Számok bizonyítják: Az alkoholfogyasztás a Covid-19 válság óta növekszik. Most elmagyarázzuk, hogy a túl sok alkohol milyen hatással van az immunrendszeredre, és hogyan tudod elkerülni a fogyasztását. Persze, a vírus előtt az emberek többet fogyasztottak bárokban és éttermekben. Ennek ellenére a kábítószer-szakértők azt gyanítják, hogy az otthoni elszigeteltség és a fertőzésektől vagy a munkahely elvesztésétől való félelem fokozza az alkoholfogyasztást. Így sokszorosan kontra produktív hatással van az egészségedre.

Hogyan károsítja az alkohol az immunrendszered?

Az immunrendszer blokkolásával: Egyrészt az alkohol megbénítja a fehérvérsejteket, az úgynevezett fagocitákat, amelyek a vírusok és baktériumok irtásában az élen járnak. Ez azt is jelenti, hogy a szervezet saját hírvivő anyaga, az interferon, amely felelős az immunrendszer gyors aktiválásáért egy közelgő fertőzés esetén, szintén lelassul. Az alkoholfogyasztás után a szervezet több ásványi anyagot és vitamint is kiválaszt, például káliumot és C-vitamint, amelyek a jól működő immunrendszer fontos elemei lennének.

Elpusztíthatja az alkohol a koronavírust?

Egyértelműen nem! A közösségi oldalakon olyan pletykák keringenek, miszerint a magas alkoholszázalékú italok fogyasztása megállíthatja a vírust. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is figyelmeztet erre a “veszélyes mítoszra”. Mert ennek az ellenkezője történik: A túl sok alkohol gyengíti az immunrendszert, és még fogékonyabbá teszi a Covid-19 megtapadására.

Mennyi alkohol lehet káros?

Természetesen egy-két sör időnként nem igazán árt az egészségednek, így az adag maga a kockázat. Ezért a WHO határértékeket határozott meg, amelyeket nem szabad túllépned a negatív hatások elkerülése érdekében. A tolerálható fogyasztás határértékei 24 gramm tiszta etanol (nőknél 12 gramm) naponta.

Aki minden nap iszik, gyorsan rabja lesz a napi alkohol adagjának. Nemzetközi szinten ezért ajánlott, hogy a hét 3-4 napján legalább tartózkodj az alkoholtól. Olyan intézkedés ez, amelyre gondolnod kell, figyelembe véve például azt a mintegy 74 000 embert, akik évente meghalnak a túlzott alkoholfogyasztás következtében – ide nem értve a véletlen halálokat és az erőszakos bűncselekményeket.

Hogyan sikerülhet kevesebb alkoholt fogyasztani?

A szorongás és a stressz gyakori kiváltó tényezők, amelyek folyamatosan növekvő alkoholfogyasztáshoz vezetnek. Ez az öt tipp megtörheti a függőség spirálját:

 1. Alkoholnapló vezetése: Jegyezd fel, hogy pontosan milyen alkoholt fogyasztottál és milyen mennyiségben fogyasztod naponta. Amikor valaki csodálkozik azon, hogy valójában mennyit iszik, gyorsan rájön, hogy valamit tennie kell.
 2. Készíts listát az előnyökről és hátrányokról: Írd le az alkoholfogyasztás előnyeit és hátrányait az egészségedre nézve (cikkünkben találhatsz fentebb érveket), de azt is, hogy a túl sok alkohol mennyire befolyásolja kapcsolataidat vagy családi életed, munkádat, az alvásod vagy a pszichéd!
 3. Célok kitűzése: Számos köztes cél hosszú távon segít csökkenteni az alkoholfogyasztást. Vegyük például: mielőtt csak heti négy napot innál, pontosan határozd meg az alkoholmentes napokat. Határozd meg azt is, hogy mit iszol és mennyit. Válts gyakrabban kevésbé alkoholtartalmú italokra, vagy próbáld ki alkoholmentes sört.
 4. Tanulj meg alternatív relaxációs technikákat: Az alkohol segíthet gyorsan megszabadulni a stressztől. Hosszú távon azonban a függőség és annak fizikai következményei sokkal megterhelőbbek. Próbálj ki alternatív stressz ellenes technikákat, például jógát, meditációt, táncot vagy válassz egy edzőt.
 5. Segítség kérése: Ha úgy találod, hogy egyedül nem jutsz sehova, kérj szakmai segítséget. Találhatsz tanácsadási központokat a közelben és online, például a Szövetségi Egészségnevelési Központban.

Összegzésként: Akik csak alkalmanként fogyasztanak alkoholos italokat, azoknak nem kell aggódniuk. Ha azonban túllépik a napi 24 gramm tiszta etanol határértékét, akkor súlyosan károsíthatják egészségüket. Ezért próbáld meg minél alacsonyabban tartani az alkoholfogyasztást, pláne ezekben az időkben!

Ha mégis szakértő segítségre lenne szükséged, keresd bizalommal szakembereinket, diszkrét segítségnyújtást és sok-sok megoldás ötletet fogsz kapni, ha nem elég akkor pedig a megfelelő irányba fognak fordítani.

Egészséges életet kívánunk és kínálunk!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.