat. Azt is mondják, hogy segít az ízületi fájdalmakon.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.