Vannak pozitív és ugyanakkor negatív hatásai is, ha valaki sokat fogyaszt belőle. Most elsőnek nézzük a pozitívokat. Nagyon kevesen tudják, de valójában a kávé egy szuperélelmiszer, ami hatékonnyá tudja tenni az edzéseket, a benne lévő koffein miatt. Lássuk, hogyan is teszi ezt:

 • Az izmoknak oxigénre van szükségük, jobb és hatékonyabb edzést fog eredményezni, mivel javítja a vérkeringést. Ebből adódik, hogy tágítja az ereket és elősegíti a szív és idegrendszer működését is. Vizelethajtó hatása is van, így a fokozott folyadék bevitelre jó, ha figyelünk.
 • Amennyiben rendszeresen mozgunk és sportolunk, valamint egészséges életmódot is folytatunk, segíthet az érrendszeri betegségek megelőzésében is, természetesen hosszútávon.
 • Anyagcsere fokozó hatása is van. Sokan ezért is fogyasztják mivel hozzásegíti őket a súlyvesztéshez.
 • Több kutatás is kimutatta már, hogy az edzés előtt való kávé fogyasztás csökkentheti az izomlázat és az izomfájdalmakat.
 • Javítja az állóképességet is. Ami főleg erőgyakorlatoknál, valamint aerob edzésnél lehet hasznos. Tehát teljesítménynövelő hatása is van a benne lévő koffein miatt. Aki érzékenyebb a koffeinre jobban megdobhatja a teljesítményét, még aki naponta rendszeresen kávét iszik, annak kevésbé. Amennyiben ilyen céllal fogyasztjuk, a hatás érdekében edzés előtt 45-90 perccel érdemes inni. Egy átlagos csésze kávé nagyjából 90-160mg koffeint tartalmaz. Az embernek napi 250-300mg koffeinre van szüksége a tényleges teljesítménynövelő hatás érdekében, de ez egyénenként változhat, rengeteg mindentől függhet. Ez legalább két csésze mennyiséget jelent, de egy olyannak aki érzékenyebb rá, vagy nem szokott inni, esetleg csak ritkán, jóval kisebb adag is elég lehet.
 • Az idősebb korosztályban a korral járó izomerő veszteséget is ellensúlyozhatja, valamint emellett segít megőrizni a fittséget.
 • Akár 24 órán keresztül is jótékony hatással lehet az agyra. Javítja a memóriát. Ez főleg kezdőknél lehet pozitívum, hamarabb megjegyezhetik a gyakorlatokat és feladatokat.
 • Az izmok munkájának hatékonyságát növeli, ami edzés után is hasznos lehet, zsírégető szempontból.

Jöjjenek a negatív hatások: Figyeljünk arra, hogy ne adagoljuk túl, mértékkel fogyasszuk! A túlzott mértékű kávé fogyasztás a benne lévő koffein miatt a teljesítményt inkább negatívan fogja befolyásolni. Amennyiben ezt már észrevettük, valószínű túlságosan sokat fogyasztottunk belőle.

 • Ennek következtében dekoncentrált lesz az ember, motiválatlan, mivel nem tudja ugyanazt a teljesítményt hozni, mint akár az előtte lévő edzésen.
 • Álmatlanság, ingerlékenység is előfordulhat. Nagy mennyiségű koffein adag elfogyasztása után szinte mindig fáradtabb leszel. Ebből adódóan lehet függővé válni, mindig több fog kelleni. Erre érdemes ügyelni.
 • Akik napi szinten fogyasztanak kávét, fejfájással, fáradtsággal, súlyosabb esetben szédüléssel is küszködhetnek. Elősegítheti a szívritmuszavart is.
 • Lefekvés előtt ne igyunk kávét, mert teljesen megzavarjuk a szervezetet.

Összegzésül a kávé megfelelően adagolva, vagy úgy használva, hogy a szervezet ne szokjon hozzá növelheti a sportteljesítményt. Figyelni kell az adagolásra és nem túlzásba vinni, mert azzal pont az ellenkezőjét fogjuk elérni. Hosszútávon rengeteg pozitív hatást tulajdoníthatunk neki, de ugyanakkor rövidtávon is akár sok negatívat. Mindenkinek más lehet belőle az ingerküszöb, ami még pont elég , vagy ami már sok. A mértékletességre feltétlenül oda kell figyelni!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.