Kedvetlennek vagy depressziósnak érzed magad ebben a sötét évszakban? Lehetséges, hogy D-vitamin hiánya van a szervezetednek. Hogyan lehet ezt felismerni és mi segíthet ebben?

Hideg, nedves és sötét van kint. Ki is akarna kilépni az ajtón? Ám pontosan ez a fontos, különösen a sötét évszakban, hogy megkapd a napi UV-sugarad, ami fokozza a D-vitamin termelődését a szervezetedben. Elmagyarázzuk, miért veszélyes a D-vitamin hiánya, és hogyan lehet megelőzni.

Mitől különleges a D-vitamin?

Mint az egyik létfontosságú vitaminnak, a szervezet a D-vitamin közel 90 százalékát maga tudja előállítani a napfény (UVB fény) bőrben történő elnyelésével. A legtöbb vitamintól eltérően csak kis hányad jut be az étrendből.

A D-vitamin valójában egy hormon, és számos zsírban oldódó vegyület gyűjtőfogalma. Amiről itt beszélünk, az a D3-vitamin, amely a májban és a vesében kalcitriol hormonná alakul, és kalcifediolként is raktározódhat az izom- és zsírszövetekben. Ha télen nem kapunk elegendő UVB-fényt ahhoz, hogy megfelelő D-vitamin-termelést serkentsünk, a szervezet visszatalál a készletekre – ha a napsütéses időkben jól pótoltad azokat.

Mivel a tél előrehaladtával a D-vitamin-tartalékunk kimerülhet, a termelést is fokoznunk kell. Ellenkező esetben megtörténhet, hogy az immunrendszerünk legyengül, pszichénk, izomzatunk, közérzetünk megsérül. Ráadásul a D-vitamin védő hatása nélkül fogékonyabbak vagyunk olyan betegségekre, mint a csontritkulás, a rák és az autoimmun betegségek.

Miért felelős a szervezetedben a D vitamin?

Három fő funkciója van.

 1. Csont mineralizáció: A D-vitamin egyik legfontosabb funkciója a vér kalcium- és foszfátszintjének fenntartása. A kalcium és a foszfát nélkülözhetetlenek a csontok mineralizációjához, biztosítják, hogy csontjaink kemények és stabilak legyenek, és megakadályozzák a csontritkulást (csontvesztést). Minél jobb a szervezet D-vitamin-ellátottsága, annál kisebb a fogvesztés kockázata, ugyanis fogaink stabilitása a szervezet kalciumszintjétől is függ.
 2. Erősítse az izmokat: A D-vitamin fontos szerepet játszik az izomanyagcserében, alapvetően hozzájárul az izomerő megőrzéséhez és az izomépítéshez. A megfelelő mennyiségű D-vitamin nemcsak az izomgyengeséget akadályozza meg, hanem az egyensúlyi problémákat is. Másrészt az elégtelen mennyiségű D-vitamin a szervezetben jelentősen növeli az izomgyengeség kockázatát.
 3. Az immunrendszer erősítése: A D-vitamin támogatja immunrendszerünk működését mind a kórokozók elleni küzdelemben, mind a túlzott immunreakciók gátlásában.

Milyen következményekkel jár a D-vitamin-hiány?

A D-vitamin-hiány azonnali tünetei diffúzak: gyakori és gyakran jellemző a kimerültség, fáradtság vagy depresszív hangulat. A kedvetlenség mellett sok érintettnek fejfájással és fokozott idegességgel is meg kell küzdenie. A sport terén is sokan úgy érzik, hogy a D-vitamin-hiány tünetei miatt csökkent és gátolt a teljesítményük. Ezenkívül előfordulhat hátfájás, súlygyarapodás, viszketés, hajhullás, székrekedés vagy pattanások. A gyakoribb légúti fertőzések is a túl kevés D-vitamin lehetséges következményei közé tartoznak. Mivel azonban ezeknek a tüneteknek számos egyéb oka is lehet, érdemes egy pontos orvosi diagnózist vagy egy önellenőrzést elvégezni, mielőtt D-vitamin-kiegészítőkhöz folyamodnánk.

Hosszú távon a D-vitamin-hiányban szenvedő felnőtteknél fennáll a csontváz vízkővesztésének és a csontvesztésnek, az úgynevezett osteomalacia vagy csontritkulás veszélye. Ennek előrehaladtával növekszik az esések és a törések kockázata. A demineralizáció a fogak maradandó károsodását is okozhatja. Bárki, aki hajlamos a törésekre, csontsűrűségméréssel megállapíthatja, hogy van-e már csontritkulása, vagy annak elődje, az osteopenia.

Hogyan állapítható meg a D-vitamin hiány?

