A legjobb alkalom arra, hogy nekiállj bárminek az valószínűleg majd holnap lesz. Holnap már biztos lesz motivációd az edzéshez, az életmódváltáshoz, eljárni edzőterembe vagy éppen megtanulni zongorázni. Vagy inkább majd hétfőn, akkor úgy is egy új hét kezdődik.

Ahhoz, hogy elkezdj valamit 10-ből 9-szer az érzelmeid gátolnak meg, aminek legtöbbször nem is vagyunk igazán tudatában. Ez az oka annak, hogy az első lépésben a kapcsolódó érzelmeidet kell azonosítanod, melyek mélyebben találhatók, mint a lustaság érzése. Mi az valójában, ami befolyásol? Frusztráció? Félelem? Szorongás? Netalán félsz attól, hogy megint nekiállsz valaminek, amit majd úgysem fogsz befejezni?

Természetes, hogy vannak ilyen érzelmeid, de egyiket sem tudod egyik napról a másikra helyre rakni magadban.

Akár egy új szokást próbálsz felvenni, akár a motivációdat szeretnéd növelni, létezik néhány praktika, melyek segítenek cselekvésre ösztönözni téged. Minél többet használsz párhuzamosan, annál nagyobb eredményre számíthatsz, és minél többet használod őket annál jobban beépülnek a mindennapjaidba.

Nézzünk hát 20 tippet, melyeket különböző szakértők javasolnak:

1. Ne várj a belső késztetésre

A fő probléma az, hogy a jelenlegi érzelmi állapotunkat próbáljuk kivetíteni a jövőre:

Tudom, hogy nem szeretek edzőterembe járni, ezért nem is megyek ma el, viszont úgy érzem, hogy holnap már biztos lesz kedvem hozzá.

A probléma az, hogy a motiváció sosem előzi meg a cselekvést A motiváció a cselekvést követően érkezik meg, tehát csinálj valamit és meg fog érkezni a motivációd.

2. Húzd fel csak az egyik zoknit

Éppen nincs kedved az edzéshez? Akkor ne eddz. Húzd fel az egyik zoknidat, aztán húzd fel a másikat is. Aztán vedd fel az edzős nadrágod. Most, hogy felöltöztél az edzéshez, úgy érzed már, hogy ha ezt megtetted, csak el kéne menned.

Mindig tedd fel magadnak a kérdést, mi a következő lépés?

Ez a módszer akkor működik a legjobban, ha kis lépéseket teszel. Minél több apró lépést teszel, annál közelebb kerülsz a végcélhoz. Minél közelebb kerülsz hozzá, annál nagyobb motivációt fogsz érezni.

3. Képzeld el egy ismerősödet, aki már elkezdte

Hozd elő magadból a versenyzőt, és gondolj bele abba, hogy ő már elkezdte. Lehet, hogy más tehetségesebb nálad, de semmi mentséged sincs arra, hogy ő keményebben csinálja mint te.

4. Ne akard tökéletesen csinálni

Ha egyből tökéletesen akarsz csinálni valamit, nem fog motiválni. Gondolj bele, hogy a kezdő íróknak is mindig azt tanácsolják, hogy írjanak egy vázlatot, bármilyen rosszul is sikerült, legalább nekiálltak.

Jól jegyezd meg, hogy az első lépést csak el kell végezni, ha nem lesz tökéletes akkor is előrébb leszel mint előtte.

5. Tedd a terved annyira konkréttá, amennyire csak tudod

Ha csak úgy gondolkodsz valamin absztrakt módon, az a kutatók szerint mindig a jövőhöz tartozik, de amennyiben konkrét dolgon agyalsz, azt sürgősnek fogod érezni, tehát még ma akarsz tenni az ügy érdekében.

Ahelyett, hogy eldöntenéd, hogy elmész ma az edzőterembe, inkább döntsd el milyen edzést fogsz végezni MA.

6. Képzeld el magad

Nézd magad kívülről, mintha egy filmet néznél. Képzeld el amit szeretnél elérni. Kutatások kimutatták, hogy az agy nem képes teljes mértékben különbséget tenni az elképzelt és a valóságos dolgok között, így az érzés, amit közben érzel, arra fog ösztönözni, hogy valóban végez is vidd azt.

7. Számolj vissza magadban

Ha ösztönösen szeretnél cselekedni bármilyen cél elérése érdekében, akkor 5 másodperced van rá, különben az agyad tesz róla, hogy ne tedd meg. Sose tétovázz.

Abban a pillanatban, hogy ösztönösen megszületik benned a gondolat, számolj vissza 5-től, aztán tegyél a cél érdekében.

