A hosszú élet szerve

A kezelési stratégiák egyénenként különböznek, de a fő koncepció, amit kritikus fontosságú megérteni, az az, hogy az izomzat a legnagyobb és egy életbevágóan fontos szervrendszer (mint ahogy a szív is egy szerv, a vázizomzat is az.) És minél egészségesebb az izomzat, annál egészségesebb és hosszabb az egyén élete.

A vércukorszint és a zsír szabályozása a testben létfontosságú a jólétünkhöz és a túlélésünkhöz. Az izomzat a test anyagcsere szabályozó rendszere. Ez a legnagyobb egység, ami ártalmatlanítja a vércukrot, ami a szénhidrátfogyasztással áll összefüggésben. Tény, hogy a vázizomzat felelős az inzulinfüggő vércukor anyagcsere 80%-áért. Ezért, minél nagyobb az izomtömegünk annál több szénhidrátot égetünk el. Továbbá, az izom a legnagyobb egység, ami a zsírbontást lehetővé teszi. Így azok, akiknek magas a koleszterinszintje nincs szükségük gyógyszeres terápiára, helyette nagyobb izomzatra volna szükségük, hogy beindítsák a zsírok felhasználását.

Izomszintézis stimuláció

Két módja van, hogy egészséges izomzatra tegyünk szert és meg is tartsuk azt. Az egyik út, hogy stimuláljuk az izomfehérje szintézist súlyzós edzéssel. A másik az étrendi fehéréjéken keresztüli diétás beavatkozás. Minden étkezés egy lehetőség arra, hogy tápláljuk és építsük vázizmunkat. Minden étkezésnél szükséges bevinni a megfelelő mennyiségű fehéréjét, hogy az izomfehérje szintézist előidézzük. 30 gramm jó minőségű fehérje a szükséges mennyiség. Az oka ennek a mennyiségnek, egy esszenciális aminosav szerepéhez kötődik, a leucine-hoz, amelyből 2.5 gramm található meg 30 gramm fehérjében. A leucine ebben a mennyiségben tudja bekapcsolni a fehérjeszintézist. Azonban, ha valaki ennél kevesebbet eszik még mindig van jótékony hatása a leucine-nak de a fehérjeszintézis már nem tartozik ide.

Az idősebbek számára megérteni, hogy ezek a folyamatok és mechanizmusok miképp működnek, mind külön-külön és együtt, kulcsfontosságúak, hogy ellenálljanak annak a hajlamnak, hogy az izom leépül és elzsírosodik ahogy a szövet korosodik. Ezt a legyengült állapotot úgy hívjuk, hogy szarkopénia, amivel mindenkinek szembesülnie kell. Ezért az, hogy lépéseket tegyünk az izomzatunk megtartására szó szerint létfontosságú.

A szarkopéniát úgy tartják, hogy általában a 40-es 50-es éveinkben veszi kezdetét, azonban a világ tehetős részein az emberek annyira kényelmessé és inaktívvá válnak (ülő életmód), hogy a leépülés korábban elkezdődik. A fiataloknál az izomfehérje szintézis elsődlegesen az inzulinnak és a növekedési hormonnak köszönhető. Éppen ezért fehérje táplálékkiegészítők használata nem is nagyon szükségesek. Ugyanakkor az idősebbek fokozatosan egyre ellenállóbakká válnak ezekkel a stimulációkkal szemeben. Így két megoldás marad a kezükben, hogy aktivizálják az izomfehérje szintézist: Súlyzós edzés vagy táplálkozás.

Diéta zavar

Az első része az egyenletnek az edzés, ami nem a fókusza ennek az írásnak. Ami összezavaró a sportolóknak és a fogyasztóknak egyaránt az a fehérje táplálékkiegészítők kérdése a diétában.  Azért, hogy megfelelően használjuk a kiegészítőket, számolnunk kell a bevitt protein mennyiséggel minden étkezésnél, az időzítéssel és a fehérje forrás minőségével.

