A nyári meleg napokkal együtt jár a szabadidő, valamint a házi feladatoktól, a tanulástól és más iskolai igényektől való mentesség a gyermekek és serdülők számára is. Az iskolai és az iskolán kívüli tevékenységek rendszere nélkül ezekben a nyári hónapokban gyakran kihívást jelent gyermekeink aktív tevékenységre való ösztönzése. Ezért jó ha van egy tervünk amivel gyermekeinket egész nyáron mozgásban és egészségben tarthatjuk.

A gyermekek és serdülők számára a fizikai aktivitás előnyei közé tartozik a szív- és érrendszeri erőnlét javítása, az izmok és a csontok egészsége, valamint nő az esélye annak, hogy felnőttként egészségesebbek lesznek. Ezen egészségügyi előnyök elérése érdekében a gyermekeknek és serdülőknek napi legalább 60 perc mérsékelt-erőteljes fizikai aktivitásban kell részt venniük, különös tekintettel az erőteljes tevékenységekben való részvételre, legalább heti három napon át. Ezenkívül az ellenállást edző tevékenységeket, például a hegymászást vagy a súlyemelést, valamint az ütést biztosító csonterősítő tevékenységeket, például az ugrálást és az ugrást, be kell építeni a napi 60 percbe heti háromszor.

Íme néhány tipp arra, hogy hogyan ösztönözze gyermekeit arra, hogy egész nyáron aktívak legyenek:

 • Egy előre felépített rutin fenntartása: Készítsen napi menetrendet, amely tartalmazza a mozgással kapcsolatos tevékenységekre szánt időt, így biztosítva, hogy gyermekei megfeleljenek a minimális fizikai aktivitási ajánlásoknak. Ezeket a nap folyamán ütemezheti kis időközönként, vagy nagyobb tömbökben. Azáltal, hogy a fizikai tevékenységet előtérbe helyezik és arra ösztönzi gyermekeit, hogy vegyenek részt az általuk kedvelt tevékenységekben, segítheti őket az egész életen át tartó egészséges szokások kialakításában, mivel azok, akik gyermekkorban aktívak, nagyobb valószínűséggel tartják fenn a fizikai aktivitásban való részvételt felnőtt korukban.
 • Célok kitűzése: Tűzzenek ki fizikai aktivitással kapcsolatos célokat a nyárra. Szánjon időt arra, hogy beszéljen gyermekeivel, annak érdekében, hogy a célok relevánsak legyenek számukra, így kapcsolódni tudnak ahhoz, amit kifejezetten el akarnak érni. Ez lehet bizonyos számú, a mozgással kapcsolatos feladatok elvégzése minden héten, egy bizonyos idő alatt egy verseny vagy akadálypálya befejezése, vagy egy olyan speciális készség fejlesztése, mint például a baseball labda elkapása, cselezés a kosárlabdával vagy a cigánykerék. Kis célokat is megadhatunk a nagyobb célok eléréséért, hogy segítsen megőrizni gyermeke motivációját.
 • Kiosztani a mozgást magában foglaló házimunkákat: Adjon a gyermekeinek életkoruknak megfelelő háztartási feladatokat, amelyek mozgásban tartják őket. Ezek a feladatok magukban foglalhatják a szemét kivitelét, takarítást, fűnyírást, kutyasétáltatást vagy a kert gondozását. Készítsen heti menetrendet, és keresse meg a módját, hogy ellenőrizni tudja gyermekeinek heti munkájuk elvégzését. A heti házimunkákat szórakoztatóvá is teheti, ha játékokká alakítja őket, például versenyezhetnek, hogy ki takarítja ki gyorsabban a hálószobát vagy ki tudja összehajtani a legtöbb ruhát.
 • Csináljon belőle családi programot: Tervezzen olyan tevékenységeket, amelyek összehozzák az egész családot. Ide tartozhatnak a kerékpártúrák, erdei túrák és a kerti játékok, például vízilabda-harc, kincskeresés, akadálypályák, váltóversenyek, foci és családi olimpiák. Minél élvezetesebb és kreatívabb a tevékenység, annál valószínűbb, hogy gyermekei részt vesznek benne, és pozitív érzés alakul ki bennük a fizikai aktivitás iránt.
 • Keressen strukturált tevékenységeket: Ha lehetséges, vegye be gyermekeit strukturált programokba, amelyek fizikai aktivitást tartalmaznak, például a különböző sport szakkörök és a nyári táborok. Használja ki a gyerekeknek kínált különféle virtuális programokat, például az online táncórákat, a harcművészeti órákat és a kifejezetten gyerekeknek tervezett kreatív fitnesz programokat, például az online jóga órákat, a gyors edzéseket és a mozgás alapú tevékenységeket.

Függetlenül attól, hogy mely stratégiák alapján ösztönzi gyermekeit a nyár folyamán az aktív tevékenységre, a legfontosabb az, hogy szórakoztató legyen. Keressen olyan tevékenységeket, amelyeknek gyermekei örülnek, és amelyek motiválják őket arra, hogy tovább végezzék azt a tevékenységet, és ne féljen ösztönözni őket arra, hogy kipróbáljanak valami újat. Amikor segít a gyermekének eldönteni, hogy melyik nyári tevékenységet végezze, azokat a lehetőségeket vegye fontolóra, amelyek elősegítik a motoros készségek fejlesztését és fejlesztését, megfelelnek gyermeke életkorának és figyelmességének, valamint igazodnak gyermeke tevékenységi preferenciáihoz.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Szládovics Rita Mónika

forrás: https://www.acefitness.org/

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.