A rohamos mértékű technikai fejlődés a fitnesz és testépítés világát sem kerülte, kerüli el. Néhány évtizeddel ezelőtt még teljesen bevett szokás volt, hogy az izmaik formálását, erejük és állóképességük fejlesztését célként maguk elé tűző sportolók csaknem kizárólag szabad súlyokkal, illetve saját testsúlyos gyakorlatokkal edzettek. Ehhez képest ma már egy átlagosan felszerelt edzőterem is olyan eszközállománnyal, új fejlesztésű gépparkkal rendelkezik, amely felveti a kérdést: szükség van-e egyáltalán ezekre a modern tárgyakra, s ha igen, hogyan és milyen arányban érdemes használnunk azokat.

A vérbeli „gyúrósok”, valamint a funkcionális testedzést egyetlen kizárólagos edzésformaként hirdetők általában „elítélik” a gépes edzést. Hivatkozási alapjuk legtöbbször az,  hogy az edzőgépek túlságosan „ átlagemberre szabottak”, kialakításuknál figyelmen kívül hagyják az egyén olyan genetikai  sajátosságait, mint mondjuk az alkar-felkar vagy éppen a comb-lábszár arányai/ hossza,   s ez bizonyos sportolók számára lehetetlenné teszi pontos használatukat.

További hivatkozási érvük, hogy a masinák fix mozgáspályán történő izommunkát tesznek lehetővé, így kevésbé fejlesztik a stabilizáló izmokat, valamint egy sor koordinációs képességet.

Az objektív ítélethozatalkor mindezek mellett   ki  kell mondanunk, hogy a gépeknek is vannak előnyeik. A teljesség igénye nélkül megemlíthetjük, hogy segítségükkel biztonságosabb az edzés, ami főleg kezdők, vagy éppen edzőpartner, illetve edző nélkül tréningezők számára lehet vonzó alternatíva.      Használatuk, kezelésük sokkal könnyebben elsajátítható, s lehetőséget biztosítanak az egyes  izomcsoportok izolált, elszigetelt edzéséhez.

Abban talán az összes, sporttal komolyabban foglalkozó ember egyetért,  hogy teljeskörű eredmények eléréséhez teljeskörű edzésmunkára van szükség. Ez pedig  magában foglalja a súlyzós, saját testsúlyos és  funkcionális edzések mellett a gépes tréningeket is. Végezetül pedig azt sem árt szem előtt tartanunk, hogy az előbb felsorolt megállapításaink közül egyik sem ér semmit, ha nem dolgozunk minden egyes edzésen kellő elszántsággal, akaraterővel és kitartással.

Jó edzéseket kívánok!

Bögi Viktor

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.