Az egészséges és erős izmok nemcsak a teljesítményt javítják, hanem védik a sérülésektől és javítják a mozgást. Az izomépítés érdekében végzett súlyzós edzés során azonban vannak alapvető dolgok, amelyeket figyelembe kell venni.

Mennyi ideig tart az izomtömeg növelése? Mi segít az izomépítésben, és milyen edzésmódszerek és gyakorlatok a leghatékonyabbak az egészséges izomnövekedéshez? Itt választ találsz a legfontosabb kérdésekre

Nincs fájdalom, nincs győzelem! Gyors izomépítés és edzés a fájdalomküszöbig.

Az izomépítés nem a felesleges kilók leadásáról szól, hanem az izmok egészséges felépítéséről a testedben.

Az edzett izmokkal fontos lépést teszel a fizikai egészségedhez, mert védik a csontjaidat és az ízületeidet, és nagyobb vitalitást biztosítanak. Még ha most különösen nagy a motivációd, és gyorsan szeretnél látható eredményeket elérni, akkor is mindenképpen érdemes lassan kezdened a súlyzós edzéssel.

A jól edzett, erős izmok fontos szerepet játszanak testünkben, és sokféleképpen pozitívan hatnak szervezetünkre. Megelőzik a hátproblémákat, tehermentesítik az ízületeket, erősítik a szívet és a csontokat, növelik a teljesítményünket és fokozzák az anyagcserénket. Ugyanakkor a nagy izomtömeg csökkenti a testzsírszázalékot, ami szintén csökkenti például a korai életkorban bekövetkező szívroham kockázatát.

A jól ismert “no pain, no gain” fitneszmantra az izmok fájdalomhatárig való feszegetésére csak tapasztalt sportolóknak szól, de semmiképpen sem kezdőknek. Az izmok túlzott megterhelése olyan sérülésekhez vezethet, mint az izomrostszakadás és az izomhúzódás.

Tipp: Ha kezdő vagy, a súlyzós edzések és gyakorlatok során inkább használj több sorozatot és kevesebb ismétlést, mint túl intenzív edzést. Az súlyzós edzéseket és gyakorlatokat lassan kezd, például a legkisebb súlyokkal, és idővel növeld azokat.

Edzés fájó izmokkal?

Az edzés utáni izomfájdalom önmagában nem rossz. Különösen, ha edzetlen vagy, és csak most kezdted el, általában nem tudod elkerülni a rettegett izomfájdalmat.

Vannak azonban bizonyos pontok, amelyekre a gyakorlatok során figyelned kell. Mivel edzés közben az izmokban apró szakadások keletkeznek, amelyeket izomfájdalomként érzünk, sürgősen el kell kerülni a túlterhelést, mert tartós izomfájdalom és edzésszünet lehet a következmény.

Ha a harmadik napon még mindig nagyon fájnak az izmaid, nincs energiád és nem vagy képes teljesíteni, ez annak a jele, hogy az izmok túlterhelődtek. Ilyen esetben mindenképpen várj, amíg a szervezeted kellőképpen regenerálódik. A regenerálódási idő képzetlen emberek számára eltarthat néhány napig. Attól függően, hogy mennyit és milyen gyakran edzel, a regeneráció rövidebb is lehet.

A megfelelő edzés: Melyik edzésmódszer a leghatékonyabb a sikeres izomépítéshez?

Több fehérje, több izom

Ha elkezdesz súlyzós edzéseket végezni, és a táplálkozásoddal szeretnéd támogatni az egészséges izomépülést, akkor több fehérjét kell fogyasztanod.

A fehérjében található aminosavak elemi építőkövek, és az izomépítés fontos anyagaként szolgálnak. A holisztikus, egészséges táplálkozás részeként ezért olyan ételeket kellene fogyasztanod, mint a tojás, hal, hús és a tejtermékek, amelyek sok fehérjét tartalmaznak. Egyes zöldségek és hüvelyesek is gazdagok fehérjében, például a spenót, a brokkoli, a lencse és a vesebab. A fehérjetartalmú turmixokat érdemes fogyasztani, de ha megfelelő a fehérjebeviteled a táplálkozásod során, el is hagyhatod őket.

Mikor van értelme a nyújtásnak?

A nyújtás és a súlyzós edzés nem feltétlenül kell, hogy egy napon történjen.

Még a tudományos kutatások sem tudtak összefüggést kimutatni a jobb teljesítmény és a edzés előtti nyújtás között. Tanulmányok kimutatták, hogy az edzés előtti nyújtás még a teljesítményt is csökkentheti. Ehelyett tervezz be külön nyújtó például jógát, ahol hasznát veheted.

HIT – nagy intenzitású edzés az egészséges izomnövekedésért

A HIT a High Intensity Training rövidítése, ami nagy intenzitású edzést jelent. Itt az izmokat rövid, nagy intenzitású edzéssel olyan nagy terhelésnek teszik ki, hogy a szervezet különösen intenzíven reagál a terhelésre. Ennek eredményeként a HIT elősegíti a gyors és hatékony izomépítést és a gyorsabb állóképességi teljesítményt.

Hipertrófia edzés

A hipertrófiás edzés ideális az izomépítéshez, mivel a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban vastagítja az izomrostokat, és növeli az izomkeresztmetszetet. Az edzés a “nagy intenzitás rövid idő alatt” elvét követi. Míg a pozitív fázisban (időtartama: egy-három másodperc) gyors mozgási sebességet használunk a súlyemeléshez, addig a negatív fázisban (időtartama: három-hat másodperc) a súlyokat ellenőrzött és lassú módon engedjük le. Ez növeli az izomnövekedést.

Piramis edzés

A terhelés intenzitásának és időtartamának növekedése vagy csökkenése adja az edzés ezen típusának nevét. A piramis edzés ideális kezdők számára, mivel az edzés alacsony súlyokkal kezdődik, és fokozatosan növekszik. Alacsonyabb súllyal, de több ismétléssel kezd. A súly növelésével az ismétlések száma csökken, ami fokozatosan hozzászoktatja az izmokat a terheléshez.

Bármelyik edzésmódszert is választod, az izomépítés során fontos, hogy hallgass a testedre, és lassan szoktasd hozzá a terheléshez. Az izomépítés előnyeinek kiaknázása érdekében hetente legalább kétszer edzd az izmaidat, és olyan gyakorlatokat végezz, amelyek minden izomcsoportot igénybe vesznek. Mindig győződj meg arról, hogy elegendő regenerálódási idő áll rendelkezésedre, és a fizikailag megfelelő, mérsékelt edzéseket végezz. 

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.