Nagyon vékony határvonal választja el a sikert és kudarcot, amikor az edzésről beszélünk. A kezdeti vágy, hogy formába lendülj, egy dolog, de ennek fenntartása már egészen más. Megosztanék pár tippet a motiváció megőrzése céljából, véleményem szerint ezek megléte avagy hiánya nagyban befolyásolhatja edzéseid eredményességét.

Minél konkrétabb vagy a céljaidat illetően, annál könnyebben teljesítheted majd azokat. Legyen cél akár egy verseny befejezésére, néhány cm felesleg elvesztésére deréktájról, mindig győződj meg arról, hogy az adott célok teljesen reálisak, ugyanakkor elég merészek ahhoz, hogy kihívást jelentsenek. Egy irreális cél megölheti a motivációt, ellenben egy túl könnyen megvalósítható cél unalomhoz is vezethet.

Céltól függően többszázféleképpen lehet megközelíteni egy kihívást. Legyen szó akár az edzőteremben kialakított egyedi edzésprogramról, akár egy marathonra felkészítő edzéstervről, bármit is szeretnél elérni, egy jól strukturált edzésterv rendszert, utat biztosít ahhoz. Ez napi szinten motivációt és sikerélményt fog biztosítani az edzésekhez, így a kifogások, a lustaság idővel értelmüket vesztik. 

Viszont olykor nagyon könnyű beleesni abba a hibába, hogy a hirtelen eltökéltség az edzés intenzitásának és volumenének drasztikus növeléséhez vezet, ami túledzést fog eredményezni. A jelenség önmagában hordozza a korai kiégés és a sérülés kockázatát is, ami akár teljes demotiváltságba csaphat át. Egy jól periodizált edzésterv erre is gyógyírt jelenthet, érdemes rá hangsúlyt fektetni. 

Határozd meg azokat a dolgokat, amelyek valóban motiválnak és inspirálnak, majd folyamatosan emlékeztesd önmagad, hogy miért is kezdtél bele az edzésbe. 

Ennek egyik legpraktikusabb módja az edzésnapló vezetése, ami nem csak plusz motivácót és sikerélményt nyújhat majd, de lehetővé teszi a fejlődésed pontos nyomon követését. Ugyanitt megemlíthetőek az okosórák és más egyéb tracking eszközök is, amikkel minden különösebb erőfeszítés nélkül követheted nyomon edzéseidet, tarthatod kontroll alatt pulzusodat,  vagy akár ösztönözheted magadat több folyadék bevitelére, több lépés megtételére. Ha már okosóra, akár egy szimpla tanktop vagy cipő is elegendő lehet, hogy újult erőre kapj.

Az edzéseid változatossá tétele szintén hatalmasat dobhat a motivációdon hosszútávon, mert valljuk be, minden súlyzós vagy gépes erőedzés unalmassá válik egy idő után, mégha folyamatosan fejlődünk is általuk. Keresztezd az erőedzéseket akár heti egy futással, evezéssel, vagy akár úszással és máris kevésbbé lesz monoton és unalmas az adott edzésprogram, emellett a változatos stimulus a szervezetnek is hagy időt regenerálódni a következő komolyabb igénybevételt megkívánó edzéshez. 

Végül, képzeld magad elé azt a pillanatot, azt az érzést, mikor elérted azt a célt, amit kitűztél magadnak, hitesd el az agyaddal, hogy a siker már eleve adott, ültesd el jó mélyen a tudatalattidba, és amikor úgy érzed, elhagyni készül a motivációd, csak vedd elő ezt az “emléket”. Nekem mindig beválik!

Remélem hasznosnak bizonyult a cikk és sikerül a fentiek nagyrészét gyakorlatba ültetni.

Hajrá! 

Szücs Péter 

Személyi edző – Speedfit  

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.