Ez a kifejezés, amelyet eredetileg a testépítés világában használtak, minden fizikai és sporttevékenységre vonatkozhat. Európában, különösen Franciaországban a bigorexiát (más néven biggerexia, izomfüggőség, sportfüggőség vagy fordított anorexia) az Egészségügyi Világszervezet 2011-ben a viselkedési függőségek (pl. szerencsejáték-függőség, kényszeres vásárlás, ételfüggőség stb.) részeként ismerte el.

A függőségnek ez a formája többek között az étkezési zavarokhoz és az izomdiszmorfiához kapcsolódik. A bigorexia egy fékezhetetlen és kényszeres igény arra, hogy rendszeresen és intenzíven részt vegyünk egy vagy több fizikai és sporttevékenységben, hogy azonnali kielégülést szerezzünk, a fizikai, pszichológiai és szociális egészségre gyakorolt hosszú távú negatív hatások ellenére.

A sportolás valóban árthat nekünk?

Ez egy furcsa paradoxon. Hogyan magyarázható, hogy valami, aminek pozitív hatása egészségkárosítóvá válik? A testmozgás hátrányosan befolyásolhatja a társadalmi életünket, mert előnyt élvez más életerületekkel (partner, család, gyerekek, barátok, munka stb.) szemben. Másrészt, ha nem hallgatunk a testünkre és folytatjuk az edzést, annak ellenére is, hogy kimerült, beteg vagy sérültek vagyunk. Tehát a bigorexia káros, mert kényszeresen és a szervezet fizikai, fiziológiai és pszichés határain túl mozgásra ösztönöz.

Nyilvánvaló, hogy nem minden intenzíven sportoló embernél alakul ki függőség. Ahhoz, hogy sportfüggőségről beszéljünk, több tünetet kell megfigyelni. A bigorexiás emberek általában rosszul érzik magukat, sőt depressziósak, ha nem végeznek napi testmozgást. Ezenkívül minden napjukat a fizikai aktivitásuk alapján szervezik és tervezik meg. Ennek érdekében rájönnek, hogy soha nem mozognak eleget, és megszállottan figyelik a testsúlyukat és a teljesítményüket. A bigorexia a szakmai, családi és pszichológiai problémákon kívül egyéb kockázatokkal is járhat, mint például izomszakadások, általános kimerültség, csonttörések, ínsérülések és szívroham.

Okok

Mint minden függőség esetében, a bigorexia kialakulásához kapcsolódó okok sokfélék és összetettek. A bigorexia lehet pszichológiai eredetű: az önbecsülés növelésének, egy érzelmi űr betöltésének vagy az alulértékelt fizikai megjelenés megváltoztatásának igénye. Másrészt a fizikai aktivitás sok dopamint és endorfint termel, akárcsak a kábítószer-fogyasztás és a szexuális együttlét. Ezek a molekulák neurotranszmitterként működnek az agyban, és az örömérzettel, valamint a fájdalom és a stressz enyhítésével kapcsolatosak. Ezeket a neurotranszmittereket az agyunk olyan élmények során szabadítja fel, amelyeket élménnyel társít, ami köztudottan még a függőségi folyamatokban is szerepet játszik.

Röviden tehát, mint látható, a bigorexia okai sokfélék és vitát gerjeszthetnek, de egy tény kiemelten fontos: A függőség következményei nagyon is valósak, és ezekre kell összpontosítanunk.

Hogyan győzhetjük le a függőséget?

Most, hogy többet tudunk a bigorexiáról, mit tehetünk a függőség leküzdésére? A jóléthez vezető első lépés az, hogy tudatosítani kell, hogy valami nincs rendben, és beszélni kell róla valakivel. Ezzel kapcsolatban célszerű egy kognitív és viselkedésterápiákra szakosodott terapeutával vagy sportpszichológussal beszélgetni, kérdéseket feltenni, és elkezdeni a változtatásokat. Ily módon diagnózist lehet felállítani és elindítani egy folyamatot.

Azok, akik elgondolkodnak saját testmozgáshoz való viszonyukon, vagy akik aggódnak, ne habozzanak beszélni orvosukkal vagy más egészségügyi és/vagy szociális szakemberrel.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.