Most, hogy az év végi ünnepek a nyakunkon vannak, nagyon fontos, hogy a szokásosnál több időt szakítsunk testünk rendszeres megmozgatására. Ezt könnyebb mondani, mint véghezvinni… Figyeljünk a helyes táplálkozásra, akkor könnyebben átvészelhetőek az ünnepi programok komolyabb súlygyarapodás nélkül. Mindnyájunknak óriási kihívás: hogyan egyeztessük össze testünk fitten tartását a végeláthatatlan ünnepi lakomákkal.

Egészséges étkezés az ünnepek alatt:

Mielőtt ténylegesen kést és villát ragadnánk az ünnepi lakomák előtt, három kérdést tegyünk fel magunknak:

 1. Tényleg éhes vagyok?

 2. Melyik a legokosabb választás a finomságok közül?

 3. Mekkora adagra van szükségem?

Azzal, hogy ezeket a kérdéseket megvitatjuk magunkban, máris átgondoltabban szedünk a tányérunkra a különböző fogásokból. Nagyon könnyen túl lehet enni magunkat az ünnepek alkalmával, egy átlagos karácsonyi vacsora például kb. 3000 kalóriát tartalmaz (ami még nem is foglalja magában az alkoholos italok, kóstolók, ropogatni valók többlet kalóriáját, amely plusz 1500 körül mozog). Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem kóstolhatunk meg mindent, de legyünk tisztában azzal, hogy az adott ételek milyen hatással vannak gyomrunkra (pl.: ami nehéz vagy megüli a gyomrunkat, azokat kerüljük, vagy csak mérsékletesen fogyasszuk).

Jó tanácsok:

Figyelj a gyomrodra! Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ételallergiájuk, ételintoleranciájuk vagy egyéb emésztőrendszeri problémájuk van. Sok problémára (puffadás, görcsölés, torokkaparás) adhat megoldást, ezért érdemes utánajárni és kivizsgáltatni. Amennyiben tudatában vagyunk annak, hogy mely ételeket kell kerülni, ajánlatos a vendéglátót értesíteni vagy magunknak külön ételt csomagolni, hogy ne okozzunk kellemetlenséget az ebéd vagy vacsora közben.

Csökkentsd az éhséged! Ne érkezzünk éhesen vendégségbe, mert könnyen túlehetjük magunkat. A legjobb ilyenkor a víz, mert segíti, hogy “telítettnek” érezd magad, valamint a kalóriák gyorsabb elégetésében is fontos szerepet játszik.

Kerüld az alkoholos, szénsavas italokat, harapnivalókat és rágcsákat! Amennyiben lehetséges, minimalizáld az alkoholos italok, az édes és a sós harapnivalók fogyasztását, mivel könnyen bele tudunk feledkezni, miközben óriási kalóriatöbbletet jelentenek szerveztünk számára.

Mozdulj ki az asztal mellől! A rokonok és barátok látogatásai során folyton egyik helyről a másikra ülünk át. Az átlagos kalóriaégetésünk csökken (nem dolgozunk, hétköznapi szokásaink háttérbe szorulnak) és ráadásul a kalóriafogyasztásunk is jelentősen megnő. Ne hagyjuk magunkat ellustulni! Szánjunk időt naponta egy kis mozgásra, hiszen a közérzetünknek és az emésztésünknek is jót fog tenni.

Összegezve: az ünnepek alatt keressünk minél több lehetőséget a mozgásra, és a hagyományos, túlságosan tápláló finomságokból válogatva, lassan együnk! Amikor úgy érezzük, hogy tele vagyunk, hagyjuk abba az étkezést!

Írta:

Nagy Melinda

személyi edző

SPEEDFIT

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.