Hasznos némi megértésre szert tenni a mögöttes mechanizmusokról. Először is, egy embernek körülbelül 100 gramm fehérjére van szüksége naponta az alap egészségének a fenntartásához és a szövetek védelméhez. Míg ez a mennyiség különböző lesz egyénenként testsúly, aktivitási szint és egyéb faktorok függvényében, a legtöbb amerikai ennél valamivel kevesebbet fogyaszt és szénhidrátokban gazdag ételekkel helyettesíti a fehérjét.

Hogy tovább nehezítsük a dolgot, a kutatások szerint ahogy idősödünk, étkezésenként egyre több fehérje elfogyasztására van szükségünk. 65 éves kortól felfele, az a helyzet, hogy 40-50 gramm fehérjére van szükség egy étkezéskor, hogy ugyan azt az izomgyarapodást elérjük. Ezt elég nagymennyiségű fehérjének veszik az emberek pláne, hogy kórral csökken az étvágy.

Leucine szabályok

Ezek szerint minden, amit tennünk kell az kimerül abban, hogy több fehérjét fogyasztunk? Nem egészen. Hogy az elfogyasztott fehérje megfelelő hatást váltson ki, szükséges aktiválni egy anabolikus (felépítő) jel átvivő fehérjét az úgynevezett mTOR fehérjét, ami kulcs az egészséges izomzathoz. Az mTOR reagál a leucine-ra, amely számos élelmiszerben megtalálható különböző mennyiségben. Sok fehérje táplálékkiegészítőt használó ott vét hibát, hogy a bevitt leucine mennyiség nem éri el a 2,5 grammot, ami elengedhetetlen az mTOR fehérje bekapcsolásához, ez aztán számos további eseményt indít el melyek lehetővé teszik az izom szintetizálását. Ez az a pont, ahol az elfogyasztott fehérje mennyisége és minősége igazán döntő fontosságú.

Az adatok teljesen világosak. Ha összehasonlítjuk az állati eredetű fehérjéket (a tejfehérjéket is beleértve) a növényi fehérjékkel, az izomstimulációs képességük különböznek – és ez a különbség a leucine mennyiségnek köszönhető. Például, több mint 40 gramm szója és búza fehérje szükséges ahhoz, hogy az mTOR jelzés aktiválódjon. Továbbá 6 csésze quinoa kell ahhoz, hogy egyenlő mennyiségű leucine -t kapjunk, mint amennyit 1 csirkemell tartalmaz. Összehasonlításképpen a tejsavó fehérjének nagyon magas a leucine tartalma, így 25 gramm már elég a hatás kiváltásához.

Ezzel egy fontos ponthoz érkeztünk: A növényi alapú fehérjék leucine tartalma nem csak hogy nagyon alacsony – hanem nem is nagyon emészthető elsősorban azért, mert rostok kötik. A növényi fehérjéket inkább plusz kalóriának kellene számolni vagy azért használni mert rosttartalma jó tesz a beleknek, de semmiképpen sem úgy, mint valami, ami jó a hosszú élet szervének, vagyis az izomnak.

Fehérje útmutató

Atlétáknak, sportólóknak és azoknak, akik olyan jellegű edzéseket végeznek, ami támogatja az izom szintézist, van egy tanácsom, ami talán meglepetést fog okozni sokatoknak: Azokon a napokon amikor edzel, vagyis amikor arra ingerled az izomzatodat, hogy maximálisan felhasználja a fehérjéket, amiket elfogyasztasz, kevesebb fehérjére van szükséged, hogy ugyan azt a fehérjeszintézist elérd. Az izomzatod már meg van alapozva a feladathoz. Azokon a napokon viszont amikor nem edzel, na ez az, amikor növelned kell a bevitt fehérje mennyiségét. Tudom, ez ellentmondásosnak tűnhet, de ez a valóság!

Gallai Dávid – Személyi edző

davidg1@windowslive.com

Forrás: https://www.arlafoodsingredients.com/

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre!


A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.