Középiskola végén kezdtem el edzeni. Először testépítő versenyeken vettem részt, és akkor lettem a fitnesz megszállottja, amikor első és másodéves voltam az egyetemen. Tehát a legtöbb fiatal felnőtt két legdurvább bulizós évében úgy döntöttem, hogy a lehető legnehezebb dolgokkal foglalkozom. Amikor előadásokra készültem, nem tudtam inni (mindenki ezt csinálja az egyetemen), és nem ettem olyan klasszikus főiskolás ételeket, mint a pizza, ramen, sajtos tészta, valamint étkezőben kapható fogások. Volt egy pont a versenyre való előkészületem közben, amikor a pultos hölgytől csak egy halom pulykahúst és csirkemellet kértem, szénhidrát nélkül. A barátaim mindig csúfoltak, hogy milyen egyszerű az ételem, nem igazán tudtam elmenni bulizni, és mindig volt nálam valami ennivaló.

Mindezt azért írom le, hogy elmondhassam, amikor a fitt életmódról van szó, tudom, milyen nehéz megpróbálni egészséges szokásokat kialakítani, és rendkívül tudatosnak lenni ezzel kapcsolatban, hiszen a társadalom nehezen tudja értelmezni, amit csinálsz. Az egészséges táplálkozás furcsa rejtvény. Ez az EGYETLEN POZITÍV szokás, amelynek kialakítását az emberek megnehezítik. Ez mennyire brutális? Rendelj sajtburgert és sült krumplit egy sörrel, senkinek sem rebben a szeme. Rendelj salátát öntettel, és az emberek egyből megszólnak: „Soha nem tudnék így enni. Annyira unalmas.” vagy “ember, élned kellene egy kicsit.”

Sokszor ez arra készteti az embert, hogy feladja amit csinál. Nehéz bármilyen új szokást elkezdeni. Ez főleg akkor nehezíti meg a dolgunkat, amikor mindenki lelkiismeret furdalást akar okozni nekünk a fejlődésünk során. Ezért szeretnék segíteni nektek, hogy könnyebb legyen a változás.

Tartsd tiszteletben saját és mások életmódját

Ha van valami, amire a fenti tapasztalatok megtanítottak, az az, hogy tiszteletben kell tartani, hogy mindenkinek megvan a saját egyéni útja. Eleinte nagyon el voltam keseredve attól, hogy az emberek elítélnek, amiért próbáltam valami pozitívat csinálni az életemmel. „Sajnálom, hogy nem vagyok lusta. Csak azért, mert nem tudod megtenni, nem jelenti azt, hogy bele kell szarnod az én folyamatomba is” – ez volt egy mantra, amit a fejemben mondanék ezeknek a gyűlölködőknek. Ez nem egészséges.

Ugyanúgy, ahogy nem akarod, hogy téged elítéljenek egészséges döntéseid miatt, úgy nem szabad neked elítélni őket. Próbálj meg együtt érezni, és így a legtöbbször mások is követni fogják a példádat. Ez oda-vissza megy. Csak azért, mert sikereket értél el egy adott dolog betartása miatt, ügyelj arra, hogy ne kezdj el prédikálni a baráti körödben mindenkinek arról, hogy hogyan kell csinálni az xyz-t, és ha csak rád hallgatnak, akkor nagyszerű eredményeket érhetnek el. Mindannyiunknak szüksége van saját időnkre, hogy felismerjük, hogy mit akarunk vagy mit nem. Légy hajlandó tanácsot adni, de ne legyél felvágós.

Tudd mikor kell fékezni

A történet, amit fentebb meséltem magamról, egy extrém példa. Emlékezzünk erre. Olyan ponton voltam, amikor tupperes dobozban hoztam az ételt a barátaim házába, nem ettem meg azt, amit ők, amikor étterembe mentünk, és nem mentem át hozzájuk, ha még nem fejeztem be, vagy még egyáltalán nem edzettem. Ez extrém.

Lehet, hogy elsőre nem sikerül, de próbáld meg megtalálni az egyensúlyt. Ha a legtöbb dolgot az idő 90%-ában jól csinálod (teljes értékű ételeket eszel, és következetesen edzel), akkor teljesen rendben van egy olyan éjszaka vagy nyaralás, ahol elhagyod a szokásos rutint. Gyakorold, hogy nyugodtan tudj nemet mondani az alkoholra vagy az extra ételekre, ha az nem illik az étrendedhez, viszont érezd jól magad akkor is, ha esetleg igent mondasz ezekre a dolgokra. Ne felejtsük el, hogy a stressz nagy szerepet játszik az általános fejlődésünkben. Ha állandóan azon aggódsz, hogy mások tetszését elnyerje amit csinálsz, és nem arra koncentrálsz, hogy a lelkedet (és nem csak a gyomrodat) tápláld, akkor nem teszel jót a testednek.

Ne félj új emberekkel találkozni

Új ént és új életstílust teremtesz. Ez nem azt jelenti, hogy a régi barátaidat el kell felejteni, de légy nyitott a lehetőségre, hogy találkozhatsz és fogsz is egy új embercsoporttal, akik jobban megfelelnek az új életmódodnak. Lehet, hogy már az edzőteremben szerztél pár barátot, akikkel eljárhatsz mindenhova, vagy olyan összejöveteleket szervezhetsz, amelyek támogatják az életmódod. Nincs ok arra, hogy olyan embereket tarts a körödben, akik ítélkeznek vagy negatívan befolyásolják az életedet, csak azért, mert „mindig is barátok voltatok”. Találd meg azt, ami téged tesz boldoggá.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!
Rácz Rita Mónika
forrás: https://www.mindpumpmedia.com

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.