Az immunrendszer erősítése nem csak télen népszerű téma, hanem az év összes időszakában. Megannyi szuper fittnek tűnő ember posztolja tapasztalatait a közösségi médiában, de vajon létezik immunerősítés, vagy csak placebo?

Hogyan működik az immunrendszerünk?

Mint oly sok minden a testünkben, immunrendszerünk is rendkívül összetett felépítésű. Mindig akkor működik a legjobban, ha végtelen számú jel és reakció tökéletesen működik együtt. Ekkor a kórokozóknak alig vagy egyáltalán nincs esélyük. Ideális esetben ez a védelmi mechanizmus rejtve működik, így nem veszünk észre semmit. Egy megfázás, egy influenzaszerű fertőzés, a tényleges influenza, és most már sajnos a Covid esetében is végtelenül gyengének és betegnek érezhetjük magunkat. Ez ilyenkor annak a jele, hogy az immunrendszerünk mindent megpróbál, hogy újra egészségesek legyünk.

Képesek vagyunk erősíteni az immunrendszerünket?

Az immunrendszer erősítésének gondolata csábító, melynek számos módja van. Mindenekelőtt bárki erősítheti immunrendszerét egészséges táplálkozással, mérsékelt testmozgással, szaunázással, a friss levegőn való sétával stb. Sokan azonban az úgynevezett „immunerősítőkre” esküsznek mely kvázi a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek többlet bevitelét jelenti. Bármennyire is csábító ez az ötlet, sajnos nem könnyű úgy beállítani az összetevőket, hogy azok az immunrendszer javára váljanak.

Az immunrendszer összetett

A kutatásban elért minden előrelépés ellenére a tudósok még mindig nem fejtették meg teljesen az immunrendszer bonyolult folyamatait. Egy 210 alany bevonásával végzett tudományos vizsgálatban például nem sikerült összefüggést kimutatni az életmódváltás és az immunrendszer jobb működése között. A probléma az, hogy az immunrendszerben sokféle sejttípus van, és ezek különbözőképpen reagálnak a különböző mikrobákra. Annak megismerése, hogy melyik sejteket kell és milyen helyzetben támogatni, rendkívül bonyolult. Amire a tudomány már rájött:

 • A szervezetünk folyamatosan termel immunsejteket, köztük több fehérvérsejtet, mint amennyire szüksége van.
 • A felesleges sejtek természetes módon, apoptózis vagy sejthalál útján távolítják el magukat.

Nemcsak az immunrendszer, hanem a test minden része jobban működik, ha egészséges életmódot folytatunk. Azonban van néhány praktika, amely bizonyítottan segít:

 • teljes tartózkodás a nikotintól és a drogoktól
 • természetes étrend sok zöldséggel és gyümölccsel
 • rendszeres testmozgás az egyéni képességeknek megfelelően
 • elegendő alvás
 • alkohol csak kis mértékben
 • rendszeres kézmosás
 • a stressz csökkentése és sok nevetés

Táplálkozás, mint tökéletes immunerősítő

Jó, ha tudod, hogy nincs olyan varázspirula vagy étel, amivel az immunrendszeredet maximális formába hozhatod. Ezért valószínűleg az a legcélszerűbb, ha arra koncentrálsz, amit tudsz irányítani. Ez pedig mindenekelőtt a táplálkozásod. A sovány állati és növényi eredetű, fehérjében gazdag ételek, valamint a színes gyümölcsök és zöldségek részét kell képezniük a napi táplálkozásodnak. Ezek pontosan azokat a tápanyagokat biztosítják, amelyekre a szervezetednek szüksége van.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.