A kávé népszerűsége világszerte tagadhatatlan. Emberek milliói kezdik a napjukat egy csésze kávéval, és sokan egész nap élvezik. A kávé koffeint tartalmaz, egy olyan stimulánst, amely köztudottan növeli az éberséget és javítja a koncentrációt. De mi a helyzet az étvágyra gyakorolt hatásával? A kávétól nagyobb vagy kisebb lesz az éhségünk?

A rövid válasz az, hogy ez egyénfüggő. Egyesek arról számolnak be, hogy kevésbé érzik magukat éhesnek kávéfogyasztás után, míg mások éhesebbek. A kávé étvágyra gyakorolt hatását számos tényező befolyásolhatja, például az anyagcsere egyéni különbségei, a kávéfogyasztás időzítése és mennyisége, valamint a kávéban lévő egyéb anyagok, például a cukor és a tejszín jelenléte.

Nézzük meg közelebbről a kávé és az étvágy mögötti tudományt.

A kutatások

Számos tanulmány vizsgálta a kávé étvágyra gyakorolt hatását, és az eredmények eléggé ellentmondásosak.

Egyes tanulmányok szerint a kávé elsődleges hatóanyaga, a koffein elnyomhatja az étvágyat. Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmány például azt állapította meg, hogy a koffeinfogyasztás normális súlyú és túlsúlyos egyéneknél egyaránt az energiabevitel csökkenéséhez vezetett. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a koffein csökkentheti az étvágyat és az élelmiszer-bevitelt, legalábbis rövid távon.

Más tanulmányok azonban éppen ellenkező hatást állapítottak meg. Az Obesity című folyóiratban megjelent tanulmány például azt találta, hogy a koffeinfogyasztás növelte az éhségérzetet és az élelmiszer-bevitelt a túlsúlyos egyéneknél. A kutatók feltételezése szerint ez a hatás annak tudható be, hogy a koffein serkentheti a ghrelin hormon felszabadulását, amely köztudottan növeli az étvágyat.

Egy másik tényező, amely befolyásolhatja a kávé étvágyra gyakorolt hatását, a kávéfogyasztás időzítése és mennyisége. Egyes tanulmányok szerint az étkezés előtti kávéfogyasztás csökkentheti az étvágyat és az ételfelvételt, míg az étkezés utáni kávéfogyasztás ellenkező hatást fejthet ki. Emellett az elfogyasztott kávé mennyisége is szerepet játszhat. Az International Journal of Obesity című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az étkezés előtt elfogyasztott mérsékelt mennyiségű koffein (körülbelül 200 milligramm, azaz egy csésze kávéban lévő mennyiség) csökkentette az étkezés előtti táplálékfelvételt, míg a nagy mennyiségű koffein (körülbelül 400 milligramm, azaz két csésze kávéban lévő mennyiség) fogyasztása nem volt semmilyen hatással.

Mit tehetünk?

Mit tehetünk tehát, ha próbáljuk az étvágyunkat és a testsúlyunkat szabályozni? Íme néhány tipp:

Figyeljünk oda a saját testünk kávéfogyasztásra adott reakcióira. Ha úgy találjuk, hogy a kávé hatására kevésbé leszünk éhesek, továbbra is élvezzük mértékkel. Ha úgy tapasztaljuk, hogy jobban megéhezünk tőle, fontoljuk meg a csökkentését vagy a teljes mellőzését.

Ha mégis úgy döntünk, hogy kávét iszunk, próbáljuk meg cukor és tejszín nélkül fogyasztani. Ezek az összetevők ugyanis plusz kalóriákat adhatnak és negatívan befolyásolhatják az étvágyunkat és a testsúlyunkat.

Vegyük figyelembe a kávéfogyasztás időzítését és mennyiségét. Ha úgy tapasztaljuk, hogy az étkezés előtti kávézás csökkenti az étvágyunkat, próbáljunk meg egy csészével a következő étkezés előtt fogyasztani.

Ne feledjük, hogy a kávé csak egy olyan tényező, amely befolyásolhatja az étvágyat és a testsúlyt. A kiegyensúlyozott táplálkozás, az elegendő alvás és az aktív életmód szintén fontos az egészséges testsúly és életmód fenntartásához.

Összefoglalva, a kávé étvágyra gyakorolt hatása egyénenként eltérő lehet, és több tényező is befolyásolhatja. Míg egyes tanulmányok szerint a koffein elnyomhatja az étvágyat, mások szerint fokozhatja az éhséget és az ételfelvételt. Figyeljen oda a saját testének a kávéra adott reakciójára, és szükség szerint módosítsa azt, hogy támogassa általános egészségét és jólétét.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.