Lelheted örömödet a játékokban és a fitneszben is, ha tudod, hogyan lehet megtalálni az egyensúlyt a kettő között. Sőt mi több, egészen jól ki tudják egészíteni egymást, hiszen már több játékosítás is történt a fitnesziparban, illetve egyre többször jelenik meg a fitnesz a játékiparban. A két dologban több a közös, mint gondolnánk: mindkét esetben fejlesztjük és szinteket lépünk karakterünkkel; teljesítjük a célokat és keményen dolgozunk célunk elérésének érdekében. Lényegében mindkettő ugyanazt csinálja, hasonló szabályaik vannak, és akár a való életben, akár a digitális világban szeretnénk jobban teljesíteni, a készségek fejlesztése időt és erőfeszítést igényel.

A videojátékokat hibáztatták az elhízás arányának gyors emelkedése miatt. Démonizálták és egyre többször ítélik el őket. Ennek ellenére, soha nem ez volt a probléma gyökere, amely lassan mindannyiunk halálát okozza. Nem az a probléma, amit csinálunk, hanem amit nem: a mozgás. A mozgásszegény életmód okolható rossz egészségi állapotunkért, extra zsírtartalékainkért és a várható élettartam csökkenéséért, valamint a nassolásért. Többet eszünk és kevesebbet mozgunk, ez nem nagy tudomány, és aligha meglepő.

Elsőre könnyű a videojátékokat támadni, mivel első pillantásra úgy tűnik, hogy nincs értelmük, a digitális világban elért összes eredményünk semmit sem számít, és semmilyen tényleges hatást nem gyakorol életünkre, amiből egyébként csak egy van – nincs lehetőségünk menteni és újra betölteni. A videojátékok tehát mindenki időpazarlásának tekinti. Ennek ellenére, a játékok nagyon messze állnak a haszontalanság fogalmától. Habár, ez nem túl kutatott téma, tisztában vagyunk a videójátékok néhány legfontosabb előnyével, például javítja a tanulási és a kognitív képességeket, valamint fejleszti motoros funkciók koordinálását. A játékok javítják a kedélyállapotunkat és alaphelyzetbe állítják az agyunkat, valamint segítenek a memória fejlesztésében. Technikailag a játékoknak annyi előnye van, hogy orvosnak kellene felírni (igazából fel is szokták). Bizonyos esetekben játékokat használnak krónikus betegek fájdalmainak kezeléséhez, gyakran rákos betegek és PTSD-ben szenvedő emberek megsegítésére. Az egész világot felemészti a játékosítás, és ez nem egy rossz dolog, csak abban az esetben lesz negatív, ha teljesen elszakadunk a valóságtól, bezárjuk az ajtókat és eldobjuk a kulcsot. És ez az a pont, ahol a fitnesz közbeszól.

A legújabb GTA V játékban például ösztönzik az erőnlét fejlesztését és számos küldetés során szükséges tulajdonság ez. Karaktered fejlesztése érdekében mozognod, futnod, kerékpároznod és úsznod is kell vele. Ha fittebb leszel, gyorsabbá és erősebbé válsz, és egyre jobb leszel a játékban. Más játékok, mint például a Sims 3, ugyanezt a koncepciót építették bele a játékba, minél fittebb vagy – annál jobb vagy az életben. A jövő generációja a játék során azt tanulja meg, hogy minél több erőfeszítést teszel magadba, annál több XP-t nyersz, és annál könnyebben érsz el sikereket, mind a játékban és az életben is. Fejleszted magad és új szintre lépsz. Neurobiokémiai szempontból a fejünkben zajló folyamatok a játékvilágban hasonló képpen alakulnak, mint a valós világban zajló folyamatok. Először megtanulsz analitikusnak, feladat- és célorientáltnak és szervezettnek lenni a játékban, majd ugyanezt fogod tenni a való életben is.

Ha szeretsz játszani, és formába szeretnéd hozni magad, többféleképpen teheted meg anélkül, hogy kilépnél a játékokból, újraéledések, betöltések vagy becsatlakozások során történő edzéssel. Egy másik nagyon hasznos tipp, a nassolások teljes elhagyása. Ez önmagában már drasztikus változást hozhat. Egy tanulmány szerint, amikor nem tudatosan étkezünk, ráadásul még valami mással is foglalkozunk közben, mint például egy videojáték vagy egy film, akkor az agyunk nem regisztrálja az elfogyasztott étel 50% -át. Így végül kétszer annyit eszünk, mint amit megennénk, ha csak az ételére figyelnénk.

Az aktivitás és a sok séta egy olyan dolog, amire oda kell figyeljünk, és ez nem csak azoknak okoz fejfájást, akik elmerülnek a játékok világában, hanem mindenkinek, aki sok időt tölt a monitor előtt. Életminőségünk és egészségünk megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy kimozduljunk és gyalogoljunk vagy fussunk, vagy csak, hogy végig csináljunk egy napi edzéstervet. A játék nem gonosz, csak ki kell egészíteni egy bizonyos mennyiségű mozgással annak érdekében, hogy hasznunk legyen belőle.

Ha egy mentális falba ütközöl, és küzdesz a dolgok megvalósításáért, akkor egy gyors játék ideális megoldás lehet. És ha már ott vagy, miért ne csinálnál pár guggolást és kitörést, amíg a játék betöltődik? Ez egy nagyszerű módja a játékidőért való „fizetésnek”. Mivel meg kell teremteni az egyensúlyt, készíts árlistát játékidőre és fizess érte edzéssel. Hasonlóképpen, ahelyett, hogy elvennéd a gyerekedtől a videójátékot, adj neki egy pontozó listát, amelyek segítségével kiérdemelheti a játékidőt. Ilyen módon ez nem érződik büntetésnek, vezess be a rendszerbe egy kis játékosságot szintlépésekkel, fejlesztésekkel és adj hozzá több módot, amivel nyereségekhez juthat.

Fitnesz és a videójátékok, mindkettő egyre nagyobb teret hódít a mindennapjainkban. A kettő korábban ellentmondásban volt egymással, mivel két teljesen különböző dolgot hirdettek. A helyzet változik, és jó látni, hogy egyre több „gamer” érdeklődik a fitnesz iránt, és többen érdeklődnek a játékok, valamint a testmozgás iránt, mert, hogy őszinte legyek, mindkettő ugyanazt csinálja – gazdagítják és jobbá teszik az életünket, szórakoztatóbbá és minden bizonnyal sokkal élvezetesebbé teszik, így egyiket sem szabad lebecsülni. Mi az élet, ha nem egy nagy küldetés?

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Szládovics Rita Mónika

forrás: https://darebee.com/fitness/the-game-of-life.html

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a [email protected]t.hu címen.