A Robert Koch Institut 2016-os tanulmánya szerint az emberek mintegy 30%-a D-vitamin-hiányban szenved. Más modellek akár 60%-ot is feltételeznek. A véredből, egészen pontosan a vér kalcidiol koncentrációjából kimutatható, hogy te is beletartozol-e. Ezt megteheted háziorvosod segítségével. Alternatív megoldásként ez az érték otthon is meghatározható önteszt segítségével. Miután saját magad megcsináltad a tesztet, küldd el egy laboratóriumba.

Hogyan tudod kielégíteni a napi D-vitamin szükségleted?

A Szövetségi Sugárvédelmi Hivatal napi 12 perces UV-sugárzást javasol a fedetlen bőrfelületeken a mi szélességi köreinken. Bár a diéta alárendelt szerepet játszik, a Német Táplálkozási Társaság (DGE) azt javasolja, hogy naponta körülbelül 20 mikrogramm (800 NE) D-vitamint fogyasszunk az étrendünkön keresztül. A hal, a tojás és a tejtermékek a D-vitamin legjobb forrásai közé tartoznak.

A vegetáriánusok és vegánok számára viszont nehezebb a D-vitamin-ellátás. Mivel a D-vitaminos élelmiszerek többsége állati eredetű. Ha teljesen megvonod ezeket magadtól, akkor a D-vitamint annál inkább kell keresned az élelmiszerekben.

Mi befolyásolja a D-vitamin felszívódását?

Főleg az idő, amit kint töltesz a napon, de a szélesség, ahol élsz, valamint az év és a napszak is. Ha csak késő este körözöl a szabadban, télen biztosan kialakulhat D-vitamin hiányod.

Apropó: Ha csak nyáron hagyod el otthonod fényvédő krémmel, az jót tesz a bőrödnek, ugyanakkor elegendő UV-fény is behatol a krémbe ahhoz, hogy a D-vitamin-termelést kellően fokozza.

A szélességi körön kívül természetesen maga a ruházat is befolyásolhatja, mert a bőrben képződik a D-vitamin. Bárki, aki sok bőrt fed, akár az időjárás miatt, akár vallási okokból, kevesebb UV-sugárzást kap, és ezért kevesebb D-vitamint termel. A bőr típusa és színe is befolyásolja a D-vitamin felszívódását. Minél sötétebb a bőr, annál hosszabb ideig tart elegendő UV-sugarat felszívni ahhoz, hogy elegendő D-vitamint termeljen. Ez problémát jelenthet az északi szélességi körökön élő sötét bőrűek számára.

A lakóhely és így a napsütés intenzitása is befolyásolja a napi D-vitamin mennyiségét. A 42. és 52. szélességi fok között élők már pusztán a napi UV-adagból is elég D-vitamint képeznek, így nehezebb dolguk van azoknak, akik északabbra (vagy délre) élnek, és alig esznek D-vitaminban gazdag ételeket.

A dohányzás és az elhízás szintén olyan tényezők, amelyek csökkenthetik a D-vitamin bevitelt. Például a Crohn-betegség vagy a vitaminok és ásványi anyagok bélben történő felszívódását befolyásoló gyógyszerek szintén hiányhoz vezethetnek.

Megelőzheted a D-vitamin hiányt nappali lámpával vagy szoláriumozással?

Egy nappali lámpa télen jót tehet a léleknek, de nem helyettesítheti a szabadtéri sétát. Az ok: A nappali fénylámpákat általában szűrőkkel látják el, amelyek kiszűrik a fény UV-komponenseit, amelyek serkentenék a D-vitamin termelését.

A szolárium sem jó ötlet, mert nagy az egészségügyi kockázata. Itt a testet érő UV-sugarakat a bőrnek szintetizálnia kell, így a szoláriumok komoly egészségügyi kockázatokat rejthetnek. Ehelyett érdemes olyan állóképességi sporttal kezdeni, mint a futás, kerékpározás, túrázás vagy gyaloglás.

Mennyi ideig tarthat a D-vitamin-hiány korrekciója?

Természetesen ez attól is függ, hogy mennyire súlyos a hiány, mennyire változtatsz az étrendeden és a szokásaidon, illetve milyen étrend-kiegészítőket szedsz. Jelentős életmódváltással gyorsan kordában tarthatod hiánytüneteidet.

De légy óvatos: Ha túl sok kiegészítőt alkalmazol, hányingert, gyomorgörcsöt vagy hányást tapasztalhatsz. Ezért nem szabad helyettesítened anélkül, hogy mérlegelnéd a helyes adagolást vagy anélkül, hogy orvosoddal konzultálnál.

Fáradtnak és motiválatlannak érzed magad? Természetesen a borús téli időben, nem kell D-vitamin-hiánynak lennie. Ennek ellenére egy ellenőrzés nem árt. A megfelelő D-vitamin-ellátottság a kiegyensúlyozott táplálkozással és a szabadban töltött elegendő idővel biztosítható. És ha ez nem elég, ideiglenesen segíthetsz D-vitamin kapszulákkal, vagy tovább alakíthatod étrendedet és szokásaidat.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.