Egy mérleg hasznos eszköz lehet a testsúlyod követésében az egészség fenttartásának érdekében, de hidd el, nem csak a testsúly számít. Ha minden nap mérlegre állsz, azt veheted észre, hogy a hangulatod, az önbecsülésed és az étkezési, mozgási szokásaid kezdenek attól függeni, hogy mi az a szám amit a mérleged mutat. Megtörtént már ez veled? Akkor mindenképp olvass tovább!

Vajon lehetséges egészséges kapcsolatot kialakítani a mérlegeddel? A dietetikusoknak van néhány tippje arra, hogyan teheted a mérleggel való viszonyodat jobbá, sőt megtudhatod mire kell igazán figyelni, ha nyomon szeretnéd követni az egészségi állapotodat.

Mit mutathat meg a mérleg és mit nem?

Számos típusú mérleg létezik, ennek ellenére még mindig rengetegen használnak hagyományos fürdőszobai mérleget, de a digitális „okos mérlegek” népszerűsége egyre növekszik. Ezek nemcsak a testtömeget képesek mérni és naplózni, hanem a testzsír-, izom-, víz- és akár csonttömeget is mutatják, figyelemmel kísérve az idővel bekövetkező változásokat, melyekhez könnyen hozzáférhetsz egy alkalmazásban, vagy feltöltheted az adatokat a felhőbe.

Azonban sok olyan dolog van, amit egy mérleg egyszerűen nem tud elárulni, például az energiaszinted, milyen erős vagy, az életed minősége, hogy mennyire stresszes vagy, milyen az étvágyad, vagy azt, hogy a jelenlegi testsúlyod megfelelő-e számodra.

Intő jelek, hogy a mérleget nem megfelelően használod

Az egyik legfontosabb jel, hogy a mérleggel nem jó viszonyt ápolsz, az az, ha a látott szám befolyásolja a hangulatodat, tevékenységeidet, vagy hogy aznap mit eszel, és mennyit. Emellett, ha túlzottan gyakran állsz rá, és ez megszállottságá válik, vagy nehéz számodra megállni, hogy ne állj rá, az azt jelzi, hogy a mérleged túl nagy befolyást gyakorol rád.

Tehát ha állandóan a testsúlyodra gondolsz, vagy pánikba esel, ha nem álltál rá minden nap (még nyaraláskor is), érdemes kicsit visszavenned. Ebben egy terapeuta vagy egy dietetikus támogatására és szakértelmére is szükséged lehet.

Ha a mérlegre állás része a mindennapi (vagy heti) rutinodnak, ijesztő lehet lemondani róla. Sok ember számára a mérleg megnyugvást ad, hogy a helyes úton járnak. Erről lemondani azt jelentheti, hogy az irányításról is lemondasz.

Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

Milyen hatása volt a súlyodra és/vagy a súlycsökkentésre való összpontosításnak eddig az életedben?

Milyen hatással volt rád mentálisan, érzelmileg, fizikailag?

Jelenleg inkább segít vagy árt?

Ha szorongást okoz az, hogy teljesen felhagyj a mérleg használatával, mit okozhat számodra az, hogy 3-4 hétig nem méred meg a testsúlyod? Ha ez problémát okozna neked, próbálj változtatni. Távolítsd el a lakásból a mérleget, vagy egyszerűen csak vedd ki belőle az elemeket.

Hogyan használd helyesen a mérleget

Csak azért, mert korábban problémás volt a viszonyod a mérleggel, az nem jelenti azt, hogy az életed végéig kerülnöd kellene, hacsak nem érzed magad jobban ha kidobod a lakásból.

A cél az lenne, hogy a számot csak egy adatpontként lássuk, és semlegesen reagáljunk rá. A legtöbb ember előbb utóbb rájön arra, hogy ha nincs kedve ráállni a mérlegre, akkor egyszerűen nem fog ráállni.

Ha mégis úgy döntesz, hogy megtartasz egy mérleget otthon, és rendszeresen használod is, akkor tényleg az a legjobb, ha úgy tekintesz a mérleg által mutatott számra, mint egy aznapi adatra. Ha nem stresszelsz a rendszeres mérlegelés miatt, akkor nem lehet baj abból, ha megtudod az aznapi adatot. Tekints úgy rá, mint egy vérvételre, egy adat, amely alapján megtudod milyen irányba érdemes elindulnod.

A lényeg, hogy ne vidd túlzásba, sőt a legjobb, ha nem is kezeled túl szigorúan, ha elmarad egy-egy mérlegelés. Ha szeretnéd mégis rendszeresen megtenni, akkor heti egyszer, vagy csak havonta pár alkalommal mérd meg a súlyodat.

