Az edzés gyakorisága mindig is egy vitatott téma volt a fitnesz világában. A kérdés, hogy hányszor érdemes egy adott izomcsoportot edzeni egy héten, sok tényezőtől függ, például az egyéni céloktól, edzésmúltól, regenerációs képességektől és a választott edzésmódszertől. Nézzük meg, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni.

1. Edzéscélok

Az edzés céljai alapvetően meghatározzák, hogy hányszor eddzünk egy izomcsoportot. Ha az izomnövekedés (hipertrófia) a cél, a heti 2-3 alkalommal történő edzés optimális lehet, mivel ez elég stimulus az izmoknak, hogy növekedjenek, de közben marad idő a regenerációra is. Ha a cél a maximális erő növelése, akkor az adott izomcsoport hetente 1-2 alkalommal történő megdolgoztatása elegendő lehet, mivel az erőedzések általában nagyobb terhelést jelentenek az izmokra és az idegrendszerre.

2. Edzésmúlt és regenerációs képességek

Az edzésmúlt és az egyéni regenerációs képességek is nagy szerepet játszanak. Kezdők esetében elegendő lehet az izomcsoportokat hetente egyszer megdolgoztatni, mivel a testük még szokja az új terhelést. Haladók és profik számára azonban az izomcsoportok heti 2-3 alkalommal történő edzése is szükséges lehet a folyamatos fejlődés érdekében.

3. Edzésmódszerek

Az edzésmódszerek is befolyásolják, hogy hányszor érdemes egy izomcsoportot edzeni. A magas intenzitású edzések, mint például a nagy súlyokkal végzett erőemelés vagy a magas intenzitású intervallum edzések (HIIT), nagyobb terhelést jelentenek az izmokra és az idegrendszerre, így több időre van szükség a regenerációhoz. Az alacsonyabb intenzitású, de magasabb volumenű edzések esetében (például a testépítésnél gyakran alkalmazott módszerek) az izmok gyakrabban történő megdolgoztatása is lehetséges.

4. Periodizáció és változatosság

A periodizáció, vagyis az edzésciklusok váltakozása, szintén fontos szerepet játszik az edzés gyakoriságának meghatározásában. Például egy erőfejlesztési ciklus alatt lehet, hogy hetente csak egyszer edzünk egy izomcsoportot, míg egy volumen növelő ciklusban hetente kétszer-háromszor is. A változatosság nemcsak a motivációt segíti, hanem az izmok folyamatos fejlődését is biztosítja.

5. Egyéni reakciók és figyelem

Fontos, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire. Ha fáradtnak, túlterheltnek érezzük magunkat, érdemes csökkenteni az edzés gyakoriságát, vagy több pihenőnapot beiktatni. Az izomláz, az alvászavarok és a teljesítmény csökkenése mind jelezhetik, hogy túlzott a terhelés.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.