Elmúlnak, de fájdalmasak. Az izomgörcsök, azok az önkéntelen összehúzódások, amelyek éppen akkor jelentkeznek, amikor a legkevésbé számítasz rájuk, meggyengíthetik az érintett területet. Bár általában ártalmatlanok, a legtöbben inkább elkerülnék őket.

Ha valaha is felébredtél már tőle éjszaka, vagy egy ceruza leejtése utáni lehajlás közben hátgörcsöt kaptál, akkor tudod, hogy az izomgörcsök komoly fájdalmat okozhatnak. Ha ez még soha nem történt meg veled, akkor tegyünk róla, hogy ez így is maradjon. Nézzük most meg, mi okozza az izomgörcsöket, és hogyan előzhetjük meg őket!

Mi okozza az izomgörcsöket? 

Az izomgörcsöknek számos oka van. Az egyik valószínűleg a szervezet víz- és sóegyensúlyának zavara, továbbá az edzés előtti nem elegendő bemelegítés és az izmok túlzott igénybevétele vagy túlterhelése. Görcsöket okozhat egyszerűen az is, ha egy pozíciót hosszú ideig tartunk (pl. egy irodai íróasztal fölé hajolva ülünk). Bonyolultabb helyzetben az izomgörcsök lehetnek bizonyos gyógyszerek hatásai vagy a vérellátás elégtelenségének jelei.

Hogyan lehet megelőzni őket?

Mivel a görcsök kialakulásának okai nagyon változatosak lehetnek, nincs biztos módszer a megelőzésükre. Azonban van két határozott gyakorlati tipp, hogy a lehető legbiztonságosabban elkerüld a görcsöket.

1. Nyújtás edzés előtt és után

A nyújtás erősen és rugalmasan tartja az izmokat, és csökkenti a görcsök és a sérülések kockázatát. Ne felejts el nyújtani az izmok hosszabb ideig tartó igénybevétele előtt és után, lehet ez egy hosszú séta vagy egy intenzív edzés. Mivel a tested tele van izmokkal, a teljes testet átfogó nyújtás a legjobb módja a görcsök elkerülésének.

A legegyszerűbb, ha az izmok bemelegítését a hasizmoktól a csípőn át a hát alsó részéig kezded így elkerüheted a görcsöket. Ha a hét folyamán izolált súlyzós gyakorlatokat végzel, akkor a nyújtást is az adott testrészre összpontosítsd. Például, ha sokat guggolsz vagy lábra  dolgozol, a combhajlító és farizomnyújtások különösen hasznosak lehetnek, hogy elkerüld az izomgörcsöket ezeken a területeken.

2. Igyál elektrolitdús italt edzés után

Az 1920-as évekre visszanyúló tanulmányok kimutatták, hogy a fizikai aktivitás után a vízben lévő elektrolitok fogyasztása megelőzheti az izomgörcsöket. Egy ipari munkásokon végzett nagyszabású vizsgálat során a sóoldatos italokat vagy sótablettákat kapóknak lényegesen kevesebb görcsük volt. Ez bebizonyította, hogy az izzadással összefüggő elektrolit-egyensúlyhiány a görcsök egyik tényezője.

Érdekes módon más tanulmányok azt is kimutatták, hogy az elektrolitok hiánya és nem a kiszáradás okozza az izomgörcsöket. Az edzés közbeni megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztás alapvető fontosságú, de az edzés utáni tiszta víz fogyasztásával felhígíthatod az elektrolitkoncentrációt anélkül, hogy kompenzálnád az izzadással elveszített elektrolitokat.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.