Kávé és fitnesz

Hogy miért is?

Tanulmányok kimutatták, hogy a kávé javítja atlétikai teljesítményünket rengeteg  egészségügyi előnye mellett. Javítja a zsírégető képességünket edzés közben, emellett a nap folyamán kevesebb kalóriát fogyasztunk, mivel a kávéban lévő vegyületek és a koffein elnyomják étvágyunkat.

A kávé stimuláló hatása egy csésze elfogyasztása után kb. 30–60 perccel éri el a csúcsát. Amint a koffein belép a véráramba, testünkben több válaszreakció lép életbe biokémiai reakciók formájában. Egyrészt növekszik a vérnyomás és a pulzusszám és zsírsavakat szabadulnak fel, neurostimulációs hatása révén sokkal energikusabbnak érezzük magunkat és készen állunk egy nagyszerű edzésre még akkor is, ha adott esetben néhány órája fáradtnak éreztük magunkat, mert kitolja a fáradtsági küszöböt, javítva az állóképességet.

De a kávé nem csak a teljesítményünkre van hatással, hanem az anyagcserénkre is.

Az anyagcsere azt a sebességet jelöli, amellyel testünk a nap folyamán a felhasználja illetve elégeti a táplálékot. Egy tanulmány során, melyben négy megegyező vizsgálatot végeztek két-két különböző csoporton, a kávét fogyasztó csoport jelentősen megnövekedett anyagcsere-sebességet mutatott a koffein bevitele alatt és három órán át azt követően.

A kávét fogyasztó résztvevőknél a felgyorsult anyagcsere következtében a zsíroxidáció jelentős növekedését mutatták. Ez azt jelenti, hogy a kávé a zsírégetésben is bizonyította hatékonyságát edzés közben és az edzést követő néhány órán keresztül. A kutatási adatokból megállapítható, hogy az edzés előtt egy órával legfeljebb két csésze kávé elfogyasztása a legeffektívebb zsírégetés szempontjából.

Ellenben olyan állapotok esetén, mint magas vérnyomás, koffeinérzékenység vagy terhesség, ne igyanak kávét anélkül, hogy előtte szakorvosuk véleményét ki ne kérték volna.

A kávé, azaz a benne lévő koffein javítja a mentális fókuszt is. A koffein egy természetes neurostimuláns, mely hozzájárul a központi idegrendszer (CNS) serkentésében és az agy működésének javításában, így az edzés hatékonyabbá válik.

A Harvard Health Publications-ban megjelenő cikk* szerint a kávé potenciálisan javíthatja a pszichés teljesítményt és csökkentheti az életkorral összefüggő mentális problémák előrehaladását.

Más kutatások a koffeinbevitelnek az agy prefrontalis lebenyére gyakorolt hatását vizsgálták. Az agy ezen területe felelős a figyelemért, a tervezésért és a koncentrációért. Az eredmények szerint a koffein fokozza a prefrontalis lebeny aktivitását és javítja az agy működését ezen a területen, noha ez egyénenként változhat.

A kávé csökkenti az izomfájdalmakat

Kimutatták, hogy a kávé és a koffein csökkentik az edzés okozta izomfájdalmakat. Egy tanulmány során a kávét fogyasztó résztvevők kevesebb izomfájdalmat tapasztaltak edzésük alatt és után. Más kutatások szerint két csésze kávé ivása az edzés utáni izomfájdalmat csaknem 50% -kal csökkentheti.

A Journal of Strength and Conditioning folyóiratban megjelent cikk szerint a koffein jelentősen csökkentette az edzés utáni izomfájdalmat, a placebóval ellentétben. Az eredmények mind azt mutatják, hogy az intenzív edzés előtt való koffein fogyasztása javítja az atlétikai teljesítményt és csökkenti az izmok regenerációjához szükséges időt.

A kávé segíthet a betegségek elleni védekezésben

A kávé erőteljes antioxidánstartalma révén hozzájárul a betegség kockázatának csökkentéséhez. Az antioxidánsok a vér tisztításában, a szabad gyökök eltávolításában játszanak szerepet és segítenek a testnek a betegségek leküzdésében. Tanulmányok kimutatták a kávé gyulladáscsökkentő hatását, segítség lehet Parkinson-kór esetén, csökkenti a rákos megbetegedések kialakulását, valamint az epekövek előfordulását.

Összegezve, a tanulmányok és vizsgálatok mind azt mutatják, hogy a kávé hasznos társ mind az edzések során, mind egészségünk megőrzésében. Az előnyök megszerzése érdekében tanácsos naponta legfeljebb két csésze fekete kávé elfogyasztása.

Minden esetben forduljunk orvoshoz, ha gyors szívverést, erős szívdobogást észlelünk vagy a koffein túlterhelésének bármilyen tünetét tapasztaljuk. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik hipertóniás, terhes, diagnosztizált szívbetegségben szenvednek.

 

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

 

Források:

Icken D, Feller S, Engeli S, et al. Caffeine intake is related to successful weight loss maintenance. Eur J Clin Nutr. 2016

Gutiérrez-hellín J, Del coso J. Effects of p-synephrine and caffeine ingestion on substrate oxidation during exercise. Med Sci Sports Exerc. 2018

Stephanie Watson, Caffeine and a healthy diet may boost memory, thinking skills; alcohol’s effect uncertain. Harvard Health

Cappelletti S, Piacentino D, Sani G, Aromatario M. Caffeine: cognitive and physical performance enhancer or psychoactive drug?. Curr Neuropharmacol.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.