Eredményesebb lehet, ha guggolásnál olyan mélyre ereszkedsz, amennyire csak tudsz – de ehhez a mozdulatot tökéletesen kell tudnod végrehajtani.

Ha szeretnél látni egy tökéletes guggolásra példát, akkor csak nézd végig, ahogy egy kisgyerek felvesz egy játékot a földről. Ahelyett, hogy derékból előrehajolna (fejjel előre), észreveheted, hogy kontroll alatt tudja tartani a felsőtestét, míg a csípőjét hátratolja, behajlítja a térdeit és szinte beleül a mozdulatba, így leereszti a testét, amíg a combja el nem éri a vádliját.

Edzőknek kész gyönyör ezt végignézni, mivel ilyen természetes, veleszületett mozdulatsort felnőtteknél nemigen látni. Valahol kisgyermekkor és felnőttkor között sokan elveszítik a mély guggolás biztonságos és hatásos módjának kivitelezését. Viszont, ha újra fejlesztetted a csípő és a boka mobilitását olyan szintre, hogy a fenekedet “földig” tudd vinni helyes tartással, akkor jobb, ha követed a kisgyermekek mozgását.

Egy 53 férfival végzett kutatás szerint a mély guggolással nagyobb eredményt érhetünk el mind abszolút, funkcionális erő növekedésének területén és teljesítményben, mint a parallel guggolással (azaz a guggolás legmélyebb pontja, amikor a comb párhuzamos a talajjal). Mégis vannak, akik óva intenek a párhuzamosnál mélyebbre guggolástól, mondván, hogy ez növeli a térd terhelését és feszülését. Ezt viszont kevés bizonyíték támasztja alá. Valójában a fent említett kutatás szerint a mély guggolás semmivel sem jelent nagyobb veszélyt az ízületekre, mint a parallel guggolás.

A te döntésed: Amennyiben meg vagy áldva a fent említett átlagon felüli mobilitással – de CSAKIS akkor – gondolkodj el a parallelnél mélyebb guggoláson. Erő fejlesztésnél szinte mindig jobb, ha a teljes mozgástartományt kihasználod, mintha annak csak egy részét, mivel az előbbi jobban imitálja a hétköznapi mozdulatokat.

Szeretnél mélyebbre guggolni? Először fejleszd a mobilitásodat és gyakorold a mozdulatot extra súly nélkül! Emlékezz rá, a gyakorlat legalsó pontja ott van, ahol még feszülést érzel a core, a fenék és a hamstrings izmokban – ha súllyal dolgozol, erre minden ismétlésnél figyelned kell és nem szabad, hogy a legalsó ponton pattogj ahhoz, hogy fel tudj állni.

Ne csüggedj, ha a fenekedet nem tudod lejjebb vinni a térdednél anélkül, hogy hátraesnél. Lehet, hogy a mély guggolásnak több előnye van a parallel guggolással szemben, ha erőfejlesztésről van szó, de ez csekély. Szóval az izomépítés érdekében csak olyan mélyre ereszkedj, amíg helyes tartással tudsz, és így nem kerülsz fel a sebesültek listájára.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Szládovics Rita Mónika

forrás: https://www.menshealth.com/fitness/a32730569/what-are-deep-squats/

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre!


A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.