Az objektív szám (emlékezz: ez csak adat) érdekében a legtöbb egészségügyi szakértő azt javasolja, hogy reggel, éhgyomorra, ruházat nélkül, közvetlenül a WC használata után mérlegelj. Nem az a lényeg, hogy rosszabb lenne máskor megtenni, de ha későbbre időzíted, valószínűleg már ettél vagy ittál valamit, és már a ruhák is rajtad vannak, így a szám már tükrözi ezeket a tényezőket is. Azoknak, akiket felzaklatnak a testsúlyában bekövetkező hirtelen változások, fontos ezeket az szabályokat szem előtt tartani.

Azt sem érdemes elfelejteni, hogy a testsúly könnyen ingadozhat olyan tényezők miatt is, mint a menstruációs ciklus, vagy esetleg vizet tartasz vissza egy nagyon sós étel vagy alkohol fogyasztása után. Azoknak, akik arra törekszenek, hogy ne foglalkozzanak annyira a testsúlyukkal, vagy érzékenyek ezekre az ingadozásokra, akkor egy önmagukat támogató megközelítés lehet, hogy például ne álljanak mérlegre a luteális fázis vagy a menstruáció idején, vagy várjanak egy-két napot utána.

Testsúlymérés az orvosnál

Ha attól rettegsz, hogy orvoshoz kell menned, és ismét megméri a súlyodat, akkor nem vagy egyedül. Ne feledd a mentális egészséged fontosabb, mint hogy az orvos ismét megmérje a súlyodat. Ha ilyen probléma merül fel nálad, attól még arra kérünk és menj el orvoshoz mert fontos lehet, de tudnod kell, hogy nem kötelező beleegyezned a testsúlyod megmérésébe.

Ha az orvos ragaszkodik, ahhoz hogy mégis megmérje a súlyodat, kérd meg illedelmesen hogy higgye el azt a számot melyet közölsz vele, elvégre a magasságodat is bemondásra el szokta általában fogadni.

Ha az ellátó insistál, vagy ha a súlyod mérése orvosi szempontból fontos a megfelelő gyógyszeradagolás kiválasztásához, vagy ha műtét előtt állsz, amikor a súlyt a megfelelő altatási dózis meghatározásához használják, akkor azt mondhatod, hogy inkább nem szeretnéd tudni a számot.

Mérőszámok, amelyeket a mérleg nem mutat meg Neked

Ne felejtsd el, hogy a mérlegen látható szám csupán egyetlen szám, amely önmagában nagyon keveset jelent.

Amikor egy egészséggel kapcsolatos célt tűzöl ki magad elé, vagy arra törekszel, hogy egészséges életmódot folytass, figyelj más jelekre is, a következők segíthetnek neked:

 • például a testösszetétel változása,
 • milyen mértékben vagy érzékeny az éhség- és telítettségjelekre,
 • az energiaszint,
 • az erő,
 • az állóképesség,
 • a menstruációs ciklus,
 • az alvásminőség
 • mentális jóllét.

A testsúlyod csak egy adatpont, és a legtöbb ember már abból is tudja, hogy megtartja a szokásos súlyát, ahogyan ruhái illeszkednek rá, de még fontosabb, hogy hogyan érzi magát. Ha lassúvá válsz, energiazuhanásaid vannak a nap folyamán, kiegyensúlyozatlan vagy az étellel kapcsolatban, vagy gyakran falatozol, érdemes elővenned az egészséges szokásokat, és megnézni, szükség van-e némi finomhangolásra. Fontos továbbá túllépni a testméreteken és a súlyon, mivel ami kívülről látható, az nem mindig tükrözi azt, ami bennünk történik. Az egészség legjobb mutatója nem a testsúlyod, hanem a véreredmények, mint például a koleszterin, a trigliceridek, a hemoglobin A1c, valamint a vérnyomás és a napi egészségmegőrző szokások, mint a sétálás, az alvás, és a stresszkezelés stb. Azok, akik az étellel és a testükkel való kapcsolatukat is próbálják javítani néhány más egészség és fejlődési jel is fontos lehet:

 • Figyelj a test jeleire az éhség és a telítettség tekintetében
 • Legyél rugalmasabb az ételek kiválasztása során
 • Tudd, mely ételek telítenek el, és melyek nem
 • A mozgást ne büntetésként fogd fel

Ne feledd, hogy egy mérleg nem tud elmondani túl sok olyan dolgot, amelyek a mindennapi életedet a leginkább befolyásolják, például az alvásminőséged, az energiaszinted, hogyan kezeled a stresszt, és mennyit mozogsz. Ezek mind kulcsfontosságú mutatók a jó egészség szempontjából, és nagyban befolyásolhatják a testsúly kezelését. Hasznos perspektívával rendelkezni arra nézve, hogyan gondolkozol a mérlegről, és annak kapcsolatáról az egészséges életmódhoz vezető utadon.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.