Mi történik a testzsírral, amikor leadod a kilókat – kiizzadod, kipisiled vagy kilélegzed? A válasz igen, igen és igen.

Hogy a fenébe történik ez? Az is segítség, ha megértjük, hogy a testünket úgy tervezték, hogy a felesleges energiát a zsírsejtekben tárolja

Ha plusz kilókat cipelsz, az azt jelenti, hogy több energiát viszel be (a kalória az energia egysége), mint amennyit felhasználsz.

Az extra energia a testszerte található zsírszövetben tárolódik trigliceridek formájában. Kisebb mennyiségű energia a májban és az izmokban tárolódik glikogén formájában.

Hogyan használja fel a szervezet az energiát?

Többféleképpen, mint azt gondolnád:

 • Amikor pihensz. A szívednek energiára van szüksége a szívműködéshez, a tüdődnek a légzéshez, az agyadnak pedig a gondolkodáshoz. (Ez az alapanyagcseréd.)
 • Amikor aktív vagy. Az izmaidnak energiára van szükségük, függetlenül attól, hogy csak felállsz egy székről, vagy lefutsz egy maratont.
 • Amikor étkezel. Az emésztőrendszerednek energiára van szüksége az ételek lebontásához és tárolásához.

Mi történik a testzsírral, ha diétázol?

Amikor diétázol, kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyire a szervezetednek szüksége van. Emiatt a hiány miatt a szervezeted a zsírtartalékokhoz fordul energiáért.

A szervezetnek bonyolult anyagcsere-utak sorozatán keresztül kell megszabadulnia a zsírraktáraktól.

A zsíranyagcsere melléktermékei pedig elhagyják a szervezetét:

 • Víz formájában, a bőrön (izzadáskor) és a vesén (vizeléskor) keresztül.
 • Szén-dioxid formájában a tüdőn keresztül (amikor kilélegzel).

Eközben a zsírbontás energiát szabadít fel a biológiai funkciók és a fizikai aktivitás számára. Emellett hőt is termel, ami normális szinten tartja a testhőmérsékletet.

Mi történik a testzsírral, amikor sportolsz?

Az izmaid először a tárolt glikogént égetik el energiáért. Körülbelül 30-60 perc aerob edzés után a szervezeted főként zsírt kezd égetni. (Ha mérsékelten edzünk, ez körülbelül egy órát vesz igénybe).

Emellett súlyzós és ellenállásos edzést is javasolnak. Az izomtömeg növelése segíthet több kalóriát elégetni, és növelheti az alapanyagcserét.

A testmozgás emellett növeli a légzésszámot is, így edzés közben több szén-dioxid távozik a szervezetből.

A testmozgásról és a fogyásról

A testmozgás a fogyás és a fogyás fenntartásának kulcsa. De időbe telhet, amíg a mérleg számának elmozdulása megtörténik, ezért legyél türelmes.

Mindenki másképp reagál a testmozgásra: Vannak, akik fogynak, mások megtartják a súlyukat, és néhányan még fel is szedhetnek pár kilót.

“Általában azonban azok az emberek, akik sikeresen fogynak és megtartják a súlyukat, hajlamosak a fizikai aktivitásra – akár napi egy órát is . A heti háromszori testmozgás valamilyen formája mindenkinek erősen ajánlott

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.