A magas ismétlésszámmal végzett hát edzés felér egy láb edzéssel, ugyanis a második legnagyobb izomról beszélünk. Akinek lemaradt ez az izomcsoport, és úgy érzi nem tud tovább fejlődni benne már, mindenképp ki kell próbálni a szokásos 4×8, 4×10, 4×12, vagy a mindenki által ismert piramis módszer helyett. A magas ismétlésszám itt minimum 3×20-at takar, 2 bemelegítő sorozat után, amik szintén minimum 2×15-ök legyenek. 1,5perc pihenőnél többet ne tegyünk be a sorozatok közé, ugyanis elveszítjük a gyakorlatok intenzitását.

1. Húzódzkodás/széles fogású lehúzás mellhez.

A széles hátizmokat célozzuk meg ezzel, illetve annak is a tetejét elsődlegesen. Nem mindenkinek fog menni a húzódzkodás 20-as ismétlésekkel, mint alapgyakorlat. De mivel alapgyakorlat egyből a hát edzésről ez jut eszünkbe, illetve a felhúzás. Alternatívának tehát ott a széles fogású lehúzás mellhez. Persze a legtöbb embernek a 20 ,a megszokott ismétlésszámok után sok lesz így a bicepsz ,mint segédizom szinte biztosan több szerepet fog átvenni a hát edzésünkből, de amennyiben így érezzük használjunk gurtnit.

2. Lehúzás szűk fogással mellhez.

Itt inkább a mozdulat alsó csúcs összehúzódási pontját kell nagyon kihangsúlyozni hogy igazán megérezd a gyakorlat lényegét. Így minden lehúzásnál az alsó ponton tudatosan még feszíts rá a hátizmokra. Ne félj, a 15. ismétlés környékén már tudni fogod, mit kell érezni. Amikor pedig kinyúlik a kar, figyelj rá, hogy a lehető legjobban megnyúljon a hátizom ennél a gyakorlatnál remekül lehet a negatív szakaszban nyújtani az izmot. Szintén fontos a 1,5perces pihenőidő. Illetve a 3×20-as ismétlésszám. Ez a gyakorlat helyesen kivitelezve inkább a hátizom alsó részét hangsúlyozza jobban.

3. Döntött törzsű evezés.

A felhúzás mellett az egyik legjobb hát gyakorlat. Itt is ,mint a többinél is igaz, hogy 2 bemelegítő sorozat után az első munkasorozatnál akkora súlyt használj amivel még nem baj , ha 20-nál több megy. A második körben fixen legyen meg a 20, valamint a 3.körben akkora súlyt válassz amivel még éppen ,vagy 1-2 ismétléssel elmaradva ,de 20 környékén leszel. A következő edzést ezzel a súllyal kezd majd, amivel befejezted az utolsó sorozatot. Tüdősebb gyakorlat olyan nehéz, mint a felhúzás, de 2 percnél többet itt se pihenjünk a sorozatok között.

4. Evezés ülve gépen/ csigán/ felhúzás

Amennyiben a nehezebbiket választod, akkor ide tedd be a felhúzást, és azért ide, edzés végére, mert ilyen magas ismétlésszámmal végezve, ha edzés elejére teszed, garantált, hogy már nem fogsz utána csinálni semmi mást. Ez esetben számodra ez az utolsó gyakorlat: 3-4 munkasorozat után nem is nagyon leszel képes bármi másra, így az egyenes karú letolás elmarad. A súlyokat hasonlóan kell belőni, mint az eddigiekben. Szükséges lehet 2 percnél is hosszabb pihenőkre, de három percnél lehetőleg ne pihenj többet.

Amennyiben inkább a gépes megoldás mellett döntesz, akkor lényegében bármelyiket választhatod, nem csak a leírtakat. Lehet ez alsó csigás evezés, olyan fogásszélességgel, amit a leghasznosabbnak érzel, vagy amelyiket a legjobban érzed.  Az elv ugyan az, az összes gyakorlatnál végig. A gépes gyakorlatnál a fogás szélességével befolyásolni tudod, hogy a hátad melyik részét dolgoztatod meg jobban. Szélesebb fogás esetében a könyöködet jobban össze tudod húzni a csúcsösszehúzódás pillanatában, így jobban kihangsúlyozható a hát középső része, míg egy szűkebb fogás esetében a hátizom külső részei kapják a nagyobb terhelést.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy csak a belső vagy csak a külső rész nő ettől a fogásszélességtől. Ezek az evező gyakorlatok ugyan jobban hangsúlyozzák a hát vastagságát, úgy, mint akár a felhúzás, de nem szabad azt hinni, hogy csak a vastagságot növelik, mint ahogy a lehúzó gyakorlatok sem csak a szélességet növelik. Mindegyik hátizom gyakorlat megdolgoztatja az egész hátizomzatot, csak egyes részeit jobban kihangsúlyozz, alkalmasabb azok edzésére, másokat kevésbé.

5. Egyenes karú letolás

Az egyenes karú letolás azért előnyös ebben a rendszerben, mert itt a kar teljesen kiesik a mozgásból, nem kell attól tartani, hogy a bicepsz gyenge láncszem lesz. Elegendő lesz két sorozat, minimum 20 ismétléssel. Nem a súly a lényeg, ez esetben is a gyakorlat alsó pontját, a csúcsösszehúzódást érdemes kihangsúlyozni, itt megtartani a súlyt és ráfeszíteni tudatosan a hátizmokra. A visszaengedésnél nyúlik meg, a negatív szakaszra koncentráljunk, hogy lassú legyen a visszaengedés. A pihenőidő 1 perc legyen ne nem több.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.