Fókuszban a kollagén

A kollagén egy széles körben alkalmazott hatóanyag: ismerős lehet a ránctalanító krémek és egyéb kozmetikai termékek összetevőjeként, vagy étrendkiegészítő formájában is találkozhatunk vele.

Mi is a kollagén?

Nevét egy görög szóból kapta, aminek a jelentése az, hogy „ragasztó”, ami nyilvánvalóan a test összetartó képességére utal. A kollagén egy fehérje, amit a legnagyobb %-ban tartalmaz a testünk. Mivel megtalálható a bőrben, a csontokban, az izmokban, a szalagokban, az inakban csakúgy, mint az ízületekben és a porcokban. A kollagén is, mint minden fehérje, aminosavakból áll. Főként glicin, prolin, alanin és hidroxiprolin alkotja az aminosavprofilt. Bár ezeket az aminosavakat igyekszik a szervezetünk előállítani, bizonyos esetekben viszont, többre lenne szükség, mint amennyi rendelkezésre áll. Ilyen az öregedés vagy a sérült szövetek helyreállítása. Egyéb életmódbeli tényezők is – pl. magas cukorfogyasztás, dohányzás, túlzott napozás – hozzájárulnak a kollagénszint csökkenéséhez.

Miért van szükségünk a pótlására?

Az idő előrehaladtával a kollagéntermelés csökken. Ennek nyomait legfőképp saját magunkon vesszük észre, a bőrön megjelenő ráncok formájában. De ugyanúgy utalhat kollagén hiányra a töredezett, szálkás haj, illetve a sárga, repedezett körmök. 40 éves korunkra megközelítőleg 25%-kal, 60 éves kor felett, akár 50%-kal is csökkenhet az előállítás.

A kollagén pozitív hatásai

1. Fiatalítja, rugalmassá teszi a bőrt

A legismertebb tulajdonságai, hogy csökkenti a ráncokat és támogatja a bőrünk egészségét. Ez életünk során, ahogy a kollagéntermelés csökken, veszít a rugalmasságából, megereszkedik, és hidratáltságából is veszít. Néhány kutatás azt állítja, hogy képes csökkenteni a narancsbőrös területek mértékét, és annak láthatóságát is.

2. Erősíti a csontokat és az ízületeket

A csontjaink és az ízületeink nagy százaléka kollagénből tevődik össze. Ezeknek, csakúgy, mint az izmoknak megfelelő aminosav ellátásra van szükségük, hogy egészségesek maradhassanak. Ha mindezeket megadjuk kötőszöveteink számára, akkor lassíthatjuk azok öregedését, illetve megvédhetjük mozgás okozta többletterhelés káros hatásaitól is. Tanulmányok kimutatták, hogy a kollagén tartalmú kiegészítők szedése olyan hatásokat vált ki a szervezetben, hogy segít megakadályozni a csontritkuláshoz vezető csontlebomlás folyamatát.

3. Segíti az ízületi fájdalmak enyhítését

A kollagén segít abban, hogy a porc megőrizze szerkezeti integritását és rugalmasságát. A porc egy gumiszerű, sikamlós anyag, ami a csontok végén található: beborítja és megvédi a csontok végeit, amelyeket az ízület összekapcsol, és lehetővé teszi számunkra, hogy könnyen mozogjanak egymás ellen. A kutatók szerint a szájon át bevitt kollagén a porcokban gyűlik összeg és serkenti a szöveteket további kollagén termelésre. Ettől csökken a gyulladás, az ízületek megerősödnek és enyhül a fájdalom.

4. Fokozza a teljesítményt és az izomépítést

Mivel az izomszövet egyik fő alkotóeleme a kollagén, így nem meglepő, hogy ha gyarapítani akarjuk azt, akkor szükség lesz rá. A kollagén 1/3-a glicin aminosavból áll, aminek az egyik legfontosabb szerepe, hogy a glükózból energiát állítson elő az izomszövet számára. Ezen kívül azzal, hogy a glicin mellett az arginin is nagy százalékban jelen van –de megtalálható a metionin is-, a kreatintermelés is fokozódik, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy ATP (az izommunka energiaforrás) álljon rendelkezésre.