8. Tervezd meg miért, mikor, hol és mit csinálsz

Ez az elv egy konkrét környezetbe helyezi a célod megvalósításának menetét.  Például napközben ebéd előtt a munkahelyemen sétálok 10 percet, hogy elérjem az aznapra betervezett lépésszámot.

Készíts magadnak szabályokat és sablonosítsd őket. Például ha este 7-ig nem csinálod meg a 30 fekvőtámaszt, akkor addig nem kapcsolod be a tévét, amíg nem végezted el a fekvőtámaszokat.

9. Élvezd a szenvedést

Szinte minden esetben szenvedned kell azért, hogy elérd a célodat. Ha tudod, hogy ez kell hozzá, hogy célba érj és megváltoztasson, könnyebb lesz továbblépned.

10. Használd a telefonod időzítőjét

Állítsd be az időzítőt 10 percre majd csináld azt a bizonyos dolgot csak 10 percig amit kitűztél magad elé. Ilyenkor az történik hogy:

 • tudod, hogy 10 perc múlva vége lesz
 • az is elképzelhető ha megjön közben a kedved tovább csinálod
 • legközelebb versenyhelyzetbe hozod magad, és még jobban akarod csinálni ebben a 10 percben

Ne felejtsd el, 10 perc alatt rengeteg dolgot lehet tenni. Ne becsüld túl és alá az időt. Ne legyen az idő az akadálya a célod elérésének.

11. Rejtsd el a telefonod

Az agyunk még nagyrészt a középkorban él és nem találja a helyét a modern világban. Az agyat rendkívül könnyű több dologgal összezavarni. Ezért különösen fontos megszüntetni a zavaró tényezőket. Ha szeretnél egészségesebben táplálkozni, tüntesd el a szekrényből a nassolnivalót. Ha jól szeretnél aludni, hagyd a nappaliban a telefonod. Ha pihenni szeretnél, ne nézd közben az e-mailjeidet. Próbálj mindig arra koncentrálni amit éppen csinálsz és minden mást tüntess el arra az időre.

12. Kapcsolj hozzá jó dolgokat

Ha olyat csinálsz amit nem szeretsz, sokkal élvezetesebbé teheted ha valami számodra jó dolgot hozzákapcsolsz. Ha megkell főznöd a holnapi ételeket, közbe hallgass zenét, vagy nézz filmet. Ha minden nap kitűzted magadnak, hogy futni fogsz, vegyél egy új futócipőt magadnak.

13. Csináld úgy, mintha ez lenne az utolsó

Csinálhatsz mindent félgőzzel, vagy dönthetsz úgy is, hogy átvered magad, és úgy csinálsz mintha soha többet nem csinálhatnád. Ekkor hidd el már hiányozni fog.

14. Szervezd ki az akaraterődet

Az akaraterőnek nem kell kizárólag belülről jönnie. Használhatsz apró emlékeztetőket is. Próbáld ki, hogy az edző cipődet mindig az ajtóba rakod, hogy át kelljen botlanod rajta minden alkalommal mikor kimész az ajtón.

15. Használj naptárat

Tervezd meg átgondoltam a napodat és tartsd is be, mintha a főnököd utasításait követnéd. Bánj magaddal is tisztelettel, ne csak a munkahelyeden viselkedj így.

16. A legrosszabbal kezdd mindig

Kezdj korán, akkor a legnagyobb az akaraterőd, hidd el a nap végére csak csökkeni fog. A számodra legszörnyűbbet intézd el először.

Utána elmondhatod, hogy a nehezén már túl vagy.

17. Sodródj az árral

Próbáld úgy megválasztani a részcéljaidat, hogy se túl könnyűek se túl nehezek ne legyenek, ekkor tudsz a legjobban elmélyedni a feladat végrehajtásában. Ez az elmélyülés a belső motiváció egyik legerősebb forrása. Ha sikerül elérned ezt az egyensúlyt, maga az erőfeszítés amit közben megkell tenned lesz a legnagyobb jutalmad.

18. Vállalj felelősséget

Ne csak mások szemében legyél megbízható. Magaddal szemben se viselkedj másképpen. Használd fel a saját önszabályozó képességedet.

19. Építs fel nyerő szériát

Nyomtass magadnak egy táblázatot és jelöld X-el mindig amikor elvégezted az aznapra kitűzött részcélt. Ezzel mindig emlékezteted magad, hogy tegnap megcsináltad és kellemetlen érzést fogsz társítani hozzá ha egy X kimarad.

20. Ismerd meg a jövőbeni énedet

Önmagadat elképzelve egy adott helyzetben, kifejleszthetsz egyfajta empátiát a jövőbeni éned felé, így mérsékelve a halogatás utáni vágyadat. Ne hagyd cserben magad!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.