Így működik az izommemóriád!

Egy bosszantó sportsérülés, új munkahely vagy a motiváció hiánya – számos oka lehet annak, ha hosszú ideig kihagyod az edzéseket. Az fejlődésed igazán eredményes volt, de most már minden izzadságcsepped kárba veszett? Dehogy! Még ha a tükörképed másképpen is sugallja, az izmok mélyen emlékeznek a már elért, de később elveszített legjobb formádra, még évekkel később is.

Mi is pontosan az izommemória?

Egy iszonyú hasznos dolog. “Bárkinek, aki már felépített egy bizonyos izomtömeget, könnyebb lesz visszatérnie ugyanarra az edzettségi szintre egy hosszabb szünet után is, mint egy kezdőnek” – magyarázza Erik Pfeiffer fitnesz-szakember (Különböző törzsek hatása az izomstruktúrára: tudományos publikáció) – „Ezt a jelenséget izommemória-hatásnak nevezzük.”

“Szigorúan véve, ez a különleges memória a test két különböző helyén található” – mondja Pfeiffer – “Az úgynevezett mozgástanulás az agyban rögzítve, és az izmok szerkezeti memóriája pedig az izmokban.” Végül is nem felejtjük el a kerékpározás, a síelés vagy az úszás képességeit, ezeket szürkeállományunkban tároljuk. Elegendő egyszerűen felszállni a biciklire és elindulni – függetlenül attól, meddig porosodott az alagsorban. Egy 6 hónapos edzéskihagyás után azonban nem lehet újra kinyomni 100 kilót csak azért, mert egyszer megfogtad a súlyzót, de jóval kevesebb edzés után meg tudod majd csinálni, mint amennyi először szükséges volt hozzá. Többek között azért, mert az agyad már mentette a megfelelő technikát, amely ehhez szükséges.

Hogyan működik az izommemória-hatás?

Figyelmesen olvasd: A vázizom sejtek az emberek legnagyobb sejtjei. Ahogy növekednek, a meglévő sejtmagok elérik teljesítménykorlátjukat. Annak érdekében, hogy az izmok tovább növekedjenek, a test további sejtmagokat alkot. Különösen a gyors reakciójú IIx típusú izomrostokra igaz ez, amikor az új mag kialakulásához kapcsolódnak.

Emlékeztető: A gyors és lassú izomrostok eloszlását alapvetően genetikánk határozza meg. Az edzés típusától függően (hogy egyik vagy a másik módszert alkalmazzuk), különböző mértékben tudjuk növelni a IIa és IIx típusú rostokat. A sprint edzés például aktiválja a IIa típusú a rostokat, a maximális erőn történő megterhelés pedig az IIx típusú kollegáikat. És éppen ezek különösen nyitottak új sejtmagok kialakulására.

Ez egy elég erős dolog, mert: “Még akkor is, ha már nem edzünk, a sejtmagok megmaradnak és újraaktiválhatók” – mondta Pfeiffer – “Még akkor is, ha az izom már régen lebontásra került.” Ez azonban csak a sejtmagokra vonatkozik, amelyek a sejtben képződtek, és nem a közbeeső szakaszokra. Következmény: Azok, akik súlyt szereznek az edzés során, például testépítők, kevésbé profitálnak az izommemóriából, mint azok, akik az erőnlétre koncentrálnak.

Van memóriahatás más területeken is?

Legalábbis hasonló hatások. A tüdő és a szív nincs hatással az izommemóriára, de alkalmazkodnak az edzéshez, és az izmokkal ellentétben, még hosszabb ideig maradnak produktívak. Miért? A test nem szereti a nem használt izmokat maga körül vonszolni – túlságosan sok energiát emésztenek fel. Ezzel szemben a megnagyobbodott szívkamrák, a tüdőben a megnövekedett számú alveola (léghólyagocska) és az érrendszer továbbra is segíti a hatékonyabb munkában.

De ne aggódj, a test nem adja fel teljesen a korábbi izmait. Hanem megtartja az izomsejtek sejtmagjait, melyek szinte nem igényelnek energiát, és szükség esetén segítségükkel az izom gyorsan adaptálható a korábbi igényekhez.

Mit kell figyelembe vennem egy hosszabb kihagyás után?

A legfontosabb szabály: “Figyelj a tested üzeneteire! Csak azért, mert a múltban ez az edzés jól ment, ma nem biztos, hogy így lesz” – mondja Pfeiffer. Ha több mint fél évig tartottál szünetet, akkor a legjobb dolog, ha először az előző súlyok kb. felével próbálkozol újra. Igen, még ha nehezedre is esik! Ha megint megsérülsz, mert túl nagy terhelés, akkor az időkorlát újból kitolódik.

Ha csak két hónapig vagy ennél rövidebb ideig nem tudtál edzeni, akkor elegendő lehet, ha a korábbi súlyokat csak 20%-al csökkented. Próbáld ki! Tiszta technika – az utolsó ismétlésig – ez a legjobb bizonyíték arra, hogy jó úton haladsz a korábbi formádhoz.

Tehát az izommemória segít visszatérni a régebbi szintekre a hosszú edzéskihagyás után. De ez nem azt jelenti, hogy a szünet utáni első napon dolgozhatsz a „régi” súlyokkal! Azonban sokkal gyorsabban vissza tudsz térni hozzájuk, mint egy kezdő. Más szavakkal, az izmaidnak kevesebb időre van szükségük a visszatéréshez, mint amennyi ahhoz kellett, hogy előzőleg felfejlődjön.

Ha további kérdésed merülne fel a témával kapcsolatban, keresd bizalommal személyi edzőinket!

SPEEDFIT Team – Fitnesz Mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.