5. Megerősíti a körmöket és a hajat

Ha töredezett a körmöd, akkor könnyen meglehet, hogy kollagénhiány áll a háttérben. A kollagén a haj, a körmök és a fogak szerkezeti építőkövei, ami azt jelenti, hogy a kollagénbevitel növelésével körmeinket erősen tarthatjuk és a kellemetlen hajhullást is megakadályozhatjuk.

6. Óvja a szív- és érrendszer egészségét

A prolin nevű aminosav csaknem 15%-át adja a kollagénnek. A prolin segíti az artériákat abban, hogy a zsírlerakódásokat a véráramba tudják juttatni, összezsugorítja az artériákban található zsírt és minimalizálja a zsírfelhalmozódást. Prolinra szükség van a szövetek újjáépítéséhez az ízületekben és artériákban, valamint a vérnyomás szabályozásában is segít.

A kollagénben arginin is található, ami segít a nitrogén-oxid termelésben. A nitrogén-oxid erős értágító hatással bír, kiszélesíti az artériákat, ellazítja az izomsejteket és vérereket, amitől javul a keringés. Elegendő kollagén nélkül az erek gyengévé és törékennyé válhatnak, ami többek között érszűkület kialakulásához vezethet, ami szívrohamot és sroke-ot okozhat.

Mi csökkenti a kollagén szintet testünkben?

Dohányzás

Rengeteg olyan kemikália található a cigarettában, ami mind a kollagént, mind pedig a bőr feszességét, rugalmasságát csökkenti. A nikotin például a vérereket szűkíti, ami a bőr felsőbb rétegeiben találhatóak, ezzel megnehezítve a tápanyagok és az oxigén szállítását az adott területre.

Magas cukorfogyasztás

A magas cukorbevitel növeli a glikáció mértékét, ami egy olyan folyamat, amikor a cukrok fehérjékhez kötődnek, új molekulákat alkotva: előrehaladott glikációs végtermékeket. Ezek károsítják az aminosavakat, aminek az eredménye legyengült, száraz kollagén lesz. Mellesleg ez okozza az artériákban kialakuló hegesedést is, amit plakoknak nevezünk.

A Nap

Sajnos egyre károsabbak lesznek a Földre érkező napsugarak UV-sugárzása, ami felgyorsítja a kollagénszint csökkenését, amit a testünk nem lesz képes egészséges módon pótolni.

Autoimmun betegségek

Néhány közülük a kollagént támadja meg.

Genetikai elváltozások

A kötőszöveti sejteket körülvevő, fehérjékből és szénhidrátokból felépülő hálózatot befolyásolhatja, amivel az előállított kollagén rendellenes lesz, vagy a normál mennyisége csökken.

A kor

Ez az egyetlen olyan tényező, amelyet nem lehet direkt elkerülni. A kor előrehaladtával a testünk kollagénállománya folyamatosan fogyatkozik.

A szervezetünk állít elő kollagént, de annak mértéke folyamatosan csökken. Ha élvezni szeretnénk a kollagén pozitív hatásait, akkor célszerű azt külső forrásból pótolni.

Fogyasszunk sok kollagénben gazdag ételt, mint például: állatok bőre, porcai, de leginkább olyan levesek, amiben a húst csonttal együtt főzzük meg. Továbbá egy könnyített megoldás a pótlásra, a közönséges zselatin. Sütemények, torták készítésekor találkozhatunk vele leggyakrabban. Előnye, hogy struktúrája miatt lassabban kerül felhasználásra, így eljut a belekig, és itt kerül felhasználásra. A legegyszerűbb és legtisztább megoldás a kollagén hidrolizátum/kollagén peptid fogyasztása. Lehető legkönnyebb emészthetőséget és tökéletes oldódást biztosít, melyet így könnyedén elfogyaszthatunk.

Írta:

Szabó Judit

személyi edző

(források: netamin.hu, myprotein.hu, divany.hu)

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.