Az edzések beütemezésétől kezdve a gin-tonik cseréje vízre és a citromra az esti szórakozás kapcsán három fitnesz- és wellness-szakértővel beszélgettünk, hogy megoszthassuk a legjobb ünnepi egészségügyi tippjeiket.

Bár a karácsony az év legvarázslatosabb időszaka lehet, gyakran a téli naptár legmámorosabb, legivósabb és – valljuk be – kimerítőbb időszaka is.

Akár hazautazunk a családunkhoz az ünnepi szezonra, akár síelni megyünk a párunkkal, akár azt tervezzük, hogy a barátainkkal a városba megyünk az újév beköszöntésére, a december tele van olyan kísértésekkel, amelyek a leglelkesebb edzőtermi fanokat és az egészségtudatos táplálkozás híveit is könnyen meggondolatlanságba ejtheti. De nem kell, hogy így legyen.

A hajnali órákig tartó bulizás, egy pohár limoncello és egy tál karácsonyi puding elfogyasztása mellett is lehetséges az egészséges fitneszprogram és étkezési terv betartása.

Lássuk mit javasolnak a szakértők:

1. Stuart Sandeman, a Breathpod alapítója

“A tél sötét éjszakákat jelent, amelyek elszívják az energiánkat és az edzés iránti lelkesedésünket. És amikor odakint hideg van, gyakran nyúlunk a kiadósabb, szénhidráttartalmú, cukrosabb ételekhez, amelyek gyors pozitív lökést adnak – de utána hajlamosak vagyunk kicsit rosszul érezni magunkat” – mondja Sandeman.

Először is, lélegezz! A légzésmunka olyan erőteljes, elérhető, erőt adó módja annak, hogy megváltoztasd a mentális állapotodat, és elmozdítsd a negatív érzelmeket. Valami olyasmi, mint a “ha kétségeid vannak, lélegezd ki” technika tökéletes stresszoldó – lélegezz be az orrodon keresztül négyszer szakaszosan, tartsd vissza a lélegzeted, és lélegezz ki a szádon keresztül nyolcszor.

A hála hihetetlenül hatékony ellenszere a stressznek és a szorongásnak, és ezért könnyű csinálni. Sorolj fel 3 dolgot, amiért hálás vagy, és ne csak úgy gördüljenek le a nyelvedről, próbáld meg, hogy te is érezd-e a hála érzését, mert ez segít csökkenteni a stresszt és a negatív érzelmeket.

2. Dr. Megan Rossi, bejegyzett dietetikus és az Eat More, Live Well című könyv szerzője

Legyen a tányérodon valami a bélmikrobáidnak is: Szoktasd magad, hogy a sült hús mellé zöldséget vagy teljes kiőrlésű gabonaféléket rendelj, vagy válassz gyümölcsöt a pudingod mellé (a forralt borban lévő gyümölcs nem számít, azt jobb, ha a pohárban tartod!)

Nyomd meg a szundi gombot: Az alváshiány miatt a hormonjaid zűrzavarban lehetnek, ami a bélrendszeri tünetek fellángolását válthatja ki. Ha minden este hét-kilenc órát alszol, a bélrendszerednek van ideje pihenni és helyreállni.

Kerüld az étkezések kihagyását: Ha ugyanis kimaradnak az étkezések, a következő étkezésnél nagyobb valószínűséggel viszed túlzásba az étkezést.

3. Celest Pereira, Wanderlust nagykövet és jógaoktató

‘Mindannyiunkban erősen jelen van a “de hát karácsony van” mentalitás. És bár az évnek ebben az időszakában valóban szükségünk van arra, hogy elengedjük magunkat és jól érezzük magunkat, a testünkre is vigyáznunk kell. És nem, a karácsony nem ürügy arra, hogy visszaéljünk vele” – mondja Pereira.

Ha az a célunk, hogy az ünnepi időszakban is fittek és egészségesek maradjunk, akkor kis változtatásokkal sokat tehetünk. Soha ne menjünk vissza másodpercekért, bármennyire is finom a kínálat. Együnk lassan, és élvezzünk minden egyes falatot. Könnyebb nem túlenni az étkezést, ha tudatosan eszünk. Ha szabadon választhatunk ételt, ne tagadjunk meg magunktól semmit, de az egészséges ételek aránya legyen nagyobb, mint az egészségtelen lehetőségeké.

Igyunk sok vizet az esti szórakozás során. Ne riadjunk vissza, amikor a barátaink felajánlják, hogy meghívnak egy italra, kérjünk egy kis citrommal ízesített szénsavas vizet. Én mindig a “holnap nagy nap lesz, és formában kell lennem” kifogáshoz folyamodom.

Minden nap szánjunk legalább 15 percet edzésre – gyaloglás, jóga, HIIT, bármi! Már néhány perc is felpörgeti az anyagcserét. Azokon a napokon, amikor tényleg nincs időnk, iktassunk be egy rövid, ötperces meditációt, hogy a testünkre koncentráljunk, és lelassítsuk a légzésünket.

Keressünk egy társat, aki támogat minket, még akkor is, ha odakint hideg és szeles az idő, és iktassuk be az edzéseket a naptárunkba, hogy az időt már előre be tudjuk osztani.

Hívjuk ki barátainkat és családtagjainkat egy plank versenyre, és tűzzünk ki magunk elé egy karácsonyi célt, például “karácsony végéig négy percig tartom a planket”.

Reméljük ezzel a néhány tanáccsal már hozzájárultunk ahhoz, hogy a karácsony kiegyensúlyozottabban teljen számodra.

Forrás: elle.com – Health

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.