Cikinek tartod, amikor foltos a ruhád vagy izzad a kezed? Megértjük, de hidd el, hogy a verejtékezés teljesen természetes folyamat, ami nélkül nem élhetünk.

Nem lenne szabad, hogy a normál mértékű verejtékezés bárkit zavarjon, hiszen az emberek izzadnak, legyenek férfiak vagy nők. Mindenkinek kb. hárommillió verejtékmirigye van, egy ember átlagosan naponta kb. egy liter izzadságot termel, leginkább melegben vagy erőteljes fizikai igénybevételkor.

Miért izzadsz?

Elsősorban azért, hogy ne melegedjen túl a test. Az izzadás az egyik legfontosabb biológiai és fizikai folyamat. Alapvetően az izzadás még soha senkit nem mentett meg a hőgutától, a bőrből elpárolgó verejték azonban lehűtheti a testet, így nem hevül túl. Meleg napokon az egyik dolog, ami biztosítja a túlélést a hidratálás és a napvédett helyen való tartózkodás mellett az izzadás. A túlmelegedés befolyásolja a szerveink működését. Ha a test nem tud elég gyorsan lehűlni, végzetes is lehet. Természetes és szükséges, mégis sokakban negatív kép alakul ki az izzadásról, valószínűleg a tökéletes megjelenést sugalló reklámok, posztok eredményeképp. Pedig az izzadásra különösen edzés után inkább büszkének kellene lennünk. Az edzés közbeni és utáni izzadás azt mutatja, hogy mekkora hőt termelt a test, és mennyi kalóriát égetett el. Valójában minél többet izzad valaki, annál fittebb lehet. A verejtékezés másik oka a méregtelenítés. Az izzadással méreganyagok is távoznak a szervezetből, így segít elkerülni, hogy a különféle káros anyagok felhalmozódjanak a testben. Serkenti a nyirokmirigyek működését, csökkenti a gyulladásos folyamatokat.

Mi a verejték?

A verejtékmirigyek által termelt folyadék, amely vizet, ásványi anyagokat, például nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot és fémeket tartalmaz. Kutatások szerint a verejtékben egy természetes antibiotikum is található, amely a kórokozók elleni első védelmi vonalként működik. A verejték tehát picit olyan, mint egy sós páncél.

Negatív érzések

Annak, hogy az izzadást a többség nehezen éli meg, az egyik fő oka a hozzá társított kellemetlen illat. De míg az arcon nincs szaga az izzadásnak, addig a hónaljból bizony durva illatok terjengenek. Ennek az az oka, hogy kétféle verejtékmirigy létezik: az apokrin és az ekkrin mirigyek. A test különböző területein helyezkednek el, és eltérő típusú verejtéket választanak ki. Az ekkrin mirigyek a test teljes felületén megtalálhatók, legsűrűbben a tenyéren, a talpon és a homlokon, tiszta, szagtalan folyadékot választanak ki, amely elsősorban a testhőmérséklet szabályozásában játszik szerepet. Az apokrin mirigyek a szőrtüszők körül találhatók, más jellegű folyadékot választank ki, ami test illatával kapcsolatos. Alapvetően ez is szagtalan, de a bőrön található baktériumok hatására megindul egy bomlási folyamat, amelynek következtében kialakul a kellemetlen szag.

Néha tényleg kellemetlen

Könnyű jónak és természetesnek érezni az izzadást egy kemény edzés után, de sok más dolog is megizzaszthat: a stressz, az érzelmi magasságok és mélypontok is okozhatnak fokozott izzadást. A szervezet ugyanis nem képes megkülönböztetni a fizikai és az érzelmi stresszt, így ugyanúgy reagál: izzadással. Ilyen esetekben joggal érezheted úgy, hogy még az izzadás is nehezíti az életed. Nőknél az ösztrogénszint váltakozása is okozhat izzadást: termékeny korban a ciklus közepén fordulhat elő, később pedig a menopauza alatt.

Mit tehetsz ellene?

Alapvetően a kellemetlen szagok megelőzése a cél, de lehet, hogy az izzadás mértékét szeretnéd csökkenteni. Ebben segítenek a dezodorok és az izzadásgátlók. A dezodorok csak elfedik a testszagokat. Az izzadásgátlók segítenek csökkenteni az izzadság mennyiségét úgy, hogy a bennük található alumíniumsók feloldónak a bőr felületén található nedvességben. Ezáltal egy gélt képeznek, amely ideiglenesen elfedi az izzadságmirigyek kijáratát, csökkentve a kibocsátott izzadság mennyiségét. Egy jó izzadásgátló csökkenti az izzadságmirigyekből a bőr felszínére kerülő verejték mennyiségét, a testszagot okozó baktériumok számát, illetve bőrápoló anyagokat is tartalmaz, hogy segítsen megőrizni a hónalj bőrének puhaságát.

forrás: dietaesfitnesz, notino

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.