Közelednek az ünnepek, s ilyenkor akár a legtudatosabbak is belefuthatnak a túlzott étel- és italfogyasztásba. Együtt töltött idő a szeretteiddel, jócskán kerül a tányérodra ebből a finomságból, abból a remekműből, mindez ráadásul napokon, heteken keresztül…Az eredmény pár kilogramm nem kívánt „ haszontalan biomassza” az újévre, gyomorégéssel, telítettség- érzettel, bágyadtsággal, bűntudattal kiegészítve.

Ismerős a képlet, igaz?

A problémát tovább tetézi, hogy ilyenkor a megszokottnál nemcsak több, hanem többféle ételt is hajlamos vagy elfogyasztani. Szűk körben rokonokat látogatsz, akiknél adott esetben más egy- egy étel elkészítésének módja, mások az alapanyagok. Amennyiben hozzászoktál a rendszeres táplálkozáshoz, az egészséges ételekhez, az emésztőrendszered vélhetően rosszul fog reagálni az ilyesmire. Nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy meg fog viselni a túlcukrozott, zsíros ételek, esetleg alkoholtartalmú italok együttes fogyasztása. Az emésztőrendszered folyamatos leterheltségének hatására gyengülhet az immunrendszered, melynek támogatására ebben az amúgy is nehéz, vírusos időszakban nagy szükséged van. Mit tudsz tenni?

Használd a következőket!

 1. Az evés megkezdése előtt igyál egy pohár tiszta vizet! Kordában tartja az étvágyad.
 2. Noha nagy lesz a kísértés, ráadásul szívélyesen is kínálgatnak majd, ne szedd tele a tányérod! Kóstolgass, rágj lassan, ízlelgesd az ételeket!
 3. Az egyes fogások közt várj ki, tarts szüneteket! Ilyenkor van időd beszélgetni, figyelni a tested- lelked jelzéseire.
 4. A főfogások mellé bőven egyél egészséges zöldségeket! Segítik az emésztésed, csökkentik a „hajlamod” a túlevésre.
 5. A cukros italokat és üdítőket hanyagold, tiszta víz, ásványvíz mehet bőségesen.
 6. Légy aktív, mozogj és sportolj, lehetőség szerint minél többet! Sétálj, kocogj/ fuss a szabadban! Ha épp nincs kedved kimenni, eddz előre összeállított terv vagy videók alapján. Ilyenekből sokat megtalálsz a világhálón, válassz céljaidnak, erőnlétednek, rendelkezésre álló eszközeidnek megfelelőt!

Írta: Bögi Viktor

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.