A célok állandó beszélgetést jelentenek minden fitnesz- és egészségügyi törekvésben. Sajnos mi – oktatók és résztvevők egyaránt – sokszor csak az eredménycélokra koncentrálunk. Míg az eredménycélok fontosak, a folyamatcélok azok, amelyekre jobban kell összpontosítania annak, aki megpróbál egy célt elérni.

CÉLMEGHATÁROZÁSOK

Mielőtt belemerülnénk a „miért” kérdésébe, tegyünk különbséget a két típusú cél között:

Eredménycélok – Valami, amit el akarunk érni a jövőben.

Pl. “Fogyni 2 kg-ot ebben a hónapban.”

Pl. “5 kg-mal többel guggolni.”

Folyamatcélok – Valami, amit heti rendszerességgel mérünk.

Pl. – “Ezen a héten minden nap előre csomagolom az ebédemet.”

Pl. “Minden edzés előtt teljesen bemelegítek és nyújtok.”

MIÉRT FONTOSAK A FOLYAMAT CÉLOK?

A folyamatcélok nem igazán a hosszú távú elképzeléseinkről szólnak, hanem inkább a helyes cselekvésről – vagy a valamivel jobb döntéseinkről – az eredménytől függetlenül. Hiszen tudjuk, hogy ezek a döntések és tevékenységek végső soron sikerhez vezetnek.

Hihetetlenül fontos, hogy a folyamat céljainak elérésére összpontosítsunk úgy, hogy minden lépést a legegyszerűbben, legkövetkezetesebben végrehajtható formátumra bontunk, majd onnan lépünk tovább.

FOLYAMAT CÉLOK MEGHATÁROZÁSA

Lehet, hogy már olyan folyamatcélokon gondolkodsz, amelyek segítségével közelebb kerülhetsz ahhoz, amit igazán szeretnél elérni. Segítségképpen azt javasoljuk, hogy írd le ezeket a folyamatcélokat. Miközben ezt csinálod, próbáld meg kitalálni az összes lehetséges folyamatcélt – vagy olyan apró, megvalósítható dolgokat, amelyeket naponta megtehetsz –, amelyek egyre közelebb visznek majd a célodhoz.

Kezdetben azt javasoljuk, hogy elsőre egyetlen egy eredménycélt foglmazz meg. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhasd ki ennek a technikának a használatából, arra kell figyelned, hogy egymásra építsd az apró, majd egyre nagyobb értékű műveleteket, amelyek elvezetnek az eredménycélod felé. Ha egyetlen célra összpontosítasz, kevesebb folyamat miatt kell aggódnod, és nagyobb esélyed van a tartós sikerre.

FELDOLGOZÁSI CÉL PÉLDÁK

A folyamatcéljaid olyan intenzívek és időigényesek is lehetnek, mint heti 5-ször elmenni az edzőterembe, vagy olyan apróságok, mint a kalóriadús üdítők/levek cseréje vízre vagy diétás italokra. Ezután a havi folyamatcélokat rövid távú cselekvésekre bonthatod, amelyeket néhány hét alatt kell gyakorolnod és beépítened szokásaiba, majd ezeket további szokásokkal egészítheted ki.

Reméljük, hogy hasznosnak találod ezt a gyakorlatot! Oldalunkon rengeteg ehhez hasonló gyakorlatot osztunk meg Veletek, amelyek segítenek a hasznos szokások kialakítására összpontosítani, ahhoz, hogy hosszú távon is sikeresek legyetek.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Rácz Rita Mónika

forrás: https://www.strongstrongfriends.com/

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.